Србија и србске земље

Ново истраживање: Чак 80 одсто грађана Србије против увођења санкција Русији, изјаснили се и о ЕУ

У јавном мњену Србије доминира мишљење да је Русија наш најважнији спољнополитички партнер, а 80 одсто грађана се не слаже са ставом да наша земља треба да уведе санкције Русији, показало је најновије истраживање Демостата.

Да Србија не треба да усагласи спољну политику са Европском унијом сматра 56 одсто испитаника, док 33 одсто мисли да треба, рекао је руководилац истраживачког тима Демостата, социолог Срећко Михаиловић представљајући резултате истраживања на конференцији у Београду.

Једно од питања у истраживању било је шта власт треба да чини да би Србија напредовала – да прихвати или одбије улазак у ЕУ, а Михаиловић наводи да је 30 одсто испитаника мишљења да треба да прихвати, а 43 одсто да одбије улазак у ЕУ, док је 25 одсто испитаника рекло „нешто између“.

„Испитаницима је намерно понуђен одговор “нешто између“ јер је увид у јавномнењско расположење грађана био такав да је знатан број грађана уствари неодлучан или нема мишљење о томе“, рекао је Михаиловић.

Навео је да је истраживање показало и да би, када би сутра био одржан референдум, 51 одсто грађана гласало против, а 34 одсто за улазак у ЕУ.

Једно од питања односило се на то који народ грађани Србије сматрају најближим када је реч о нашем окружењу, а Михаиловић каже да је сваки трећи испитаник рекао да су то Црногорци, четвртина је навела Македонце, по петина испитаника је издвојила Мађаре и Бошњаке, док су остали народи ређе навођени.

Када је реч о мишљењу грађана о домаћим и лидерима из окружења и света истраживање је, каже Михаловић, показало да су на првом месту председник Србије Александар Вучић и председник Русије Владимир Путин, а затим следе мађарски премијер Виктор Орбан и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

„Најближи европски народ, по мишљењу наших испитаника су Руси. То сматра 40 одсто грађана“, рекао је Михаиловић и додао да су сви остали народи знатно ређе навођени – Грци девет одсто, Французи и Немци по осам одсто, Италијани и Мађари по шест одсто, а сви остали 15 одсто.

Михаиловић је рекао да 40 одсто испитаника сматра да је наш најважнији спољнополитички партнер Русија, 30 одсто каже да је то ЕУ, док је 24 одсто испитаника навело Кину.

Међутим, када је реч о бесповратној помоћи Србији Михаиловић је навео да 35 одсто грађана мисли да је највише дала ЕУ, 26 одсто сматра да је то Русија, 22 одсто испитаника је навело Кину, док су остали знатно ређе навођени.

Тријада давалаца бесповратне помоћи (Европска унија, Русија, Кина) јавља се и у случају инвестиција у Србију, али са нешто друкчијим редоследом.

Испитаници су, каже Михаиловић, најчешће помињали ЕУ (36 одсто), Кину (34 одсто), Русију (19 одсто) и Немачку (10 одсто).

Истраживање Демостата под називом „Спољнополитичке оријентације грађана Србије“ спроведено је телефонском анкетом од 13. до 22. јуна ове године, на репрезетативном узорку од 1.203 испитаника.

Извор: Спутник

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!