Мишљења

Заблуде о масонима

Фото: elektronskaknjiga.com

Како показују неки извори (верујем да је то близу истини) у свету је до сада написано 12.000 регистрованих књига и небројен број радова и текстова који се баве масонством или Слободним зидарством. Дао бих осврт на тему ко су од познатих личности били масони.

Да се осврнем само на онај огромни број књига о масонима. Ту има оних који врло позитивно говоре о тој органозацији, оних за које можемо да кажемо да покушавају да буду реални и оних аутора који су изузетно оштри критичари слободног зидарства. Најзанимљивије је да су аутори оних књига који хвале масонство и оних који о томе најгоре пишу масони!

Ако се на свезнајућем гуглу или другим претраживачима потраже најпознатије масоне у свету или Србији у „озбиљнијим“ новинама сазнаћемо оне: Вашингтон, Черчил, Ататурк, Боливар или Џон Вејн и Моцарт. Ове који се прозивају масонима поделио бих у три групе, а да буде сликовитије дао бих по један пример.

Прва група су, назвао бих их „сигурни масони“. За њих постоје докази из масонских докумената, пре свага записника са масонских састанака које масони називају „Архиктектонске табле“ и зна се у којој су ложи примљени, где су касније као масони били активни, а врло често су усликани са масонским обележијима (кецеље, ленте, беле рукавице …). Ту је најпознатији пример првог америчког председника Џорџа Вашингтона или од Срба прослављеног научника Михајла Пупина.

Другу групу бих назвао „вероватно масони“, они за које не постоје конкретни докази из масонске администрације (зато што по жељи покојног масона то може вечито да се крије или не објављује). Ту је пример Кнеза Михајла Обреновића за кога се тврди да је био члан неке од ложа у Бечу, али документ не постоји, али са друге стране му је у оставштини нађена масонска кецеља, па сад да ли је његова или му је неко то поклонио или потурио може да се дискутује, али реално врло је вероватно да је био масон.

Трећа група су, опет мој назив, „измишљени масони“. Њих измишљају сами масони да би подигли углед организације тиме да је та позната личност њима припадала. Ових измишљених има и највише, а један од таквих је и Никола Тесла којег поједини „стручњаци“ сврставају у масоне, а он са масонством ама баш никакве везе није имао нити постоји ни најмања назнака да је тамо био, нити је било који озбиљнији аутор то ни поменуо.

Од оних пет „масона“ које сте ставили четири су из групе измишљених и један (Броз) из групе вероватних. Што је још и занимљивије међу поменутим масонима су и два велика антимасона Хитлер и Стаљин који су масонске организације забранили а слободне зидаре убијали!

Ђорђе Шпирић је у Аустралији на енглеском језику објавио краћи рад о Брозу као масону и тамо изнео свој поглед и доказе које по њему тврде да је Јосип Броз био масон, инициран у Немачкој, а подигнут на 33 степен од стране Черчила у Барију. Мени лично његов рад, слике које је објавио и анализа свих чињеница делују врло убедљиво, па верујем да је Броз био масон.

Принцип у светској, па и овдашњој српској масонерији је да се име ложе може дати само оним документима доказаним масонима, а никако оним „вероватним“. Само да наведем имена неких српских ложа: Михајло Пупин, Ђорђе Вајфарт, Доситеј, Витешки краљ Александар, Немања …

Никако, далеко било, није ми циљ да браним или нападам Слободне зидаре јер за ту тему постоје компетентни научници и стручњаци, али судити тој организацији искључиво по члановима исте, као и за било коју другу организацију нема смисла. Јер масон је био и највећи светски композитор Моцарт, а масони су исто тако били и оснивач сатанистичке секте Алијестер Кроули и Сајнтолошке „цркве“ Рон Хабарт.

Принцип рада масона такав да се најпознатије и позитивне и негативне личности из историје прогласе масонима, па ће онда међу наивном гомилом да се увек нађе оних који ће да резонују да је добро отићи тамо где су сви који нешто значе у светској историји били (или су сада), па му то дође као најбољи начин за регрутовање нових Слободних зидара.

Аутор: Предраг Вучинић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!