Историја

Злочиначка авијација НАТО није мировала ни на Ускрс

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 11.04.1999.

Да нам Свевишњи подари мир

Јутра на Васкрс, лета господњег 1999-ог најрадоснији поздрав „Христос Воскресе“ изговарао се богобојажљивије но икад. Још само вера у васкрснуће, вера у Бога једнога, преостала је православним Србима.

БЕОГРАД – Прославише Срби још један Васкрс под „савезничким“ бомбама. Хришћански празник над празницима. С неумрлим Сином Божјим на уснама, неизмерном вером у васкрсење и правду небеску подизали су верни погледе ка небу. У сусрет Богу. На пркос авионима који су и у ноћи уочи Васкрса широм Србије безбожнички охоло сејали смрт и несрећу.

Јутра на Васкрс, лета господњег 1999.-ог најрадоснији поздрав „Христос воскресе“ изговарао се богобојажљивије но икад. Још само вера у васкрснуће, вера у Бога једнога преостала је православним Србима. На кога да се ослоне, коме још да верују? Од свих издати, скрајнути и заборављени. Унапред жртвовани на крвавом олтару западне, назови демократије. Пред ким Срби данас руке да склопе сем пред Исусом? Да моле за спас, за благодет? Да преклињу Свевишњег да на овом свету превлада мир и разум?

Свесни да је страдање усуд свих овоземаљских праведника. Усуд који води спасења. Пут васкрснућа.
Пуне су биле београдске цркве. Пуније но икад. И најмање је овог Васкрса било важно што се дечкић у храму Божијем у Железнику пред иконом распећа наглас чудио: „Кево, нешто је чудна ова слика, јеботе…“. Што је девојчурак у цркви Светог Марка наглас питао другарицу кад ће већ једном крај „мисе“. Што су жене Светој чаши, на причест прилазиле накарминисаних уста. Данас је ка небу ношена анђеоским крилима одлетела велика српска молитва. Толико велика, а цела стала у само три слова. Мир.

Неко рече да и Бог плаче над Србијом. Има вала и зашто.
Трогодишњу Милицу Јовић мајка је данас први пут довела на причешће. Радознали, невини дечји поглед који је извиривао испод анђеоски плавих локница терао је свеприсутну бригу са лица у Саборној цркви. Осмех је наново озарио људе којима се малена Милица смешила. Осмех наде и вере
– Тело Христово примите… – певали су богослови док је силан народ стрпљиво чекао у реду за причест.
„Нека мука и тескоба наших дана узмакне пред светлошћу и радошћу васкресења Господњег! Никада не заборављајмо да оно значи и почетак, сигурни залог и постојани темељ нашег васкрсења“, читао је свештеник посланицу српског Патријарха унутра у храму Божијем. Људи су се погнуте главе побожно крстили.
Широм Србије данас су се за празничном трпезом искупили православни. Да се сете Христових мука и понадају бољим данима. У Алексинцу, Ћуприји, Чачку, Приштини многима није остало ништа до згаришта. И наде у небеску правду. У вечиту истину која каже да пут спасења увек води преко страдања.
Био је то још један Васкрс, још један хришћански празник над празницима. На жалост, још један под „савезничким“ бомбама.

На Приштину 50 пројектила

Злочиначка авијација НАТО није мировала ни на Ускрс. У Краљеву се у суботу ујутро, између 4.10 и 4.30, чуло неколико јаких детонација. Удари су били лоцирани на подручју села Самајла и Лазац. Оштећене су школа, стругара, породичне куће и друштвени објекти.

Током читаве претпрошле ноћи агресорски НАТО авиони надлетали су Косово и Метохију и бомбардовали више цивилних и војних циљева.
Само у околини Приштине пало је више од 50 пројектила јаке разорне моћи. У више наврата, с више од 30 пројектила, бомбардована је зона око аеродрома „Слатина“. Зграда цивилног аеродрома готово потпуно је уништена, а на више места оштећена је и писта.
У бомбардовању села Мировац код Подујева, у ноћи између суботе и недеље погинуле су три особе, укључујући једногодишње дете.
Три крстарећа пројектила погодила су у суботу Косово Поље. Срушено је више српских и албанских кућа у којима има повређених цивила. Бомбардовано је и српско село Преоце у којем нема ниједног војног објекта. Повређено је неколико цивила а запаљено је више кућа. Злочиначка авијација НАТО бомбардовала је истог дана и стари део Ђаковице. Готово сви локали у старом језгру града су изгорели. Ракете су падале и на Пећ, у којој је причињена знатна материјална штета. У Призрену су опет, готово у исто време кад су ракетирани и други градови на Космету, гађани цивилни објекти и касарна са шест ракета.

Погинула једанаестомесечна беба   КУРШУМЛИЈА – Од поноћи па до зоре, НАТО авијација је на Ускрс на територији куршумлијске општине сејала смрт. Овог пута „стратешки циљеви“ су била села у граничном појасу између куршумлијске и подујевске општине. Како смо сазнали, бомбама је било засуто српско село Мердаре где је било жртава, а међу њима и једна једанаестомесечна беба.

  Надлежни још немају званичних информација о броју погинулих, прилаз месту догађаја спречавају снаге безбедности, пошто су у овој акцији коришћене касетне бомбе. Оно што је тренутно уочљиво јесте да ово подручје напуштају и они житељи који су, упркос свему, желели да на њему остану.

Агресор поново гађао Мајевицу

НОВИ САД – У недељу, у 19 и 40 снажна детонација поново је узнемирила Новосађане. Експлозија се чула североисточно од центра града и, према првим подацима, поново је на мети агресорских НАТО пројектила била касарна на Мајевици. У Мердарима погинуло шест цивила

МЕРДАРЕ – Шест цивила је погинуло и 23 рањено у прексиноћњем нападу злочиначке НАТО у селу Мердаре на граници општина Куршумлија и Подујево.   У селу Мердаре уништено је двадесетак кућа. Два пројектила погодила су пут Прокупље – Приштина који је прекинут за саобраћај“.

Кориштена и архива Гласа Јавности

Извор: vostok.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!