Занимљивости

Ко су ТРАНСХУМАНИСТИ и шта желе од тебе?

Пар прича које су објављене током протекле деценије омогућиле  су нам увид у запањујуће промене кроз које ћемо вероватно проћи у деценији која је пред нама . Прва прича започела је 2011. године, када је осамнаестогодишњи изумитељ Палмер Луцки у гаражи куће својих родитеља у Лонг Бичу у Калифорнији, саставио прототип за наочаре виртуелне стварности под називом Окулус.
2012. године прототипу су почели да се диве на сајмовима, а до 2014. привукао је довољно пажње милијардера шарлатана Марка Зукерберга, који је на крају купио компанију за „тричавих“ две милијарде и 400 милиона долара. Из тог периода је језива фотографија ЗукерБорга – који вероватно смешећи се као људско биће по први пут у животу – корача имеђу редова људи налик становницима Матрикса који носе наочаре Окулус Рифт.

Друга прича води нас у јул 2019. године, када је шарлатан милијардер Елон Маск представио плодове свог „Неуралинк“ подухвата, који је први пут покренут 2017. године уз обећање да ће „приближити биолошку интелигенцију и дигиталну интелигенцију“. Маск је у наредним годинама детаљно описао како његова компанија ради на технологији интерфејса мозак / компјутер и нада се да ће започети своје прве тестове на људима током 2020. године.

Ове приче описују невероватне кораке које су технократе предузеле у протеклој деценији да остваре свој давнашњи трансхуманистички сан о спајању човека са машином. Људи ће бити уроњени у дигиталне светове, са чиповима у мозгу који ће им  омогућити да се директно укључе на интернет будућности („имаће могућност спајања са вештачком интелигенцијом“ у Масковој формулацији) . Сигурно је рећи да, ако се ови трендови наставе, питање шта значи бити човек имаће потпуно другачији одговор 2029. године него данас.

Које случајности ,  2029. година је веома важна година за технократе. То је година по којој је познати „футуриста“, заговорник Сингуларности и запослени у Гуглу , Реј Курцвел предвиђао да ће бити направљена прва машина која ће проћи Турингов тест тј тест при коме ће рачунар успети да убеди 30% посматрача са којима води разговор да је у ствари човек а не машина. Сингуларност или „Јединственост“ , како би се могло превести на српски језик , је тренутак у будућности у коме ће „темпо ( технолошке) промене бити тако запањујуће брз да нећемо бити у стању да останемо у току са напредком осим ако не побољшамо сопствену интелигенцију спајајући се са интелигентним машинама које стварамо. “( Курцвел не предвиђа да ће се то десити до 2045.)

Изузетно је важно имати на уму начин на који се све ово представља у јавности. Они кажу да је вештачка интелигенција спремна и да већ делује. Када су у питању технологије као што је на пример аутономно оружје, вештачка интелигенција буквално угрожава будућност самог човечанства. Али технократе нам кажу да не бринемо . Милијардери из Силицијумске долине написали су отворена писма која упозоравају националне владе широм света на претњу и предлог како да се избавимо од ове опасности . . .

 . . . тако што нам је речено да се стопимо са вештачком интелигенцијом .

 Извините? Шта? Да бисмо се борили против ВИ( вештачке интелигенције) морамо да се . . . спојимо са ВИ? Другим речима: „Ако их не можеш победити, придружи им се!“

 Ту будалаштину од предлога за решавање врло стварних проблема које ће ове технологије створити у наредној деценији заговарају трансхуманисти технократе почевши од Курцвела и Маска до Сема Хариса и многих других.

Али нешто ту смрди . Хајде да размислимо мало. Сви ови  весели, баснословно богати, угледни мислиоци истовремено долазе до истог закључка о претњи по опстанак човечанства из наизглед сасвим различитих углова. Скоро као да  тој опасности приступају из перспективе заједничке агенде. Хмммм , шта ли им је свима циљ?

У писању овог текста коришћени су делови чланка Џемса Корбета са следеће адресе
https://www.corbettreport.com/the-2020s-a-peek-at-the-decade-ahead/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+CorbettReportRSS+%28The+Corbett+Report%29