Историја

Усташе су убиле 91 потомка Николе Тесле: Упали су у Смиљане 2. августа 1941. године и направили покољ свих Срба

Фото: Приватна архива/Иван Кршев

УСТАШЕ у Независној Државни Хрватској су 1941. године убиле чак 91 припадника фамилије највећег светског научника Николе Тесле, рекао је један од последњих потомака породице Тесла, Лазар Косановић.

Косановић је рекао да је доста чланова фамилије Тесла током Другог светског рата скончало у усташком логору Јасеновац.

– Укратко, 91 потомак је страдао од руке усташа. Усташе су упале у Смиљане 2. августа 1941. године, запалиле цркву у којој је службовао Теслин отац, па чак и кућу Николе Тесле – испричао је Косановић.

Он је додао да су неки од чланова породице Тесла одведени у логор Јасеновац, а да је „оно мало чланова породице Тесла што је остало, нестало у новом геноциду од 1991. до 1995. године“.

– Тако у Смиљану данас не да нема ниједног Тесле, него нема ни једног Србина – рекао је Косановић, чија родбинска веза са Николом Теслом потиче преко најмлађе Теслине сестре Марице која се удала у Плашком и преузела мужевљево презиме Косановић.

Косановић је навео да су Теслина кућа и црква спаљене током Другог светског рата, а исто се поновило и у рату 1991. године у Хрватској.

– Хрвати му јесу обновили кућу у једном тренутку, али су је поново запалили у последњем рату, као и све његове споменике. Немају право да га својатају – рекао је Косановић.

Он је напоменуо да је Никола Тесла рођен у Аустријској царевини, а одрастао у Аустроугарској, и да никада није изјавио да је Хрват.

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!