Mišljenja

Borba protiv Vučića znači borbu protiv Zapada i “zapadnih vrednosti“

Foto: Odd ANDERSEN / AFP

Kad razobličavaš Zapad, zapadna lukavstva i podlosti, zapadne antivrednosti, često te presretne prigovor: “A šta, Vučić ti je dobar?“ Tom prilikom uvek ostanem začuđen odakle kod tolikih doživljaj da Zapad i Vučić stoje na suprotnim polovima kad oni od početka rade zajedno na golu štetu srpskog naroda.

Ako na to odgovoriš da je Vučić čovek Zapada i da ga je Zapad postavio i ustoličio kako bi preko njega sprovodio svoje destruktivne agende, sledi tvrdnja kako “Vučića nije postavio Zapad, već narod koji ga je birao za kesu namirnica i sto evra“.

One koji zaista tako misle podsetiću na izreku iz novijih vremena: “Žena bira muškarca koji će nju da izabere“. Analogno tome: “Zapad bira svog pajaca, koga će narod da izabere“. Dakle, Zapad je izabrao, ali je preko institucionalnih mehanizama koje drži pod apsolutnom kontrolom zaveo prostotu i naveo je da “bira“ koga treba. U tome se sastoji još jedno vrhunsko lukavstvo Zapada – dobio je idealnog čoveka za svoje poslove na tvoju štetu, a naveo te misliš kako si ti nekoga i nešto “izabrao“.

A sam Vučić je podesan za zapadnog piona zato što je on po mentalnom i karakternom sklopu makijavelistički tip, dakle tipičan zapadnjak – pritvoran, lukav, beskrupulozan, manipulativan, koristoljubiv, beskičmen, dvoličan, lažljiv preko svake mere. On je to u nešto sirovijoj i raskalašnijoj varijanti u odnosu na isto takvog Đilasa, Tadića, Mariniku, ali od njih ne suštinski različit. S ovim ili onim razlikama, svi su oni deca makijavelizma, deca zapadne lukavštine, licemerja i ciničnog prezira prema Istini, Pravdi, moralu, koji narodu i zemlji donose samo zlo.

Prema tome, Vučić je razlog više da se oseća još veća odbojnost prema Zapadu i “zapadnim vrednostima“, a ne da se u njima traži alternativa i eventualni “spas“ od Vučića, koga nam je Zapad i postavio za kolonijalnog namesnika. Kao što sam i ranije govorio, borba protiv Vučića znači borbu protiv Zapada i “zapadnih vrednosti“ i sa njegovim eventualnim padom mora pasti i ceo zapadni kolonijalni poredak, inače se ne dobija ništa.

Autor: Svetislav Pušonjić

Hvala na poverenju! Molim vas podelite, širite istinu!