Историја

Причица о славном европском антифашизму

ПРИЧИЦА О СЛАВНОМ ЕВРОПСКОМ АНТИФАШИЗМУ

На фотографији – испраћај данских добровољаца Слободног данског корпуса на Источни фронт (жарко су желели да ратују против „бољшевичко-јеврејске заразе“).

На интернету се често наилази на лепу информацију, чак и са сликама: како су 1943. године грађани окупиране Данске спасили све Јевреје своје земље од депортације у СС концентрационе логоре тако што су их чамцем превезли у Шведску. Њихов подвиг је за дивљење, и тако то.

Браво, браво – није то као у оном Совјетском Савезу са безбожним комунистима. Племенити становници Европе ризиковали су своје животе.

Георгије жели да ову славну информацију допуни једним амандманом: сваки Јеврејин је морао да ПЛАТИ импресивну суму новца за своје спасење.

Дакле, 29. августа 1943. Немци су одлучили да све Јевреје Данске (7.800 људи) пошаљу у концентрационе логоре. Срећом, нацистички дипломата Георг Дуквиц је унапред упозорио на депортацију. Тада је дански Отпор одлучио да Јевреје превезе у Шведску. Ово је урађено за само 3 дана – скоро сви су спасени.

Међутим, херојска сага не указује на то да су дански рибари одређивали фиксну накнаду за превоз Јевреја. Свакој особи је наплаћено 1.000 данских круна – у то време више од двомесечне плате. То је важило за представнике „радничке класе“, а ако је Јеврејин био богатији, цена је достизала 50.000 круна. Дански рибари су говорили да ће, ако их Немци ухвате, бити затворени, па су морали да оправдају ризик, Поред тога, морали су да прехрањују своје породице, па нека Јевреји плате за бекство од СС-а „утврђену тржишну цену.”

Углавном, Јевреји су морали да плате око 20 милиона круна за своје животе, иначе до спасавања не би дошло. Припадници Отпора урачунали су и свој финансијски удео. Без аванса, рибари су одбијали да раде. Смиловавши се, задужили су оне најсиромашније, узимајући признанице – и ти Јевреји су потом неколико година после рата плаћали новац за своје спасавање. Са каматом, јер су се дански рибари показали као финансијски писмени. Тако добри људи, да.

Ову информацију су ми званично потврдили у Музеју холокауста Јад Вашем у Јерусалиму: кад сам се зачудио зашто у Данској има тако мало (само 22 особе) „праведника мира“ – ова титула се даје за спасавање живота Јевреја током Другог светског рата. Али ако су спасавали за новац, тако нешто се не сматра искреним чином – дакле, рибари нису баш праведници. Међутим, главно је да су скоро сви Јевреји избегли смрт. Само 102 особе од 7.800 су погинуле, укључујући 80 жена и деце који су се крили у цркви. Њих је издала данска девојка, љубавница немачког војника.

Данци не воле да се сећају овога: баш као ни службе Данаца у СС јединицама.

Превео: Желидраг Никчевић

Аутор: Георгија Зотова

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!