Србија и србске земље

Пријем „Косова“ у УН не зависи ни од Београда, ни од Приштине, ни од Њујорка, ни од Лондона или Брисела него од става Руске Федерације

Foto: Profimedia/ilustracija

Изјава председника Србије Александра Вучића да он неће лако признати самопроглашену републику Косово је скандалозна имајући у виду да он није рекао да неће признати независно Косово него само да неће лако призанати ову сепаратистичку творевину. Чуди да је једна оваква изајва дата у присуству новог српског патријарха на коју он није реаговао него је мудро ћутао.

У последње време сведоци смо честог цвиљења, запомагања, у суштини крајњег очаја председника Србије над притиском САД и ЕУ да исти потпише свеобухватни мировни споразум са јужном српском покрајином уз њено признање и обострано отварање амбасада у Београду односно Приштини. Нова амаричка администрација то ништа и не крије и јасно каже да би само отварање обостраних дипломатских представништава задовољило америчку страну. Овакав след политичких догађаја је резултат катастрофалне националне и државне политике председника Србије Александра Вучића. Он се понаша по оној народној изреци да „лош пас наводи вука на тор“. У девет година своје владавине он нема никакву платформу за решење статуса Косова и Метохије. О српској платформи никада није расправљала ни Влада ни Скупштина Србије. О српској платформи једино зна Александар Вучић и можда његова ближа фамилија.

Бриселским споразумом је Албанцима дао све. Оно што Американци и њихови западни савезници нису успели бомбама да оставаре Александар Вучић им је дао у миру и на тацни. Предао им је и судство и полицију, и цивину заштиту и телекомуникације и војску Косова. Србе је извео на сепаратистичке изборе чиме је де факто преко своје „Српске“ или боље рећи квислиншке листе легитимизовао и легализовао сецесинистичку власт у Приштини. И шта после свега може да очекује него признање самопроглашене републике Косово.

За своје неуспехе у вођењу националне и државне политике оптуживао је претходне режиме. Заборављајући притом да су они имали платформу која је усвојена у Скупштини Србије и за коју је и Александар Вучић и његова ондашња СРС гласала. Та платформа је Албанцима једино нудила аутономију и ништа друго и ништа више. Степен аутономије треба да буде остварен преговорима Београда и Приштине. Ахтисаријев план који је Србима давао много више од оног што нуди Бриселски споразум је влада Војислава Коштунице одбила. Скупштина Србије је апсолутном већином то одбијање прихватила.

Политика Александра Вучића је политика трговине са јужном српском покрајином. Недоследна, неодговорна, неозбиљна, издајничка. Сетимо се само његових речи да ми на Косову немамо ништа иако нам међународно право гарантује да је КиМ део државе Србије. Очито је да је председник Србије у свађи са правном науком.

Много пута док он није отиша у Хаг састајао се са Хашимом Тачијем наводно делећи територију КиМ односно јужне Србије дајући Албанцима наше за наше. Ти сусрети су били у Паризу, Милану, Њујорку… Уместо да се држи међународног права он политички шибицари. Желећи да од албанске стране добије мрвице не би ли то српском народу представио као победу. Овај српски политичар из Чипулића код Бугојна забораво је само једну ствар да Србима не може да продаје „рог за свећу“ нити „кило за три фртаља“. Јер око Косова нема ценкања. Резолуција 1244 СБ јасно каже да је оно део Републике Србије.

Међутим, оно што може да охрабри грађане Србије јесте чињеница да иако Александар Вучић буде потписао свеобухватни моровни споразум са Приштином то Албанцима ништа неће да значи. Јер како пре неки дан рече један млађани политичар из Приштине, нормално албански јер у Приштини више нема Срба, да пријем „Косова“ у УН не зависи ни од Београда, ни од Приштине, ни од Њујорка, ни од Лондона или Брисела него од става Руске Федерације. У последње време сви руски званичници су јасно и недвосмислено казали Вучићу да и у случају да он призна самопроглашену републику Косово да ће Руси на захтев таквог Косова за пријем у УН ставити вето.

Оваква позиција руске стране разоткрива и разобличује издајничко политичко деловање председника Србије. Председник Србије се одриче јужне српске покрајине али га Руси у томе спречавају. И оно што грађани Србије треба да знају да никаква трговина Косово за Крим за Москву не долази у обзир, јер зашто би Русија својим признањем самопроглашене републике Косово ширила границе НАТО пакта. Можда се таква политика одвијала у време Горбачова и Јељцина али се не одвија у време Владимира Путина.

Косовска Митровица
25.02.2021. године

Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!