Природа и здравље

Шта знамо послије седам месеци епидемије

Да мало резимирамо корона кризу…

Шта знамо послије седам мјесеци епидемије?

1. Вирус постоји и прилично је заразан.

2. Произведен је вјештачки, у лабораторији. Не зна се да ли је пуштен намјерно или случајно.

3. Већ се у протоку налазе бар три соја вируса, тако да вакцина не може бити значајно ефикасна, на основу онога што је данас познато о производњи вакцина.

4. Јако су угрожени само старији људи и особе обољеле од једне или више хроничних болести. Ван те двије категорије, вирус има незнатан ефекат. Већина заражених нема никакве симптоме и чак није сигурно ни да ли могу бити преносиоци. Стручњаци износе опречне процјене о томе.

5. Укључујући огроман број људи умрлих по старачким домовима усљед катастрофалних одлука политичара, смртност од вируса се креће између 0.2 и 0.7%, по досадашњим истраживањима.

6. Карантин, у који су политичари ставили читаво друштво, је био препорука на основу епидемиолошког модела који се показао погрешан, али погрешност модела није утицала на промјену политичких одлука које су на основу тог модела донесене.

7. Политичке мјере су се аплицирале селективно. Исти они политичари који су највише подржавали карантин и највише хистерисали су такође подржали масовне уличне протесте радикалних организација по Америци с чијом се политичком идеологијом и циљевима слажу. То, као и наредбе гувернера да старачки домови морају да приме заражене, говори да заштита људских живота од ковида 19 њима уопште није био приоритет, иако су га наглашавали као приоритет.

8. Да доносиоцима одлука није било стало до јавног здравља јасно је и из става према хидроксихлорокину. Најприје су кинески љекари јављали да је хидроксихлорокин ефикасан у лијечењу од ковида 19. Затим је водећи француски имунолог Дидије Раулт објавио студију којом доказује емпиријски да је хидроксихлорокин ефикасан. Иако је студија америчког Националног здравственог института из 2006. показала да је хидроксихлорокин релативно ефикасан у лијечењу корона-вирусом изазваних обољења, у случају ковида 19, отпор употреби овог лијека, који се користи за маларију и лупус већ шездесетак година и јако је јефтин, био је огроман. Ишао је до те мјере да гувернер Њујорка Куомо забрани љекарима да га прописују. На основу налаза из Кине и Француске, за очекивати је било да се ефикасност потенцијалног лијека почне истраживати у Америци већ у фебруару, али то није био случај. Прва студија, која је од тада потпуно дискредитована, почела је тек 9. априла, а завршена 20. априла. То говори да здравственим званичницима није било стало да нађу лијек, јер да јесте, тражили би га бар два мјесеца раније.

9. Медијска хистерија је значајно потпомогла политичке мјере. Ишло се до фабрикације вијести и режирања кризних ситуација. Сви скептици су били или игнорисани, или проглашавани за будале ако су довољно битни да се не могу игнорисати.

10. Ковид 19 је и болест великих и густо насељених градова. У Америци је, рецимо, у озбиљном проблему био само град Њујорк са околним окрузима, али су медијском хистеријом и политичким мјерама били захваћени и крајеви који короне нису ни видјели. Угрожени су били углавном корумпирани и одавно суочени са пропашћу здравствени системи, као онај њујоршки. Проблем са њујоршким здравственим системом траје годинама и посљедица је лоше управе, а корона је стварно могла да га докрајчи.

11. Посљедице по живот људи су катастрофалне, од затварања фирми, уништења малог и средњег предузетништва, дакле средње класе, преко негативног утицаја на ментално здравље којим се нико још ни не бави, до упитности повратка дјеце у школе и услова неизвјесности у којим ћемо живјети док се политичарима не прохтије да нам нормализују живот.

12. Вакцине ће бити јер на њој инсистирају моћници који су уложили новац у истраживање и који очекују поврат те инвестиције. Неће бити ефикасна, као што каже Бил Гејтс, али ће бити произведена и наметнута свакако, што такође каже Гејтс. Не знамо какви ће бити састојци и колико ће бити штетни. Знамо да ће, као и код вакцине против грипа чији вирус брзо мутира, и код ковида морати сваке године производити нову вакцину.

13. Свјетска здравствена организација, чије су препоруке пратиле државне службе у различитој мјери, се показала нестручном и неспремном да реагује на епидемију, а чули смо и оптужбе да је каснила у оцјенама епидемије да би заштитила кинеске интересе. У јануару су изгубљене читаве двије седмице док СЗО није одлучила да прихвати већ тада познату чињеницу да се нови вирус преноси с човјека на човјека.

14. Тамо гдје се дјеца буду вратила у школу, вјероватно ће морати носити маске, а нико не говори како блокада дисајних путева и удисање угљен-диоксида утиче на здравље срца и плућа дјеце.

15. Закључак је да се од ауторитета, политичких и здравствених, мало коме може вјеровати, а да су они којима се могло вјеровати ућуткани. Направљен је будалом вирусолог који је добио Нобелову награду, само зато што је утврдио да је вирус вјештачки произведен. Наравно, Бил Гејтс, који нема ни факултет завршен, наставља да представља свјетску медицинску струку у јавности.

Ово су само моја запажања и ствари које ми тренутно падају на памет, а има тога још.

Напомена: Новак Ђоковић није никога тјерао да долази на турнир. Свако је одговоран за своје здравље. Не знам шта му је требало да прави турнир у Хрватској, ал’ добро сад.

Аутор: Владан Ивковић

Извор: stanjestvari.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!