Занимљивости

Зашто ће цене меморије ускоро пасти?

Тржиште електронске меморије је у пуној трансформацији. Последњих неколико година, главни играчи у сектору су водили жестоку битку за развој револуционарне нове меморијске технологије: РеРАМ. И даље поверљиво, обећава да ће уздрмати индустрију нудећи перформансе без преседана уз значајно смањење трошкова производње. У овом чланку предлажемо да откријемо изазове и перспективе овог сећања будућности.

Обећавајућа и дискретна технологија

РеРАМ, или отпорна меморија, је технологија електронске меморије чија прва истраживања датирају из 1970-их. Иако још увек није широко прихваћен, неколико гиганата у сектору као што су ИБМ, Интел и Самсунг марљиво раде на његовом развоју, региструју патенте и улажу велика средства у истраживања.

Тренутно, различите врсте електронске меморије као што су хард дискови (ХДД), ССД-ови или РАМ имају своја ограничења, у смислу кашњења, простора или потрошње енергије. РеРАМ се, с друге стране, истиче по својим перформансама и јединственим карактеристикама, које указују на апликације и за појединце и за предузећа.

Револуционарна представа

Једна од главних карактеристика РеРАМ-а је његов начин рада, заснован на промени електричног отпора. За разлику од других меморија, не ради само са 0 и 1, већ може да складишти више међустања. Ова способност управљања већим бројем нивоа података омогућава значајно повећање густине складиштења и тиме смањење трошкова.

РеРАМ такође нуди предности у погледу потрошње енергије. Тренутне меморије, попут флеш меморије, имају релативно високу потрошњу енергије. РеРАМ, с друге стране, троши до 30 пута мање енергије од флеш меморије. Значајне уштеде енергије које би могле да омогуће пројектовање аутономнијих и еколошки прихватљивијих електронских уређаја.

Што се тиче кашњења и брзине, РеРАМ не заостаје много. Захваљујући једноставној структури и лакоћи мерења отпора, нуди изузетно кратко време приступа, слично као код радне меморије. Поред тога, његова идеална радна температура креће се између 50 и 120 степени Целзијуса, што га чини посебно погодним за употребу као бафер меморија за процесоре.

Узбудљиви изгледи за будућност

Иако је РеРАМ још увек у развоју, могао би заиста уздрмати индустрију електронског складиштења у блиској будућности. Према неким стручњацима, први уређаји опремљени овом технологијом могли би да се појаве за две године.

Једна од најперспективнијих примена РеРАМ-а је у центрима података. Заиста, ова меморија би могла да омогући дизајн ултра-компактних и енергетски ефикасних сервера способних да обрађују велике количине података уз смањене трошкове. Поред тога, РеРАМ би такође могао да олакша развој Интернета ствари нудећи уграђене меморије које троше мало енергије и имају значајне капацитете за складиштење.

РеРАМ би такође могао да допринесе појави нових облика рачунарства, као што је неуроморфно рачунарство. Овај приступ има за циљ да репродукује функционисање људског мозга путем електронских кола састављених од вештачких неурона и синапси. РеРАМ, симулирајући понашање ових синапси, могао би да омогући стварање рачунара способних за учење и аутономно прилагођавање свом окружењу.

Револуција на дохват руке

РеРАМ је технологија која је још увек непозната широј јавности, али би могла да трансформише наш однос са електроником и складиштењем података. Његове перформансе, ниска потрошња енергије и потенцијалне примене чине га решењем будућности, способним да одговори на изазове дигиталног друштва.

Како гиганти сектора настављају своја истраживања и улагања у РеРАМ, врло је вероватно да ће ово револуционарно памћење ускоро постати саставни део нашег свакодневног живота. У наредним годинама, трошкови складиштења би се стога могли срушити, нудећи нове перспективе за индустрију и потрошаче. Можемо се надати да ће ова технолошка револуција испунити сва обећања.

Извор: Логично

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!