Русија и руске земље

Нагли пораст броја грађана ЕУ који траже руске визе

Број пријављених повећан је за више од 50 одсто у односу на прошлу годину Русија је ове године забележила скок у броју захтева за туристичке визе грађана ЕУ, упркос санкцијама и затегнутим односима Москве и Брисела због сукоба у Украјини, рекао је за РИА шеф конзуларног одељења руског Министарства спољних послова Алексеј Климов.

Према речима Климова, Москва је издала 57 одсто више туристичких виза Европљанима у првих девет месеци ове године у односу на исти период 2022. године.

„Од 1. јануара до 30. септембра 2023. године, инострана представништва Министарства спољних послова Русије издала су 225.000 виза свих категорија у европским земљама, укључујући 141.000 туристичких виза“, рекао је Климов. Он је приметио да је у последње време приметан пораст захтева за визе из балтичких земаља; број виза издатих Литванцима порастао је за 75%, а више него утростручен за Естонце у августу и септембру, у односу на претходна два месеца.

Климов је, међутим, приметио да је укупан број руских виза издатих Европљанима, укључујући дипломатске, радне, студентске и друге врсте виза, смањен за 10 одсто између јануара и септембра. Такође, овогодишњи бројеви су и даље далеко иза оних забележених пре сукоба у Украјини, рекао је он. На пример, у првих девет месеци 2019. Русија је издала 1,6 милиона виза грађанима ЕУ, укључујући 1,1 милион туристичких.

Климов је нагласио да Русија остаје „отворена и гостољубива“ за европске путнике, али је напоменуо да је однос блока према руским грађанима далеко мање гостољубив јер „руски грађани имају највеће потешкоће у добијању виза и уласку на територију ЕУ“.

У септембру 2022. године, ЕУ, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска једнострано су суспендовали споразуме о визним олакшицама (ВФА) са Русијом, који су поједноставили процес добијања виза и који су били на снази више од 15 година. Као резултат тога, Руси сада морају да плаћају 80 евра за шенгенску визу уместо досадашњих 35 евра, морају да поднесу пуну листу докумената када подносе захтев за визу уместо поједностављене листе укључене у ВФА, и дуже чекају на одлуке о њихове пријаве за визу.

Овакви непријатељски дискриминаторни поступци озбиљно штете хуманитарној компоненти међународних односа, који се заснивају пре свега на принципу реципроцитета“, рекао је Климов и потврдио да Русија и даље делимично поштује одредбе споразума.

Извор: Логично

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!