Mišljenja

NVO i Srebrenica: Koliko košta podrška rezoluciji o genocidu? (I ko to plaća)

Foto: pecat.co.rs

Dok se Beograd sprema za borbu koja će se po mnogo čemu pokazati kao ključna za Srbe gde god živeli — Skupštinu Ujedinjenih nacija zakazanu za 27. april, na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici čiji su predlagači Nemačka, Ruanda i BiH (uprkos tome što to zakonski ne može učiniti bez saglasnosti Banjaluke) — grupa domaćih nevladinih organizacija pozvala je Vladu i predsednika Srbije da podrže rezoluciju kojom bi se srpski narod žigosao kao genocidan. 

„Pozivamo Vladu i predsednika Republike Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova. Time bi Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu“, navodi se u zaključku saopštenja objavljenom na portalu Fonda za humanitarno pravo.

Pored pomenute NVO, potpisnici su Žene u crnom, Impuls Tutin, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava, „Hartefakt“ fond, Građanske inicijative, Peščanik, Komitet pravnika za ljudska prava, Sandžački odbor za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Helsinški odbor za ljudska prava.

Pored očigledne želje da zločin u Srebrenici iskoristi za nanošenje štete sopstvenom narodu, zajednički imenitelj za veliki broj ovih NVO su i isti finansijeri, poput Fondacije za otvoreno društvo, Fonda braće Rokfeler, Evropske komisije (ili drugih tela EU), kao i američkog NED-a i USAID-a — a svote kojima ove organizacije barataju često se mere u stotinama hiljada, a nekad milionima dolara.

Spisak koji sledi daleko je od sveobuhvatnog, budući da se oslanja samo na podatke koji su trenutno dostupni na portalima ovih organizacija i njihovih finansijera, a koji su često nepotpuni i ne pokazuju najskorije donacije.

Fond za humanitarno pravo je tako 2016. godine primio 300.000 dolara od Fondacije za otvoreno društvo Džordža Soroša, dok je u periodu između 2003. i 2019. Fondacija Čarls Stjuart Mot ovoj NVO uplatila 1.440.500 dolara.

Pored norveškog i švajcarskog ministarstva spoljnih poslova, ambasada Češke i Holandije u Beogradu, Evropske komisije, Branitelja građanskih prava (prethodno Helsinški odbor u Švedskoj), fondacija Robert Boš i Hajnrih Bel drugih, Fond za humanitarno pravo finansira i Fond braće Rokfeler, od kojeg je dobio 220.000 dolara 2019. i 450.000 dolara prošle godine.

Na portalu Fondacije Sigrid Rausing se navodi da vrednost prethodnih grantova koje je Fond za humanitarno pravo dobio iz ovog izvora iznosi 1.680.000 funti.

NED je ovoj NVO između 2016. i 2020. platio skoro pola miliona dolara, što je daleko više od po 45.000 dolara koje su Žene u crnom dobile od američkog Nacionalnog fonda za demokratiju 2016. i 2019. godine.

Na portalu NVO Impuls Tutin se među sponzorima navode ambasada SAD u Srbiji, misija OEBS-a u Srbiji, ali i Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i Fondacije Ane i Vlade Divac.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, na čijem je čelu javnosti sad već dobro poznat Dinko Gruhonjić nalazi se na platnom spisku Fonda braće Rokfeler, Američkog saveta za međunarodnu edukaciju, Nemačkog Maršalovog fonda SAD, ambasada Holandije, Češke i SAD, između ostalih.

Na portalu Fonda braće Rokfeler se može naći da je Gruhonjićeva organizacija između 2019. i 2023. godine primila 400.000 dolara „za opštu podršku“, dok prof. Slobodan Antonić navodi da je NDNV u periodu posle predsedničkih izbora 2012. godine od Evropske komisije dobio 180.000 evra i „više desetina hiljada evra od drugih atlantističkih fondova„.

Inicijativa mladih za ljudska prava, koja sebe predstavlja kao „regionalnu mrežu nevladinih organizacija osnovanu 2003. sa programima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Kosovu„, samo je od američkog NED-a između 2016. i 2020. godine dobila 849.697 dolara, dok je u periodu između 2020. i 2023. od Fonda braće Rokfeler dobila 430.000 dolara.

Fond Sigrid Rausing, koji podržava Inicijativu mladih za ljudska prava od 2018. godine, dodelio je ovoj NVO grantove čija ukupna vrednost iznosi 375.000 funti, a takođe se navodi da je aktuelan grant vredan 300.000 funti.

„Hartefakt“ fond je između 2016. i 2020. od NED-a dobio 506.000 dolara. Prethodni grantovi koje je ova NVO dobila od Fondacije Sigrid Rausing iznose 490.000 funti, dok aktivno uživa grant u vrednosti od 600.000 funti.

Na portalu „Hartefakt“ fonda se navodi da se na čelu upravnog odbora nalazi Ivan Vejvoda, nekadašnji izvršni direktor beogradskog ogranka Fondacije za otvoreno društvo i viši savetnik za spoljnu politiku i evropske integracije bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

U odboru sedi i Alban Ukaj, glumac albanskog porekla sa Kosova i Metohije, čija je supruga, Sabina Ćudić, sarajevska političarka i članica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine SE, u kojoj je prošle nedelje, kao deo delegacije BiH, glasala za članstvo samoproglašenog Kosova u Savetu Evrope.

Za Građanske inicijative, za koje je RT Balkan ukazao da stoje iza iza domena proglas.co.rs na kome se potpisivala podrška prošlogodišnjoj inicijativi „Proglas“, na portalu Fonda braće Rokfeler se navodi da su između 2019. i 2022. godine primile 220.000 dolara, dok se među brojnim finansijerima na portalu ove NVO navode i NED, USAID, Fridom haus, Otvoreno društvo Kosovo,Fondacija za otvoreno društvo Beograd, Evropska komisija, Savet Evrope i ambasade SAD, Velike Britanije, Norveške i Holandije.

Međutim, antidržavne aktivnosti Građanskih inicijativa finansiraju i poreski obveznici u Srbiji, budući da se na spisku sponzora navode i Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i opštine Bujanovac i Preševo.

Portal Peščanik je za „podsticanje kritičkog mišljenja i otvorene debate“ od Nacionalne zadužbine za demokratiju 2021. dobio 100.000 dolara. Na portalu NED-a se, kao ukupna svota za period između 2016. i 2020, navodi 316.000 dolara, dok je Fond braće Rokfeler Peščaniku u periodu između 2019. i 2021. platio 140.000 dolara.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku na svom portalu navodi impresivan spisak (zapadnih) sponzora, od kojih je redovno dobijao podjednako impresivne količine novca.

Primera radi, USAID ovoj organizaciji platio 700.000 dolara za projekat „Novi demokratski lideri za sigurniji Balkan“ koji traje od 2022. do 2025, i 347.813 dolara 2020. godine za projekat „Građani imaju moć“. NED je Beogradskom centru za bezbednosnu politiku od 2019. do danas platio 266.333 dolara, a Soroševe Fondacije za otvoreno društvo čitavih 7.290.262 dolara između 2018. i danas.

Između ostalih, Autonomni ženski centar finansiraju ambasade Kanade, Finske, Holandije i SAD, kao i USAID, Evropska komisija, OEBS, Fondacije otvoreno društvo, Fondacija Sigrid Rausing, ali i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo pravde Republike Srbije, kao i opština Savski Venac.

Centar za kulturnu dekontaminaciju je od Fondacije Sigrid Rausing, koja ga podržava od 2020. godine, prethodno dobio 70.000 funti, a trenutno koristi grant u vrednosti od 210.000 funti. Na spisku finansijera ove NVO se navode i Fond braće Rokfeler i Fondacija za otvoreno društvo, ali se ni na jednom portalu ne može naći količina novca koji je od ovih izvora dobio.

Helsinški odbor za ljudska prava u takođe svoje sponzore ubraja Fondaciju za otvoreno društvo (uključujući i „kosovski“ ogranak), kao i Stejt department, USAID, NED, MSP Norveške, Nemačke i Mađarske, ambasade Norveške, Holandije, SAD i Nemačke, Misiju OEBS u Srbiji, Savet Evrope, Fondaciju Hajnrih Bel…

Imajući u vidu da je Stejt department saopštio da SAD „sa ponosom“ sponzorišu rezoluciju, ne čudi da ove organizacije, većma na platnom spisku Vašingtona (posredno i neposredno), bez srama pozivaju srpsko rukovodstvo da naudi sopstvenom narodu.

Autor: Vladimir Nikolić

Izvor: RT Balkan

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!