Русија и руске земље

Нацисти Естоније хоће да забране РПЦ

Фото: Естонија (www.globallookpress.com © Matthias Graben/imageBROKER.com)

Естонија прети да ће затворити православне манастире Московске патријаршије

Власти Естоније прете да ће затворити православне манастире који су под патронатом Руске православне цркве, поручио је министар унутрашњих послова Естоније Лаури Ланеметс, преноси Јавна телевизија Естоније.

Министар је посетио манастир Пјухтицки како би се убедио да руководство православне светиње намерава да се одрекне потчињености Московској патријаршији.

Обећао је да ће разјаснити став владе по овом питању и истакао да држава намерава да пружи могућност парохијама да саме донесу одговарајућу одлуку.

“Они који су директно потчињени патријарху Кирилу, односно Москви, могу да се суоче са проблемом. Ако они сами не донесу никакву одлуку и држава у једном тренутку буде принуђена да преко суда поднесе захтев за принудни прекид активности, онда питање може да се искомпликује”, рекао је Ланеметс.

Лаури Ланеметс је средином априла најавио да ће предложити парламенту да прогласи Московску патријаршију терористичком организацијом како би се забранило њено деловање у Естонији.

Руска амбасада у Талину оценила је ову идеју као напад на слободу вероисповести и кршење уставних права становника Естоније.

Саветник патријарха московског и целе Русије Кирила, протојереј Николај Балашов, приметио је да је естонски министар спреман да жртвује права и слободе сопствених верника због мржње према Русији.

Естонска православна црква (ЕПЦ) је аутономна црквена област унутар Московске патријаршије. Самоуправљање је добила од 1920. године. Патријарх московски и све Русије Алексије је потврдио њену аутономију одговарајућим томосом 1993. године, али то не значи да ЕПЦ има аутокефалност. Поглавар ЕПЦ од 2018. године је митрополит Евгениј Решетњиков.

Естонске власти су почетком фебруара одбиле да продуже боравишну дозволу митрополиту Евгенију, а одељење полиције и граничне страже Министарства унутрашњих послова саопштило је да он представља претњу по безбедност државе јер није осудио почетак СВО у Украјини. Због тога је поглавар ЕПЦ-а био приморан да напусти земљу.

Извор: Васељенска

Хвала на поверењу! Молим вас поделите, ширите истину!