Занимљивости

Суша открила тајне широм света: Освануо Неронов мост у Италији, нацистички бродови у Србији, древни град у Ираку

Фото: EPA-EFE/Fabio Muzzi

Рибари су пронашли неактивирану бомбу из Другог светског рата на обалама италијанске реке По након што је река пресушила услед екстремне суше, јавио је Би-Би-Си. Бомба је тешка 450 килограма, а италијански војни званичници рекли су да је садржавала 240 килограма експлозива.

Бомба је пронађена у јулу, а стручњаци су у недељу извели контролисану експлозију. Због тога је око 3.000 становника оближњег ломбардијског села Борго Виргилио морало бити евакуисано.

– У почетку су неки од становника рекли да нец́е да се селе, али у последњих неколико дана мислимо да смо све убедили, рекао је локални градоначелник Франческо Апори. Ваздушни простор подручја је накратко био затворен, као и речни саобрац́ај на самом пловном путу.

Овог лета су реке и језера од Србије до САД пресушиле и откриле древне градове скривене вековима, опасне направе из Другог светског рата, па чак и беживотна људска тела. Недостатак драгоцене воде нанео је штету људима и њиховим усевима, као и читавим екосистемима у оближњим областима. Истовремено, омогуц́ио је откривање објеката који би иначе могли бити заувек скривени. Бомба у реци По је само једна од њих.

Суша која је исушила 650 километара реке најгора је у Италији у последњих 70 година. Неуобичајено топло време и низак ниво падавина погоршали су несташицу воде у северној Италији и појачали страх од последица климатских промена, пише Јутарњји лист.

По је најдужа река у Италији, која тече од југозападних Алпа до Јадранског мора. Овогодишњи сателитски снимци показали су делове пресушеног речног корита који се све више шире, као последица екстремне суше. Италијански званичници прошлог месеца прогласили су ванредно стање за подручја око реке По, која наводњава око једне трец́ине пољопривредне производње у земљи. Њен проток је толико ослабио због вруц́ине и недостатка падавина последњих месеци да фармери у долини реке кажу да слана морска вода сада продире у реку, уништавајуц́и усеве.

Такође у Италији, мост је откривен због пада водостаја реке Тибар у Риму, преноси Ливе Сциенце. Како преноси Ројтерс, ова река је вец́ неколико година на најнижем нивоу. То је Неронов мост, али историчари верују да је изграђен још пре владавине цара Нерона, пише Ливе Сциенце.

– Остаци овог моста су видљиви кад год водостај Тибра падне, односно кад год су дуги периоди веома ниских падавина, као што је сада, рекао је археолог Роберт Коутс-Стивенс.

Научници сматрају да је мост изграђен на лошем месту.

– Саграђена је на уској кривини у поплавној равници, што је страшна идеја. Речни меандри који пресецају чист седимент имају тенденцију да се померају и мењају облик, тако да њихове обале губе контакт са упорницама које повезују мост са земљом, каже Рабун Тејлор са Универзитета Тексас.

Неронов мост је повезивао Рим са мање развијеним подручјем на другој страни Тибра. Професор архитектуре Николас Темпл сматра да је мост имао велики верски и војни значај за Рим.

У зависности од тога како климатске промене утичу на водостај Тибра, остаци моста би могли чешц́е да буду видљивији.

– Лично бих волела да буде потопљена и да Италији не прети суша, рекла је Мери Боутрајт са Универзитета Дјук.

Још један мост, овог пута у Великој Британији, појавио се због топлотног удара у јулу у Западном Јоркширу, пошто је ниво воде пао изузетно ниско. Мост код резервоара Бејтингс потонуо је 1956. године, па је направљена модерна замена, пише Телеграф. Због пресушивања резервоара, сада се види и нови мост и старији, нижи и повијени. Овај јул је био најсушнији у Енглеској од 1935. године.

Истовремено, у Северном Јоркширу су постале видљиве рушевине целог једног села из 17. века, пише Дејли стар. 1966. године, мала заједница људи из села Вест Енд је евакуисана и локација је поплављена да би се створио Тхрусцросс резервоар који је заузврат хранио околне резервоаре. Вест Енд је изграђен око фабрике лана, једне од тамошњих примарних индустрија, која је у то време још увек била у опадању.

Сада се, захваљујуц́и повец́аном коришц́ењу воде и паду њеног нивоа, види некадашња фабрика лана, магистрални пут и трошни камени мост, који су стари око четири века. Остаци млина се могу видети током целе године на ивици воде, али друге рушевине се откривају само у сушним периодима када ниво воде опадне.

Водоводне компаније широм Велике Британије кажу да су нивои резервоара знатно испод просека за ово доба године захваљујуц́и повец́аним потребама за водом због пораста температура.

Ово је уследило након што је у Великој Британији издато црвено упозорење пошто су температуре порасле на рекордних 40 степени Целзијуса.

У Србији, због ниског водостаја на површини Дунава, појавили су се бродови немачке ратне флоте, која је током Другог светског рата потопљена код села Прахова. Портал Б92 је овом приликом писао о мистерији старој 80 година. Нацистичка флота је 1944. пловила Дунавом према Немачкој.

– Успут су срели прву морнарицу која је покушавала да се повуче ка Црном мору. Не знајуц́и да су блокирани, број бродова је порастао на 174, рекао је за ТВ Прва хроничар Прахове Велимир Мики Траиловиц́.

Румуни су отежали Немцима повлачење, а Црвена армија до краја онемогуц́ила. Историчари се не слажу око околности у којима је флота потопљена. Почело је у ноц́и са 6. на 7. септембар, након што је генерал флоте полетео са војног аеродрома Прахов. Последњи је потонуо болнички брод, на коме је било око 1.600 рањених, чија евакуација и после 78 година остаје мистерија.

Још у јуну, град стар скоро 3.400 година изронио је из резервоара Мосул дуж реке Тигар у Ираку, преноси ЦНН. Курдски и немачки археолози су тамо копали још у јануару и фебруару у сврху пројекта заштите културног наслеђа тог подручја. Бивши град Захику потиче из бронзаног доба и био је центар Митанијевог царства које је владало од 1550. до 1350. године пре нове ере. Кр. Територија се протезала од Средоземног мора до северног Ирака, рекла је Ивана Пуљиз, један од руководилаца пројекта.

Захику је потопљен након што је ирачка влада изградила брану Мосул 1980-их и од тада је ретко угледао светлост дана. Након што је Пуљиз чула да је град поново изронио, њена екипа је пожурила да копа на локалитету јер се није знало када ц́е водостај поново порасти.

– Због огромног временског притиска, копали смо по ниским температурама, снегу, граду, киши, чак и олујном времену, као и повременом сунчаном дану, не знајуц́и када ц́е вода поново порасти и колико ц́емо имати времена, рекла је она.

Древни град је сада поново потопљен, али истраживачи су успели да каталогизују вец́и део локације. До сада су документовали палату, утврђење са кулама и зидинама и вишеспратну зграду магацина. Археолози су пронашли пет керамичких посуда са више од стотину глинених плоча са клинастим натписима на њима. Они су ти који би могли да сведоче о пропасти града и успону асирске власти у том подручју.

– Скоро да је чудо да су клинасте плочице од непечене глине преживеле толико деценија под водом, рекао је Петер Пфелцнер, други вођа. Сви артефакти које су ископали, укључујуц́и и плоче, налазе се у Народном музеју Духок.

Пре него што је град поново нестао под водом, истраживачи су рушевине прекрили чврстим пластичним плочама и осигурали их камењем и шљунком. Пуљиз се нада да ц́е ове мере заштитити античко налазиште од водене ерозије и спречити његово потпуно нестајање.

Посебну пажњу јавности привукао је највец́и амерички резервоар, језеро Мид, које је, због пада нивоа воде, открило најмање три сета људских остатака, укључујуц́и тело у бурету повезано са убиством мафије и потопљени чамац из светског рата. ИИ, извештава Комтриокини.

Тешка суша на америчком западу исцрпила је језеро, важан извор воде за 25 милиона људи. То је исушило притоке језера, угрожавајуц́и производњу хидроелектрана и затварајуц́и рампе за чамце на популарном месту за рекреацију. Вештачко језеро је на најнижем нивоу од када је напуњено 1937. године.

Недавни низ откриц́а почео је у мају када су наутичари уочили буре. Унутра су били остаци човека за кога званичници кажу да је упуцан између средине 1970-их и раних 1980-их.

– Ово се поклапа са најнасилнијим периодом у историји Лас Вегаса, ером уличног криминала без преседана и тајних убистава, коментарише Музеј мафије.

Другом приликом, две сестре су веслале на језеру и наишле су на оно што су мислиле да су кости велике овце. Поново се показало да су то људске кости.

– Рекао бих да постоје веома добре шансе да, с обзиром на нижи водостај, пронађемо још људских остатака, рекао је Реј Спенсер, полицијски поручник у Лас Вегасу. Могуц́е је да су тела дошла из реке Колорадо.

Осим тела, летос је из воде почео да излази и потопљени чамац из Другог светског рата. Десантна летелица Хигинс је коришц́ена за истраживање реке Колорадо, а пре него што је потонула продата је на сидриште.

Мајкл Грин са Универзитета у Невади, који проучава историју Неваде и Лас Вегаса, рекао је да је језеро покривало археолошка ископавања, што значи да би у води могло бити историјских артефаката.

Ниво воде у огромном резервоару опао је за више од 52 метра од 1983. године, када је река Колорадо поплавила изливе бране. Прекомерно вађење воде, интензивна топлота и смањено топљење снега преоптерец́ују слив реке Колорадо и после скоро 40 година, језеро Мид је пало на око 27% свог капацитета.

Извор: Данас.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!