Србија и србске земље

Мигранти каменовали воз у Бања Ковиљачи, дан раније Лозничке новости писале о великом броју миграната на жељезничкој станици

Према незваничним информацијама, теретни воз који се из правца Брасине кретао ка Лозници каменовали су данас (30. мај) око 15 сати мигрантни док је пролазио кроз Бању Ковиљачу. На локомотиви је полупан фар и улубљена лимарија на више места док машиновођа и помоћник нису повређени, али су уплашени стигли у железничку станицу у Лозницу.

Пошто је полиција у Лозници обавила увиђај и узела изјаве од њих, наставили су пут ка Руми. Како сазнајемо, до сада се овако нешто није дешавало, а овај догађај ствара бојазан да се нешто слично понови и приликом проласка путничког воза кроз Ковиљачу.

Како незванично сазнајемо, у Ковиљачу су стигли и припадници жандармерије.

Иначе, као што су ЛН јуче писале железничка станица у Бањи Ковиљачи је место где бораве илегални мигранти који долазе овде чекајући да се пребаце у Босну.

Одмах по отварање прихватних мигрантских центара, које нису напуштали током ванредног стања због ковида-19, мигранти су кренули ка западним границама Србије и поново су почели да пристижу у лознички крај. У Лозници их тренутно нема, као раније, у већим групама код аутобуске и железничке станице, али су зато поново сконцентрисани у Бањи Ковиљачи.

У центру места у очи одмах падају два службена полицијска аутомобила са упаљеним ротационим светлима и неколико полицајаца, а тек понеки мигрант може се видети на улици. Мања група је на травњаку иза зграде Поште, док их данас (29. мај) око 15 сати није било у бањском парку. Како нам је незванично речено, са мигрантима је договорено да се склоне код напуштене зграде железничке станице и да у центар места долазе највише по двојица, тројица, никако у већим групама. Они су последњих дана у већем броју почели да стижу у Ковиљачу која добро памти крај 2011. када је због великог броја миграната овде била веома наелектрисана ситуација, а неки мештани кажу да их стање све више подсећа на репризу те године. Ново узнемирења унело је обијање трафике у строгом центру места.

– Дошла сам јуче око пет сати ујутру на посао и прво видела разбацано смеће, а онда и рупу са задње стране киоска. Отишла сам у полицију, а онда су дошли инспектори из Лознице и обавили увиђај. Из киоска су однете грицкалице, сокови, пиће, батерије, оловке, чоколадице, наполитанке, све што им је пало под руку. Инспектор ми је рекао да су то учинили мигранти који су ухапшени и послати у затвор. Полиција је сада у центру и надам се да се овако нешто неће више догодити – каже Станка Панић, радница у киоску.

Мештанка Марија Стефановић, потврђује да мигранти поново масовно стижу у ово туристичко место.

– У суботу, око три сата, из аутобуса који је стигао из Београда изашли су само мигранти и нико више. Свакога дана стигну по три аутобуса пуна миграната, плус они што долазе из правца Лознице. Има их на ливади иза Поште и Дома културе, а највише код железничке станице. Имам дете осми разред, а не смем да га пустим у парк. Сваки мештанин ће вам исто рећи, ово почиње да подсећа на 2011. и не знам шта да радимо – каже она за портал ЛН.

Незванично, овим илегалним мигрантима, који нису у Центру за азил, препоручено је да се врате у прихватне центре из којих су дошли. Обавештени су да им неће бити дозвољено да у Ковиљачи остану дуже време и објашњено да не покушавају да пређу у суседну БиХ чија је граница још увек ‘’затворена’’. Руинирана зграда железничке станице и простор око ње данас је био препун миграната. Неки су спавали, други јели, трећи лежали по шинама и трави, или на голој земљи. Спремно су пристали на разговор и фотографисање и углавном делују поприлично опуштено. Потврђују да им је речено да буду овде и да се не крећу по месту у групама. Кажу да их је највише из Авганистана, Пакистана, Бангладеша и једна породица са малом децом из Ирана.

– У Србији сам годину дана, а овде две седмице. Био сам у Пироту и чим је прихватни центар отворен, кренуо сам даље. Намеравам да пређем Дрину и преко Босне се докопам Француске или Белгије. Немам тамо никога, али ћу се снаћи, само да дођем у западну Европу. Овде имамо воду, а храну купујемо у продавницама. Нема проблема, некад нас неко док идемо улицом погледа неповерљиво, али ништа више. Стигао сам из Кабула до Србије за два месеца, али сад не могу нигде даље – прича момак који каже да има двадесет година и да се зове Абдул.

Остали слушају шта говори и климају главама. У том тренутку је стигао човек из Центра за тражиоце азила и донео им велике вреће за смеће и метле па су неки одмах почели да чисте станицу и њено окружење. Договор је да се сами старају о хигијени на овом месту где им је за сада допуштено да бораве, склоњени од очију пролазника.

Неки мештани коментаришу да је мигранта превише и да њихова појава може додатно покварити ионако, због пандемије коронавируса, лошу туристичку сезоину, а има и оних који предлажу протесте и обраћање локалним и државним органима, како се ствари не би погоршале. Имају утисак да се одговорност као пингпонг лоптица пребацује са једних на друге, а проблем нико не решава. Тренутно су мигранти на железничкој, а наредни дани показаће хоће ли поштовати договор да се не крећу по месту у групама и да ли ће се вратити у прихватне центре у којима су били, или је жеља за одлазак на запад ипак јача па ће покушати да ‘’прескоче’’ Дрину. Мештанима је важно само да мигранти заобиђу Бању Ковиљачу и избришу је са своје руте пута на запад.

Извор: loznickenovosti.com, zvornicki.ba

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!