Istorija

Vojvoda Gevorg Čavuš, planinski lav Sasuna

Vojvoda Gevorg Čavuš

Rođen je u selu Mktink. Učio je manastirsku školu u Mušu, zajedno s Araboom, prvim vođom jermenskih fedaina. Sa Araboom zajdno se odmetnuo radi borbe protiv turskih nasilnika i bio mu je glavni saradnik. Oženio je Egine, koja je takođe bila fedainka. Lik ove jermenske junakinje sačuvan je na jednoj poštanskoj razglednici iz 1910. godine.

Zanimljiv kuriozitet je da je prva poštanska razglednica bila delo Srba, štampana na predlog geodetskog oficira Petra Manojlovića iz Sentomaša (danas Srbobaran) 1871. g. u Beču, u štampariji srpskog lista „Zmaj“, velikog srpskog pisca, uglednog rodoljuba i lekara Jovana Jovanovića Zmaja. I ova razglednica imala je rodoljubivi smisao.

Nepokolebljivu privrženost visokom moralu fedaina, Gevorg Čavuš je pokazao  kaznivši sopstvenog ujaka zbog otmice jedne Jermenske devojke. Gorštačko poštovanje ženske časti bilo jeobavezno među Jermeniskim junacima. Prastari jermenski spev Sasna crer beleži da čak ni drevnom sasunskom junaku Davidu nije oproštena povreda ženske časti. Ujak Gevorga Čavuša je pripadao ustaničkom pokretu Jermena i svojim nedelom je okaljao obraz fedaina. Uverenje o ujakovom nedelu je Gevorg Čavuš dobio od svog saborca i komandira Araboa. Porodični obziri prema voljenom ujaku nisu bil isnažniji od neprikosnovene devojačke časti i Gevorg Čavuš je ujaka kaznio smrću.

Pošto su turske vlasti uhapsile Araboa, Gevork Čavuš je uhvatio izdajnika koji je Araboa potkazao i kaznio ga smrću.

Gevorg Čavuš je udružio fedaine s grupom jermenskog vojvode Ambarcuma Bojadžjana koji je samostalno organizovao narodne milicije radi odbrane jermenskih sela. Žestoko su se suprotstavili kaznenoj ekspediciji sultana Abdul Hamida 1894. godine, ali je Gevorg Čavuš tada uhapšen i bačen u tamnicu.

Egine, supruga Gevorga Čavuša, fotografija sa poštanske razglednice.

Iz turske tamnice je Gevorg Čavuš pobegao posle dve godine i priključio se Jermenskoj revolucionarnoj federaciji (politička partija koja se zalagala za oslobođenje Jermena nadahnuta idejama socijalizma). Tamo je upoznao Zoravara Andranika Ozanjana (kasnije čuvenog jermenskog generala ruske armije), pa su se obojica zajedno borili u narodnom otporu protiv Abdul-Hamidove kaznene ekspedicije. Potom se stavio podkomandu vojvode Ahbjura Seroba.

Gevorg Čavuš je smrtno ranjen u borbi s Turcima u Suluhu kod Muša, jer nije hteo da uzmakne pred neprijateljem. Dva dana nakon ranjavanja je  preminuo.

Svojom pravednošću, gostoprimstvom i velikodušnošću je pridobio poverenje mnogih Kurda, koje je otomanski režim okupio u zločinačke bande zvane „Hamidije“,  stveorene bi terorisale Jermene. Radom Gevorga Čavuša, zahvaljujući njegovom trudu i srdačnosti, Kurdi su shvatali da su zloupotrebljeni i prestajali da budu neprijatelji Jermena. Kurdi su tada čak napuštali „hamidijanske“ odrede, pa su i sami stupali u borbu protiv Osmanlija u dogovoru s fedainima.

Gevorg Čavuš je uživao ogromno narodno poštovanje kao osvetnik bespomoćnih nesrećnika kojima su zulumćari nanosili zlo.

Zahvalnost:

Ispravke naziva u skladu s jermenskom fonetikom ljubazno je izvršio Babken Simonjan,

Autor: Dušan Kovačev

Izvor: https://balkanskageopolitika.com/2020/11/07/vojvoda-gevorg-cavus-planinski-lav-sasuna/

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!