Русија и руске земље

Путин поново спасао Јерменију, али да ли је то она заслужила

министри спољних послова Русије, Азербеџана и Јерменије

Руска федерација на челу са Путином, још једном је показала своју снагу и мудрост заустављајући рат између Азербејџана и Јерменије. Сукоб који започео 27. септембра због Нагорно-Карабаха, завршен је за столом у Москви 10. октобра. После састанка министара спољних послова Русије, Азербеџана и Јерменије, који је трајао више од десет часова, заустављен је рат и отпочели су нови преговори. Речи председника Азербеџана председника Алијева у интервјуу РБК, само потврђују снагу и мудрост Русије и Путина: „Када нам је Пашињан поставио ултиматум, када је увредио осећања Азербејџанаца, он је требао да буде кажњен за то. Ми смо то урадили. И нека само захвали Путину што је Русија још једном спасила Јерменију“. У наставку можете прочитати мишљење аналитичара, новинара и писца Андреја Вајре, који нам открива праву слику данашње Јерменије коју смо гледали са симпатијама.

Уредништво Борба за Веру

Јерменија: Тренутак истине за оне који пљују у бунар

Још увијек нисам разумио зашто сам на друштвеним мрежама био толико оптимистичан због рата у Нагорно-Карабаху. Азербејџан и Јерменија не могу да дијеле комад територије. Па шта? Шта нас брига за ово?

Посебно изненађују они који алармирају о нашој православној „браћи-Јерменима“, које Русија мора спасити од Азербејџана и Турске.

Ви то озбиљно???

Да ли је у реду што Јерменија већ дуго очигледно лежи под Американцима и Европљанима, вртећи („подмахивају“) русофобична осјећања?

И то није ништа што су „сорошевци“ консолидовани у свим гранама моћи у Јерменији. Министарства, универзитети у земљи, јерменске амбасаде у иностранству под контролом Фонда?

Да ли је у реду што је младим Јерменима испран мозак ништа горе него припадницима ВО „Свобода“?

Да ли је у реду што је емитовање руских канала блокирано у Јерменији, док је Сорошева фондација у арменске медије уложила 5 милиона долара, под изговором развоја независних медија у Јерменији? Па, предсједник Одбора за заштиту слободе изражавања Ашот Меликјан рекао је да „царска пропаганда коју Русија спроводи како у земљи, тако и у земљама бившег Совјетског Савеза покушава да одржи свој утицај на ове земље“.

Они се, стсука, очајнички боре против империјалног утицаја Русије!

А русофобија у Јерменији цвијета и мирише под радосним аплаузом локалне јавности.
У исто вријеме, Јерменија је у потпуности и потпуно економски зависна од Русије. У 2018. години средства послата службеним каналима из Русије у Јерменију износила су 1,121 милијарди, у 2019. износ трансфера био је једнак 1,59 милијарди америчких долара. Из извештаја америчке ЦИА слиједи да је јерменска економија веома зависна од руске економске подршке и напомиње се да већина инфраструктуре земље зависи од Русије.

Уласком у Евроазијску економску унију, Јерменија је добила директан приступ тржиштима Русије, Белорусије, Казахстана и Киргистана са популацијом од преко 184 милиона људи и БДП-ом од 2,2 билиона. долара. То је Јерменији омогућило да добије значајне погодности у документовању трговинских трансакција, времену и политици цијена. Руски гас се такође продаје јерменским потрошачима по сниженим цијенама.

У том контексту, вриједи напоменути континуирано растуће проблеме руског пословања у Јерменији. Заправо, јерменска влада спроводи досљедну политику истискивања руских компанија из земље и усложњавања њихових активности.

Међутим, живећи од Русије, Јерменија је 2017. године потписала оквирни споразум са ЕУ о успостављању дубоких економских и политичких веза у енергетском и транспортном сектору, у областима заштите животне средине, трговине и инвестиција. Нехотично се поставља питање: да ли ће Јерменија имати довољно мјеста да сједи одједном на две интеграционе столице? Ништа неће пукнути?

Рећи ће ми уобичајену фразу: ово је јерменска влада, али народ Јерменије мисли другачије! (То неки људи воле да кажу у Украјини.)

Међутим, нисам сигуран у то. 2017. године 50,67% јерменских становника рекло је социолозима да је приступање ЕАЕУ имало негативан утицај на земљу, само 34,33% је Русију назвало савезником Јерменије, 40% верује да везе са Русијом ометају односе Јерменије са ЕУ.

Али главно је да је 56% испитаника изразило уверење у негативан (!) Утицај Руске Федерације на процес насељавања Карабаха.

И сада Пашињан готово свакодневно зове Путина и спреман је да прими руске мировњаке.Сада Сорошев јерменски пријатељ жели да прикрије своју малу „европску“ земљу руским војницима, ширећи идеју коју Турска жели у медијима и друштвеним мрежама да Турска жели да заузме читав Кавказ све до Кубања.

Имам питање за оне који су сада тако жестоко забринути за Јерменију. Да ли је Јерменија препознала Јужну Осетију, Абхазију, ЛДНР и најважније Крим? Не? Или можда подржава руске иницијативе у УН? Не? Реците ми молим вас, ШТА ЈЕ ТАЧНО савезнички однос Јерменије према Русији? Могу ли Јермени рећи Русима: учинили смо за вас …

И тишина …

Да ли се Јермени сећају ко их је тачно спасио од потпуног уништења? Не? Да ли врједнују животе руских војника који су погинули за јерменски народ? Не? Да ли цјене тренутну руску помоћ и подршку? Не? Да ли само желе да руски војници поново гину за Јермене и да ће Јерменија и даље удобно лежати под Западом о руском трошку?

И нека се Јерменија за заштиту обрати дједи Сорошу. Колико дивизија има старац? Па, или у Француску. Нека Макрон пошаље своје мировњаке да покривају Нагорно-Карабах од азербејџанске артиљерије. Или Меркел. Или Трамп.

Али чини ми се да нико ништа неће послати. Ваши западни идоли, драги моји Јермени, неће ни прстом макнути за вас. (Чак и ако вам инострани лоби пукне од напетости.) Западу сте потребни баш као и Бјелорусија, Украјина и друге балтичке државе. А ако сутра Јерменије нема, већ прекосутра ће Европа и Сједињене Државе сигурно заборавити на ваше постојање. Стога наставите да пљујете у бунар захваљујући којем сте још увек живи. А видећемо како ћете се снаћи без Русије …

Аутор: Андреј Вајра

Извор: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3571481016223644&id=2158689857502774

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!