Русија и руске земље

Вучићу опомена из Москве уочи преговора: КиМ само 1244 и у интересу народа Србије

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Москва подржава напоре председника Србије Александра Вучића у циљу проналажења решења за питање Косова и поновила да се Русија залаже за решење у складу са интересима Србије, Резолуцијом СБ УН 1244 и међународним правом.

„Ми подржавамо напоре председника Вучића који су усмерени на мирну нормализацију ситуације, у оквиру дијалога Београда и Приштине“, рекла је Захарова, преноси Спутњик.

Она је на редовном брифингу за новинаре подсетила да ЕУ као посредник у дијалогу треба свој посао да обавља савесно и да обезбеди примену постојец́их договора, а у првом реду формирање Заједнице српских општина.

„На жалост, констатујемо да приштинске власти већћ седам година саботирају своје обавезе када је реч о формирању ЗСО. Управо из тог угла гледамо на обнављање дијалога између две стране, прво у формату видео-конференције 12. јула, а потом и директан састанак у Бриселу који се одржава данас“, поручила је Захарова.

Она је навела да је одржвање састанка постало могуће након што је Приштина укинула антисрпске дискриминационе таксе које су на снази биле годину и по дана.

Захарова је нагласила да промене позиције Русије по питању Косова нема.

„Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну решење који ће бити одрживо и узајамно прихватљиво, а у складу са Резолуцијом 1244. То решење пре свега треба да буде у складу с међународним правом, мора да добије сагласнот Савета безбедности Уједињених нација и да узме у обзир, пре свега, интересе народа Србије“, закључила је Захарова.

Извор: sputniknews.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!