Занимљивости

Брод којим је започет Први светски рат трули у савском плићаку…

Монитор “Бодрог”, чији су топовски хици на Београд од стране Аустроугарског агресора означили почетак Првог светског рата 28. јула 1914 године, пропада.Током бурног 20. века брод је пловио под заставама четири државе које више не постоје (Аустроугарске монархије, Краљевине Југославије, НДХ и СФРЈ).
Броду “Бодрог”, који је покренуо машинерију Великог рата, као да је судбина да сконча на обали српске престонице коју је узалудно покушавао да освоји. Он је 28. јула у 22 и 30 повео десант дунавске флотиле на Србију.
“Бодрог” је учествовао у пребацивању немачких трупа 1915. која је довела до слома Србије. Освета васкрсле војске стигла је брод који је 1918. обезбеђивао прелазак аустроугарских и немачких јединица које су бежале преко Дунава у рејону Гроцка-Београд.
Током априлског рата 1941. његова храбра посада допловила је до мађарског аеродрома Мохач и уништила непријатељске летилице, а затим се под борбом вратила до Земуна где је потопила свој брод. Током 1942. “Саву” ваде са речног дна бродови НДХ, под чијом заставом плови до 9. септембра, кад га усташка посада потапа код Славонског Брода и бежи у – партизане.
“Бодрог” је трећи пут са дна подигнут 1946. и пловио је до 1959. као последњи монитор ратне речне флотиле ЈНА.

Слика пред очима Србије пропада најстарији ратни брод ( то је један од два преостала брода…други се може видети у Мађарској који је претворен у пловећи музеј ) још увек се држи на води. Ако има неко ко још мисли на традицију овај брод би требало извадити, поправити и поставити као брод музеј и тако сачувати дeо историје за будуће генерације.

Сада је у власништву фирме Херој Пинки и служи као помоћ при вађењу шљунка… нажалост !

Извор: ФП Зоран Даниловић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!