Занимљивости

У години у којој је све стало археологија је цветала: 10 најважнијих открића у 2020. години који мењају поглед на историју!

Година за нама остаће упамћена по борби да живот не стане у потпуности,а због мера против пандемије многи су коментарисали да се враћамо у историју великим корацима. Међутим, историја није престала са изненађењима.

Археолози и научници који се баве откривањем великих историјских мистерија имали су пуне руке посла без обзира на епидемију која је харала, а нека од открића из 2020. године заувек ће нам променити поглед на нчин на који су наши древни преци живели. Ово је само 10 таквих:

  1. Улична храна у Помпеји
foto: EPA / PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI

Археолози у граду Помпеји, који је уништен у ерупцији вулкана 79. године нове ере, пронашли продавница топле хране и пића са фрескама која је римским пролазницима сервирао древни еквивалент уличне хране.

foto: EPA / PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI

Радња је позната као термополијум, латински за пулт за топле напитке, а откривена је на локалитету археолошког парка Регио В, који још није отворен за јавност, а представљена је данас, наводи Ројтерс.

Трагови готово 2.000 година старе хране пронађени су у дубоким посудама од теракоте спуштеним у отворе на пулту. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

  1. Ромулова гробница
foto: AP/Andrew Medichini

Италијански археолози представили су крајем фебруара „невероватно откриће“, подземно светилиште из 6. века пре Христа, које би могло да буде гробница митског оснивача Рима и првог римског краља Ромула.

Ромул је према легенди основао Рим са својим близанцем Ремом 21. априла 753. пре Христа. Касније је брата убио и постао први римски владар.

Светилиште чине камени саркофаг дугачак 1,4 метра и кружна структура за коју се претпоставља да је била олтар. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

  1. Фалери Нови – Антички град нађен у близини Рима
foto: Profimedia

Научници су први пут под земљом, близу града Фалериија Новија, педесетак километара од Рима, открили антички римски град користећи се само георадаром. Оно што је најзанимљивије јесте да нису морали да преврну ниједан камен.

Уместо тога, научници с Кембриџа и Универзитета у белгијском Генту користили су радар за снимање испод површине земље, створивши софистициране тродимензионалне приказе некада изгубљеног града, па су открили нове аспекте римске архитектуре и урбаног дизајна.

Фалерии Нови под земљом је 13 векова. Површине је отприлике четвртине квадратног километра, а претпоставља се да је град основан 241. године пре нове ере и да је био настањен до отприлике 700. године.

Георадаром је утврђено да је имао неколико храмова и зграда јавне управе, позориште и јавно купатило. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

  1. 59 нетакнутих мумија лежало на дну бунра 2.600 година
foto: EPA / KHALED ELFIQI

Египатски министар туризма и антиквитета изјавио је да су археолози открили десетине древних ковчега у огромној некрополи јужно од Каира.

foto: EPA / KHALED ELFIQI

Халид ел-Анани рекао је да је пронађено најмање 59 запечаћених саркофага, са мумијама у већини њих, који су закопани у три бунара пре више од 2.600 година. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

  1. Палата једног од последњих владара Астека

Недалеко од централног трга у Мексико Ситију, археолози су пронашли остатке владарске палате из доба древне цивилизације Астека, откривене испод остатака куће коју је касније за себе изградио шпански освајач Ернан Кортес.

Базалтни подови отвореног простора који је некада био део палате астечког владара Аксајакатла пронађени су дубоко испод темеља једне велелепне зграде која се данас налази на том месту, а чије је реновирање у том тренутку било у току.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

  1. 13 саркофага нађено у Египту, мумује старе 2.500 година
foto: EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES

Министарство туризма и старина Египта потврдило је у септембру откриће 13 дрвених нетакнутих ковчега у пустињској некрополи Сакари.

Гробница је откривена око 11 метара под земљом, а претпоставља се да су ковчези стари најмање 2.500 година. Запечаћени су када су покопани, а вероватно их има још.
Египат, гробница, мумије

foto: EPA/EGYPTIAN TOURISM AND ANTIQUITIES

Саркофази се налазе у веома добром стању, а неки чак имају и оригиналну боју на дрвету. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

7. Палата из доба вавилонског освајања нађена код Јеруслима

foto: Youtube prtscr / Israel Antiquities Authority

На територији Јерусалима, израелски археолози пронашли су остатке величанствене палате из доба библијског Краљевства Јудеје. Пажљиво исклесане камене структуре са бројним детаљима и други предмети пронађени су на око три километра јужно од Старог града у Јерусалиму.

Неки од предмета су били уредно закопани у земљу, али археолозима за сада није јасно због чега је то учињено.

Претпоставља се да је палата саграђена између осмог и седмог века пре нове ере, а највероватније је уништена 568. године пре н.е, када су Вавилонци освојили Јерусалим. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

  1. Златници стари 1.100 година из периода Абасидског калифата
foto: EPA / Heidi Levine / Sipa

Израелски археолози открили су драгоцену колекцију раних исламских ратник пронађених током ископавања у близини централног града Јавне. Колекција од 425 златника, од којих већина потиче из периода Абасида пре 1.100 година, била је „изузетно ретка“, кажу археолози израелских антиквитета Лиат Надав-Зив и Ели Хадад.
археологија, златници, новчићи, Израел

foto: EPA / Heidi Levine / Sipa

Стручњак за кованице при Институту за антиквитете Роберт Кул рекао је да почетна анализа показује да кованице потичу још са краја деветог века и сматрају се златним веком Абасидског калифата, који је контролисао већи део Блиског Истока и Северне Африке. Више о овоме прочитајте OVDE.

  1. Џиновска мачка која се види само из ваздуха, стара 2.000 година
foto: Youtube/Global News

Огромни геоглиф мачке која се одмара откривен је у перуанској пустињи Наски.

Наска линије, културна баштина под заштитом УНЕСЦО-а, познате и као геоглифи, велики су цртежи урезани у камени терен пустиње, а настали су пре 2000 година.

Научници верују да је фигура мачке, као и у случају осталих цртежа животиња у пустињи, настала стварањем удубљења на каменом терену пустиње.

Хиљаде урезаних линија, разноликих геометријских облика и великих биоморфних ликова у облику мајмуна, колибрија, кондора, гуштера, паука… импозантна су и сасвим неразјашњена тајна далеке прошлости. Могуће их је видети једино из ваздуха или с повишене тачке. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

  1. Зид из леденог доба откривен усред густе Амазоније

У Амазонској прашуми откривене су стене на којима су насликане десетине хиљада животиња и људи. Цртежи су настали пре 12.500 година и још су јасно видљиви на зиду који се протеже дужином готово осам километара, а налази се у Колумбији.

Археолози су датум настанка темељили углавном на приказима сада већ изумрлих животиња из леденог доба. На пример, насликан је мастодонт, што је праисторијски рођак слона кога у Јужној Америци нема већ 12.000 година. Ту су и слике палеоламе, изумрле врсте камиле. Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: https://www.kurir.rs/planeta/3593161/u-godini-u-kojoj-je-sve-stalo-arheologija-je-cvetala-10-najvaznijih-otkrica-u-2020-godini-koji-menjaju-pogled-na-istoriju

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!