Историја

ЗА ОВЕ ШТО ЧЕТНИКЕ НЕ ПОДНОСЕ: У Америци тачно прије 80 година објављена поштанска карта са ликом Драже!

Током Другог светског рата, пре тачно 80 година, 26. октобра 1943, у Сједињеним Америчким Државама у оквиру едиције поштанских марака „Поробљене земље“ (Overrun Countries Series), изашла је она посвећена Југославији, под бројем 917.

Едицију су пратиле и коверте и поштанске карте, а на једној од њих се налази и почаст генералу Драгољубу Михаиловићу и борцима Југословенске војске у Отаџбини, са натписом „Југославија, отаџбина четника и других група које воле слободу“.

У питању је октобар 1943. године. У то време већ је дошло до заокрета британске политике и пребацивања подршке на комунистички покрет.

По диктираној историји писаној након рата, ђенерал Михаиловић је тад већ увелико „сарађивао“ са окупатором. И то је датум пре Операције „Халијард“ и спасавања америчких пилота, што је често аргумент оних који негирају његове заслуге у борби против нацизма, када покушавају да објасне његова одликовања. Зашто би Сједињене Америчке Државе одале почаст „сараднику“ својих непријатеља, питање је које се само намеће. Као и одговор уосталом.

Својом борбом против окупатора, сврстао се у ред највећих витезова и бораца за слободу нашег народа. Иако тешко оклеветан од тоталитарног комунистичког режима после Другог светског рата у Југославији, добио је многа одликовања за допринос савезничкој победи у рату, укључујући Легију заслуга САД, коју му је доделио председник Труман постхумно 1948. године, и француски ратни крст oд генерала Шарл де Гола 1943. године.

Извор: фејсбук престолонаследник Александар

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!