Свет

Хаос у 140 градова у САД: Горело у близини Беле куће, сукоби са полицијом, рањено 13 људи

Широм Америке било је нереда током пете ноћи протеста због убиства Џорџа Флојда. Ватре око Беле куће. Распад система у Филаделфији. Ухапшена ћерка градоначелника Њујорка. Настављени напади на новинаре. Протести у укупно 140 градова у САД.

Власти у Вашингтону увеле су полицијски час, пошто бројне полицијске снаге ни после неколико сати нису успеле да зауздају учеснике протеста, окупљене око Беле куће.

Неколико пожара запаљено је у непосредној близини места у којем бораве председници САД, а пошто сузавац и пендреци нису успели да обесхрабре демонстранте, уведен је полицијски час, преноси РТС.

Тај потез власти, међутим, није обесхрабрио демонстранте који су наставили да пале ватре недалеко од Беле куће.

Протести се, како пише „Њујорк тајмс“, одржавају у 140 градова у САД. Полиција је до сада ухапсила више од 4.000 људи.

Једнако драматично било је у Филаделфији, где су се демонстранти у неколико наврата сукобили са полицијом, а изгредници су поразбијали и затим опљачкали неколико великих продавница.

Догађаји у овом граду у први план избацили су дубоке поделе које владају у врху власти, па су локални званичници већи део ноћи, како пише „Филаделфија инквајерер“, провели међусобно се оптужујући ко је крив због чињенице да су демонстрације дочекали неспремни.

Током нереда, из ватреног оружја рањено је најмање 13 особа, укључујући и дванаестогодишњег дечака, којег су у руку погодила два метка.

До касно увече по локалном времену, полиција је ухапсила безмало 300 људи, од чега 66 због пљачке и четворо због напада на снаге реда.

У Бостону, учесници протеста запалили су неколико полицијских аутомобила.

У Њујорку, полиција је ухапсила Кјару де Бласио, ћерку градоначелника највећег града у САД. Она и још стотињак људи одбили су да се склоне са улице, када им је то наредила полиција, јавља „Њујорк пост“.

Такође у Њујорку, полицајци су напали новинара „Вол стрит журнала“ и у неколико наврата га штитом ударили у главу.

У Бирмингему у Алабами, демонстранти су срушили споменик посвећен Конфердерацији.

Локалне власти отпустиле су двојицу полицајаца у Атланти, наводећи да су били претерано насилни према особама које су на силу извукли из аутомобила.

Нереди су забележени и у Детроиту, Сан Дијегу, Портланду…

Извор: sputniknews.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!