Русија и руске земље

Главне поруке Путиновог историјског говора

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о признању самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике и наложио руској војсци да осигура мир у Донбасу. У историјском говору Путин је образложио нацији своју одлуку. Преносимо вам главне поруке његовог говора:

Кијев моментално да обустави крвопролиће

Путин је упозорио Кијев да сместа прекине борбена дејства у Донбасу.“Од оних који су освојили власт у Кијеву захтевамо да одмах престану борбена дејства. У противном сва одговорност за могуће продужење крвопролића биће у потпуности на савести владајућег режима у Украјини“, поручио је Путин.

Свет не види малтретирање људи у Донбасу

Говорећи о ситуацији у Донбасу, руски председник је рекао да владајућа врхушка у Кијеву стално понавља да неће спровести Минске споразуме и да напротив покушава да организује у Донбасу блицкриг, а да се малтретирањима људи не види крај.Путин је приметио да „такозвани цивилизовани свет, за чије су се једине представнике самопрогласиле наше западне колег, радије то не примећују, као и да не постоји… сав тај ужас, геноцид, коме је подвргнуто скоро четири милиона људи“.

Русија се трудила – све је било узалуд

Руски председник рекао је да у Донбасу не прође ни један дан без гранатирања, убијања цивила, да блокада не престаје – не назире се крај.„Свих ових година (Русија) се упорно и стрпљиво борила за спровођење резолуције СБ УН 2202 од 17. фебруара 2015. године, којом је консолидован Мински пакет мера од 12. фебруара 2015. за решавање ситуације у Донбасу. Све узалуд“, констатовао је он.„Мењају се председници и посланици Раде, али се не мења суштина, агресивна националистичка природа самог режима, који је преузео власт у Кијеву. Он је у потпуности производ државног преврата 2014. године. Они који су тада устали против насиља, крвопролића, безакоња, нису признали ниједно друго решење за питање Донбаса осим војног“, додао је Путин.

Нема дана без гранатирања у Донбасу

Руски председник рекао је да у Донбасу да блокада не престаје – не назире се крај.„Сада не прође скоро ниједан дан без гранатирања насеља у Донбасу. Формирана велика војна група стално користи јуришне дронове, тешку технику, ракете, артиљерију и вишецевне бацаче. Убијање цивила, блокада, малтретирање људи, укључујући и децу, жене, старце, не престају. Не назире се крај“, констатовао је он.

Украјина је под спољном управом

Украјина је данас под спољном управом која се спроводи по налогу Запада, преко страних саветника, невладиних организација и других институција, рекао је руски председник. Према његовим речима, они директно утичу на све најважније кадровске одлуке, све гране и нивое власти, од централне до општинске, на главне државне компаније и корпорације, укључујући „Нафтогас“, „Укренерго“, „Украјинске железнице“, „Укроборонпром“, „Укрпошту“, Управа морских лука Украјине….

Корупција уништила украјинску државност

Корупција у Украјини је уништила украјинску државност, што су и искористили националисти 2014. године уз помоћ подршке Запада, рекао је Путин. Додао је и да је Украјина растурена и да је због тога погођена веома опасном економском кризом.“Украјина никада није имала своју истиниту државност, она је само копирала туђе моделе“, навео је.

Приступање Украјине НАТО-у претња за Русију

Приступање Украјине НАТО-у је директна претња безбедности Русије, рекао је Путин. Он је додао да улазак Украјине у НАТО не одмах, већ нешто касније, не мења ништа за Русију и да је то решено питање, сматра он.„Знамо став Сједињених Америчких Држава – да борбе на истоку Украјине не искључују улазак у НАТО. Изнова покушавају да нас убеде да је НАТО чисто одбрамбени савез.

НАТО сматра Русију главним противником

Криза европске безбедности догодила се због ширења НАТО-а, сматра председник. Путин је такође закључио да НАТО сматра Русију главним противником и „главном претњом“, расте могућност изненадног удара на земљу, а од Украјине се може направити одскочна даска за напад.

Склапање војних савеза да, али не науштрб других држава

Руски председник је истакао да свака земља има право да склапа војне савезе, али не може да јача своју безбедност науштрб безбедности других држава.„Нема сумње да свака земља има право да бира властити систем осигурања безбедности, да склапа војне савезе, и све је наизглед тако да није једне ствари: у међународним документима јасно је утврђен принцип једнаке и недељиве безбедности која, као што је познато, обухвата и обавезу да се своја безбедност не јача науштрб безбедности других држава“, рекао је Путин.

Пет таласа ширења Алијансе

Говорећи о НАТО, Путин је рекао да је Русија добила пет таласа ширења НАТО и да су је једноставно обманули. Подсетио је и да је 2000.године приликом посете Била Клинтона упитао америчког председника како би се САД поставиле према пријему Русије у НАТО. Раакција је била уздржана, рекао је Путин. Оценио је и да САД праве од Русије непријатеља само зато што им није потребна тако велика земља.

Нуклеарно оружје у Украјини – Русија би морала да реагује

Говорећи о плановима по питању нуклеарног оружја у Украјини, Путин је рекао да би то кардинално променило ситуацију у свету, самим тим Русија би била принуђена да одреагује. Такође је рекао и да би Кијев могао далеко лакше да направи нуклеарно оружје него неке друге земље, а посебно због технолошке подршке из иностранства.

Украјина није само сусед Русији

Осврнуо се и на историјске чињенице рекавши да је савремена Украјина у потпуности створена од стране Русије и то на рачун отцепљења дела руских историјских територија без питања руских грађана.Такође је рекао и да је Украјина за Русију не само „суседна земља“, већ део њене историје у којој живе њени пријатељи, колеге, родбина и блиски људи.

Лењин архитекта Украјине

Казао је и да је Владимир Иљич Лењин практично аутор и архитекта Украјине будући да је она настала као резултат политике бољшевизма.„Украјину и даље можемо да зовемо Украјином Владимира Иљича Лењина. Русија је спремна да покаже Украјини шта значи права декомунизација“, навео је руски председник.

Русија исплатила дуг СССР-а

Говорећи о дугу који је имао Совјетски Савез, Путин је рекао да је Русија цео дуг самостално отплатила, укључујући и украјински, иако је било договорено да све републике допринесу отплати дуга пропорционално њиховим економским потенцијалом.

Извор: Спутник

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!