Русија и руске земље

Четири руска академика против вакцине против коронавируса!

Непроверена и опасна: Шта академици Руске Академије Наука говоре о вакцини против коронавируса?

У Русији је недавно била регистрована прва на свету вакцина против коронавируса. По речима руског  председника, она је ефикасна и не изазива никакве нежељене ефекте. Осим тога, њен ефекат је дугорочан, она штити до две године. Друштвена служба новости објављује избор мишљења научника о томе зашто не теба журити са вакцинацијом и који проблеми могу да настану због тога…

Академик Виталиј Зверев, вирусолог.

Непроверена

По речима научног руководиоца „Научно истраживачког института вакцина и цепива И.И. Мечникова“ (НИИ вакцины и сывороток имени И.И. Мечникова), начелник катедре микробиологије и вирусологије Сеченовског универзитета, академик РАН, Виталиј Зверев, нико не одриче вакцинацију. Међутим постоји други, много важнији проблем.

Ја сам за то да се људи вакцинишу безбедном, поузданом и ефикасном вакцином.

„Зато сам ја, наравно, за то да се против коронавируса направи добра, права вакцина. Али због тога о чему се данас говори, разумете, користећи непроверену вакцину, ми можемо да сахранимо целу идеју вакцинопрофилактике. Вакцинопрофилактика и тако има толико непријатеља, који се труде да оцрне и саму ту идеју. Зато сам ја за то да се људи вакцинишу безбедном, поузданом и ефикасном вакцином“, објаснио је он.

За пола године, по његовим речима, може се произвести вакцина, али се не можемо убедити у то да је она безбедна и добра. Академик подвлачи да за то треба мајмање две године. И то само у случају да све иде успешно.

„Погледајте, прво треба провести испитивања на животињама. Што се тиче клиничких испитивања, постоје три фазе. На пример, у Кини је у првој фази учествовало 500 људи. Код нас је вакцина испитана на неколико десетина војника. После сваке фазе у току 180 дана, а то је пола године, пацијенте треба посматрати. Посматрати шта се догађа у њиховом организму“, рекао је он.

Учитељи на удару

Ако се прескоче неопходна истраживања и посматрања, прешавши одмах на пуштање вакцине, може да се деси непоправљива штета. Конкретно, вирусолог је поменуо живу вакцину за полиомелитис. Њено увођење је довело до тога да су десетине људи оболеле од њега.

Ни данас не знам јели та вакцина добра или лоша, нико не може то да каже.

Или оно што се десило са вакцином против денге грозице, када је од ње умрло 600 деце на Филипинима. Оно што се десило при првој варијанти ротавирусне вакцине, када је долазило до инвагинације желудца код деце, кад вакцина није била довољно испитана. Ни данас не знам јели та вакцина добра или лоша, нико не може то да каже“, констатује лекар.

Немир изазива и чињеница да векторна вакцина, направљена у Русији, још нигде није примењивана. Научници не знају колико је она успешна или безбедна. А то сведочи о опасности пред масовним вакцинисањем. Први ће, у том случају, на удару бити лекари и учитељи, упозорава академик Зверев.

Код нас су баш лекари и учитељи тај део друштва, на коме може да се експериментише? Никако. Ми смо објединили прву и другу фазу клиничких испитивања, а трећа фаза, како испада, то је масовна вакцинација. То се не ради, то не треба радити, по мом мишљењу“, сматра он.

Последице

Мишљење да препарат може бити не само бескористан, већ и дати супротни ефекат, сматра и академик РАН, бивши начелник лабораторије нарочито опасних инфекција „Вектор“, Александар Чепурнов.

По његовим речима, направљена вакцине може да не ослаби дејство вируса, већ, напротив, да га појача. То, сматра он, може довести до повећања смртности.

Ми имамо среће што имамо вајне научнике, који су уверени у своје проналаске и не боје се.

„Ја сам се са тиме сусретао још док сам радио на вакцини против еболе. Ми смо видели да вакцина, примењена на животињи, или уводећи јој имуноглобулин, имали смо ситуацију да је животиња умирала још брже, и ток болести је био тежи. Тако да вакцина може да буде опасна, ако буде тако радила. Ми имамо среће што имамо вајне научнике, који су уверени у своје проналаске и не боје се. Колико ја схватам, по њиховим изјавама, они су се већ сами вакцинисали. Све би било добро, кад би они ишли по ковидној реанимацији и кад би било јасно да то заиста ради“, рекао је стручњак.

Без поверења

Притом је сам Чепурнов признао да не намерава да се вакцинише, будући да није уверен у регистровани препарат. Напоменуо је да је он и сам покушавао да направи препарат, али није нашао одговарајуће животиње да би проверио ефикасност.

„Ево, ја имам препарат, већ два месеца ми лежи у фрижидеру. То је интерназална „убијена“ вакцина, коју сам ја сам направио. Рачунао сам да могу брзо да је направим и да вакцинишем породицу, али кад је постало јасно да морам да имам мајмуне-примате да бих је испробао, замрзао сам је до неких бољих времена. Ако себи не верујем, другима већ одавно не верујем“, упозорио је академик РАН Александар Чепурнов.

Сличног мишљења је и Виталиј Зверев. Он је изјавио да нема намеру да се вакцинише нити да вакцинише никога од ближњих. Своје разлоге је објаснио тиме што је развој вакцине отишао изван области науке у област политике и економије.

„Спремају се да направе милионе доза и да вакцинишу милионе људи. Ко ће да одговара за то? Десиће се, као и увек – кажњавање невиних и награђивање назаслужних. Ради се о томе да та болест није толико тешка, ми смо је ипак демонизовали. Смртност је ниска, чак и нижа од пандемијског грипа“, рекао је он…

21. августа 2020.

Извор: https://news.rambler.ru/other/44705591-neproverennaya-i-opasnaya-chto-akademiki-ran-govoryat-o-vaktsine-ot-koronavirusa/

Академик Игор Алексејевич Гундаров, епидемиолог.

Епидемиолог: 60% лекара сумња у ефикасност вакцине

Зашто је академик Чучалин напустио пост председника Етичког комитета при министарству здравља, како је то повезано са вакцином против коронавируса и зашто је опасно вакцинисати се у шатору на улици, испричао је главном уреднику „Правде.ру“, Ини Новиковој, доктор медицинских наука, епидемиолог, академик Руске Академије Медицинских Наука (РАМН), специјалиста за профилактичку медицину – Игор Алексејевич Гундаров.

Игор Гундаров: вакцинисати сада против коронавируса – то је злочин

Медицина и власт

– Игоре Алексејевићу, један гледалац пише поводом вакцине: „Каква штета може настати од увођења антитела Ковида-19? То је исто што и вакцина против алергије, практично безопасно“.

– Прво треба доказати да је безопасно. За то и постоји епидемиологија. Постоји Етички комитет, он даје дозвољу да се вакцина пусти у производњу. Председник Етичког комитета при Министарству здравља био је академик Александар Григорјевич Чучалин, заједно смо радили низ радова. Он је био категорички против широког коришћења те вакцине у практичној примени. И толико је био против тога да је због нечега изненадно напустио пост председника Етичког комитета Министарства здравља. Пре тога је имао разговор са министром. Не искључујем могућност да је Чучалин принципијелно рекао: „Ја нећу одобрити“. Онда су му они рекли: „Ти иди, одобриће други“.

Не знам ко сада председава комитетом. При СЗО такође постоји такав комитет, и Чучалин је представник Русије. Вероватно је дошло до конфликта: Чучалин је одбио да потпише документ, јер сматра да вакцину не треба масовно уводити.

Академик Александар Григорјевич Чучалин, пулмолог

Овде наводимо речи самог академика Чучалина из другог интервјуа:

…Он је више пута изражавао сумњу у етичку страну убрзаног развоја и испитивања вакцине против ковид-19. Стручњак је одбио да прокоментарише могућу везу између своје оставке и питања везаних за развој препарата.

„За државу је важно да има вакцину, али када се воде испитивања, на првом месту је принцип безбедности. Гарантовати постојану безбедност, скраћујући рок испитивања на 4-6 недеља, је немогуће“, уверен је Чучалин.

Други важни принцип истраживања, по мишљењу научника, јесте добровољна информисана сагласност пацијента. „Наша варијанта тога је шоу на телевизији. Људи не схватају шта научници раде. Пре почетка испитивања је требало да буде написана етичка декларација, што није урађено“, сматра академик Чучалин.[1]

– Али и у Министарству здравља такође, ваљда, људи схватају своју одговорност?

– Тамо су политичари. Министар здравља, Михаил Албертович Мурашко, тек када је дошао, рекао је да за нас није важна само ефикасност, већ и безбедност, и зато вакцина неће бити раније него за годину дана. А данас говори да ће за четири месеца вакцина бити готова. Власт има хипертрофирани значај, они почињу да диктирају прфесионалцима како да се понашају.

Министарство здравља је исто што и СЗО. Ја сам био стручњак у СЗО неколико година. То су чиновници, који на најјачи могући начин зависе од:

– оних који им дају новац;

– и од политичких услова.

Ја мислим да Министарство здравља 80% доноси законе који исходе из политичких околности а не из професионалности.

Лекари су против

– По питању вакцине, постоји и трећи стадијум, у коме треба доказати да је она ефикасна. Шта је то ефикасност против коронавируса? Треба узети 20.000 људи и радити методом случајности: првоме, рецимо, дамо вакцину, а другоме празан убод. Биће 10.000 вакцинисаних и 10.000 који су добили плацебо. Следеће године треба погледати колико је њих оболело од коронавируса, кога већ неће бити. Следеће године ћемо посматрати оболелост од чега? Од неког ковида-28 или 36, стрептококом или другим вирусом. Када на великом материјалу видимо да је оболелих 30% мање него овде, онда можемо рећи да је вакцина ефикасна.

– Ви сте ауторитет, епидемиолог, разговарате са колегама. Колико су специјалисти сагласни са вашим мишљењем?

– Спроводили смо анкете. Око 60% лекара сумња у доказаност ефикасности те вакцине. Ја не разумем, чему толика журба? Ви на врху знате да вирус није опасан, да су ти показатељи смртности надувани. Ако не знате, позовите нас, експерте… Данас је вакцинација политичка акција.

– Један гледалац пише: „Ја ипак не разумем зашто је опасна та вакцина. Објасните ми, молим вас“.

– Прво, она није испитана на опасност а ја, као лекар, знам шта све може да се деси. Друго, она није испитана на ефикасност. Треће, фактички се спроводи експеримент над људима. Четврто, ти „експерименти“ се спроводе са нарушењем технологије спровођења вакцинације.

Компликације које могу да се десе су:

– Најпростије: (црвенило, температура 40с)

– сложеније (алергија, осип)

– Тешке (анафилактичка реакција и анафилактички шок са смртним исходом).

Што се тиче вакцине против коронавируса, нема доказа, нису спровели испитивање. То је злочин. Најгрубље нарушавање основних прописа технике вакцинације.

– Гледаоци пишу: „Хвала професору Гундарову за истину“. И критикују представнике медицине, зато што се они неодговорно односе према својим дужностима.

– Извините, али мало ћу вас исправити: драги другови, не треба критиковати медицинаре већ политичаре, који сада теже да руководе уско специјализованом медицинском струком. Њима треба скренути пажњу и рећи: „Даље руке од медицине!“.

Ина Новикова

15.09.2020

Извор: https://www.pravda.ru/health/1529773-effektivnost_vakcini_covid19/

Проф.др. Александар Редко: „И шта ви хоћете да добијете као резултат вакцина? Отворено су вам рекли да после вакцине човек постаје носилац инфекције. Зато и мора да носи маску обавезно, јер сеје вирус из себе. Штавише, он ће после вакцине оболевати два пута чешће, и боловаће теже. Погледајте пример Израела. Код њих је порасла смртност (двапут!) као и број оболелих.

Имунитет вам после вакцине нико не гарантује: трећа фаза испитивања није спроведена. То јест, вама, фактички, говоре да сте ви – учесник експеримента. Притом, учесник са веома ускраћеним правима: обично, кад људе уводе у такве експерименте, њих осигуравају, дају им новац. А ви нећете имати ни осигурање, нити новац. Ви просто уводите себе у експеримент, не добијајући ништа за свој хероизам“.

Превод: Православна породица, јун 2021.


1. https://medvestnik.ru/content/news/Aleksandr-Chuchalin-pokinul-Sovet-po-etike-pri-Minzdrave-Rossii.html

Извор: Православна породица

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!