Црква

Митрополит Филарет Вознесенски: Подсетник православног хришћанина

Поштовани читаоци, имамо велику част и задовољство да вам, у овом тешком тренутку за србски верујући народ, донесемо Подсетник православног хришћанина, који се први пут појављује на србском језику, колико је нама познато.

Написао га је чувени ревнитељ за читоту Православља и исповедник (преживео покушај убиства и мучење), митрополит Филарет (Вознесенски), који је био предстојатељ Руске Заграничне Цркве укупно 21 годину, у периоду од 14./27. маја 1964. па до 8./21. новембра 1985, носећи титулу „митрополит њујоршки и источноамерички“. Остао је познат је по својим “Посланицама бола“ (Скорбные послания)у којима се обраћао предстојатељима помесних цркава видећи јерес екуменизма како узима маха а да нико од  првојерараха није подигао глас због тога, затим по анатемама које је РЗЦ саборно бацила на екуменизам (a пре њега и на масонерију). Осим тога, РЗЦ је за време његовог предстојања канонизовала св. Руске Новомученике (међу њима св.Царску породицу Романов и патријарха Тихона), св. Јована Кронштатског, св.Ксенију Петроградску, св. Германа Аљаског.

Постоји мишљење да су му мошти нетљене, за шта постоје сведоци и РЗЦ као део Руске Православне Цркве је оформила епархијску комисију за канонизацију, која је добила задатак да прикупи што више доказа о светости митрополита Филарета, у циљу канонизације светитеља.

              

 

Онима који нападају Цркву Христову учењем да је Христова Црква подељена на „гране“ које се разликују по учењу и начину живота, или да Црква не постоји видљиво, већ ће настати када се све „гране“ или секте или иноверја, и чак религије уједине у једно тело; и онима који не разликују свештенство и Свете Тајне Цркве од јеретичких, него кажу да су „крштење“ и „причешће“ јеретика довољни за спасење; стога, онима који свесно имају општење са овим поменутим јеретицима или који заступају, шире, или бране њихову нову јерес екуменизма под изговором „братске љубави“ или тобожњег уједињења „раздељених Хришћана“: АНАТЕМА!

Свети архијерејски сабор Руске православне заграничне цркве

 

Много се тога лепог може рећи о блаженом митрополиту Филарету али ми за сада можемо само рећи да је заиста био “глас вапијућег у пустињи“.

Нека би овај Подсетник био свим Православним хришћанима на поуку и утеху у овим временима смутње, молитвама блаж. Филарета Исповедника.

 

МИТРОПОЛИТ ФИЛАРЕТ ВОЗНЕСЕНСКИ

ПОДСЕТНИК ПРАВОСЛАВНОГ ХРИШЋАНИНА

1. Памти: ти си син (кћер) Православне Цркве. То нису празне речи. Памти на шта те то обавезује.
2. Живот земаљски брзо пролази. Нећеш ни приметити, а пролетеће. Али њиме ће бити одређена вечна судбина твоје душе. Немој то ни на трен заборављати.
3. Труди се да живиш благочестиво. Моли се Богу у цркви, моли се Богу код куће са страхопоштовањем, са вером, са преданошћу вољи Господњој. Извршавај света и спасоносна правила Цркве, Њене типике (уставе) и заповести. Изван Цркве, изван послушности Њој – спасења нема.
4. Дар речи велики је Божији дар. Он човека облагорођује, немерљиво га уздиже изнад свих других земаљских створења. Али како га само сада злоупотребљава развраћено човечанство. Чувај тај дар и умеј да користиш реч на хришћански начин. Не осуђуј, не празнослови. Као огња бој се сквернословља и саблажњивих речи. Не заборављај речи Господа Спаситеља: „јер ћеш због својих ријечи бити оправдан и због својих ријечи бити осуђен…“ Лаж не допуштај. Свето Писмо сурово упозорава: ‘‘Погубиће Господ све који говоре лаж…’’
5. Љуби ближњега свога као самога себе по заповести Господњој. Без љубави нема хришћанства. Памти: хришћанска љубав је пожртвована а не саможива. Не пропусти прилику да учиниш дело љубави и милосрђа.
6. Буди скроман, чист и целомудрен у делима, речима и мислима. Не подражавај развратнике. Не узимај их за пример, избегавај блискост са њима. Без потребе немој имати посла са неверујућим – неверје је заразно. Чувај скромност и пристојност увек и свуда, немој се заразити бестидним обичајима нашега доба.
7. Таштине и гордости се бој и избегавај их. Гордост је свргла с небеса највишег и најмоћнијег од свих анђела. Памти: јер си земља, и у земљу ћеш се вратити… Дубоко смири себе.
8. Основни задатак живота је – спасти душу за вечност. Нека то буде главни задатак и брига твога живота. Тешко онима који упропасте своју душу небригом и лакомисленошћу.
 Нека те Господ благослови и помогне ти.
Твој духовни отац,
† Митрополит Филарет (Вознесенски)

Проповеди и поуке Високопреосвећеног митрополита Филарета, Првојерарха Руске Заграничне Цркве. Том 1.

Издање Комитета Руске Православне Омладине при Руској Православној Заграничној Цркви 1981.

Са руског превела Сава Росић

Извор: Православна породица

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!