Занимљивости

Преминуо је др Љубомир Вујовић, председник Тесла меморијалног друштва из Њујорка

Саопштење за јавност Тесла Меморијалног Друштва из Њујорка

др Љубомир Вујовић

Др Љубомир Вујовић, председник Тесла меморијалног друштва из Њујорка преминуо је у недељу 28. новембра 2021. окружен породицом у селу Комарно (Црна Гора).

Др Вујовић је био лекар, писац, филмски продуцент и једна од водећих личности Теслиног покрета у Америци. Његов дугогодишњи волонтерски рад имао је за циљ очување сећања на лик и дело Николе Тесле и никада неће бити заборављен. Неуморно је радио као лекар у њујоршкој Метрополитен болници (Metropolitan Hospital) преко 50 година.

Своје слободно време посвећивао је Тесли: сарађивао је са челницима града Њујорка, достављајући им потребна документа и информације за постављање знака „Nikola Tesla CORNER“ на углу 6.авеније и 40. улице.

Захваљујући њему 10. јула 2001. откривена је комеморативна плоча на хотелу Њујоркер на Менхетну. Плоча је направљена 1977. али због политичких разлога није могла бити постављена. Др Вујовићу су око овог посла помогли Српска православна црква и многи угледни појединци. Након 24 године плоча је постављена и данас стоји на хотелу у коме је Тесла живео од 1933. до 1943.

Др Вујовић је био уредник интернет странице Меморијалног удружења Тесла www.teslasociety.com

Овај сајт садржи многе информације, фотографије и документа о Николи Тесли, Михајлу Пупину, Милеви Марић… а посетило га је скоро 3 милиона људи.

Др Вујовић је аутор обимне књиге у два тома „Tribute to Tesla“ (Признање Тесли) која садржи многе илустрације и документа о раскошном генију. Он је иницирао и био изузетно активан у највећем истраживачком пројекту о Николи Тесли под називом: „Tesla collection“ (Теслина колекција).

Аутор је документарног филма: „Nikola Tesla, the Genius Who Lit the World“ („Никола Тесла – геније који је осветлио свет“), који је направљен у сарадњи са музејом „Никола Тесла“ из Београда. Филм је добио међународно признање као најбољи светски документарни филм о Тесли. Филм је на енглеском језику, али је преведен на немачки, француски и српски језик и приказан је на разним ТВ станицама широм планете. Он је аутор бројних чланака посвећених Тесли, а учествовао је и у многим ТВ, радио и новинским интервјуима који су имали за тему Теслин рад, али и српску културу.

Продуцирао је и документарне филмове „Од имигранта до проналазача о Михаилу Пупину“ и „Краљевина Црна Гора“.

НАГРАДЕ

Седамдесетих година прошлог века био је активан у помоћи југословенском удружењу лекара и многим болницама у Југославији, са третманима и лековима за обољења од рака. Он је у то време специјализирао хематологију и онкологију. Др Вујовић је примио награду „The City Coucil Citation“ за свој лекарски рад у Њујорку. На награди је урезана посвета: „Др Вујовић је истакнути грађанин вредан похвале и захвалности овога већа и грађана Њујорка.“ Поред ове награде Др Вујовић је са поносом носио и ордење које је добио од Републиканске партије Америке, орден од Тита за заслуге у вези лечења рака, од Владе Србије и Војислава Коштунице за рад на промоцији Николе Тесле.

10. ЈУЛ – НАЦИОНАЛНИ ДАН НАУКЕ У СРБИЈИ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Захваљујући Др Вујовићу и иницијативи Тесла Меморијалног Друштва из Њујорка почетком 2010. упутили смо предлог г-дину Божидару Ђелићу, тада потпредседнику Владе Републике Србије и министру за науку и технологију да Република Србија прогласи Теслин рођендан 10. јул за национални Дан науке у Србији што је на нашу велику радост и урађено. У Србији је први пут  2011. установљен и обележен национални Дан науке, 10. јул, дан рођења Николе Тесле.

Исти предлог упутили смо почетком фебруара 2020. Влади Републике Српске – господину Милораду Додику, српском члану Председништва БиХ и госпођи Жељки Цвијановић, Председници Републике Српске – иницирајући да Теслин рођендан 10. јул буде проглашен за национални Дан науке у Републици Српској.

Нажалост, Др Вујовић се „преселио“ код његовог и нашег Тесле, а одговор из Владе Републике Српске није стигао, али чланови Тесла Меморијалног Друштва из Њујорка наставиће и даље са радом, по узору на драгог Др Љубомира Љуба Вујовића.

Последњи ТВ наступ имао је на РТЦГ у јуну 2021. када је угостио новинаре у својој старој породичној кући у селу Комарно коју је преуредио и претворио у мали Тесла музеј и Тесла Меморијално Друштво из Њујорка – огранак за Црну Гору. Ту се налазе бројне Теслине слике и фотографије, као и новинарски текстови које је Тесла писао пре више од 100 година.

Аутор: Марина Булатовић, члан Управног одбора Тесла Меморијалног Друштва из Њујорка

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!