Mišljenja

Zablude o masonima

Foto: elektronskaknjiga.com

Kako pokazuju neki izvori (verujem da je to blizu istini) u svetu je do sada napisano 12.000 registrovanih knjiga i nebrojen broj radova i tekstova koji se bave masonstvom ili Slobodnim zidarstvom. Dao bih osvrt na temu ko su od poznatih ličnosti bili masoni.

Da se osvrnem samo na onaj ogromni broj knjiga o masonima. Tu ima onih koji vrlo pozitivno govore o toj organozaciji, onih za koje možemo da kažemo da pokušavaju da budu realni i onih autora koji su izuzetno oštri kritičari slobodnog zidarstva. Najzanimljivije je da su autori onih knjiga koji hvale masonstvo i onih koji o tome najgore pišu masoni!

Ako se na sveznajućem guglu ili drugim pretraživačima potraže najpoznatije masone u svetu ili Srbiji u „ozbiljnijim“ novinama saznaćemo one: Vašington, Čerčil, Ataturk, Bolivar ili Džon Vejn i Mocart. Ove koji se prozivaju masonima podelio bih u tri grupe, a da bude slikovitije dao bih po jedan primer.

Prva grupa su, nazvao bih ih „sigurni masoni“. Za njih postoje dokazi iz masonskih dokumenata, pre svaga zapisnika sa masonskih sastanaka koje masoni nazivaju „Arhiktektonske table“ i zna se u kojoj su loži primljeni, gde su kasnije kao masoni bili aktivni, a vrlo često su uslikani sa masonskim obeležijima (kecelje, lente, bele rukavice …). Tu je najpoznatiji primer prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona ili od Srba proslavljenog naučnika Mihajla Pupina.

Drugu grupu bih nazvao „verovatno masoni“, oni za koje ne postoje konkretni dokazi iz masonske administracije (zato što po želji pokojnog masona to može večito da se krije ili ne objavljuje). Tu je primer Kneza Mihajla Obrenovića za koga se tvrdi da je bio član neke od loža u Beču, ali dokument ne postoji, ali sa druge strane mu je u ostavštini nađena masonska kecelja, pa sad da li je njegova ili mu je neko to poklonio ili poturio može da se diskutuje, ali realno vrlo je verovatno da je bio mason.

Treća grupa su, opet moj naziv, „izmišljeni masoni“. Njih izmišljaju sami masoni da bi podigli ugled organizacije time da je ta poznata ličnost njima pripadala. Ovih izmišljenih ima i najviše, a jedan od takvih je i Nikola Tesla kojeg pojedini „stručnjaci“ svrstavaju u masone, a on sa masonstvom ama baš nikakve veze nije imao niti postoji ni najmanja naznaka da je tamo bio, niti je bilo koji ozbiljniji autor to ni pomenuo.

Od onih pet „masona“ koje ste stavili četiri su iz grupe izmišljenih i jedan (Broz) iz grupe verovatnih. Što je još i zanimljivije među pomenutim masonima su i dva velika antimasona Hitler i Staljin koji su masonske organizacije zabranili a slobodne zidare ubijali!

Đorđe Špirić je u Australiji na engleskom jeziku objavio kraći rad o Brozu kao masonu i tamo izneo svoj pogled i dokaze koje po njemu tvrde da je Josip Broz bio mason, iniciran u Nemačkoj, a podignut na 33 stepen od strane Čerčila u Bariju. Meni lično njegov rad, slike koje je objavio i analiza svih činjenica deluju vrlo ubedljivo, pa verujem da je Broz bio mason.

Princip u svetskoj, pa i ovdašnjoj srpskoj masoneriji je da se ime lože može dati samo onim dokumentima dokazanim masonima, a nikako onim „verovatnim“. Samo da navedem imena nekih srpskih loža: Mihajlo Pupin, Đorđe Vajfart, Dositej, Viteški kralj Aleksandar, Nemanja …

Nikako, daleko bilo, nije mi cilj da branim ili napadam Slobodne zidare jer za tu temu postoje kompetentni naučnici i stručnjaci, ali suditi toj organizaciji isključivo po članovima iste, kao i za bilo koju drugu organizaciju nema smisla. Jer mason je bio i najveći svetski kompozitor Mocart, a masoni su isto tako bili i osnivač satanističke sekte Alijester Krouli i Sajntološke „crkve“ Ron Habart.

Princip rada masona takav da se najpoznatije i pozitivne i negativne ličnosti iz istorije proglase masonima, pa će onda među naivnom gomilom da se uvek nađe onih koji će da rezonuju da je dobro otići tamo gde su svi koji nešto znače u svetskoj istoriji bili (ili su sada), pa mu to dođe kao najbolji način za regrutovanje novih Slobodnih zidara.

Autor: Predrag Vučinić

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!