Занимљивости

7 теорија завjере за које се испоставило да су истина

Теоретичаре завјера често називајуј лудацима који из своје досаде измишљају натегнуте теорије копајући ствари и извлачећи их из контекста, а иако то можда понекад може бити и случај, слиједећи примјери ће вам доказати како управо тим ставом владе и моћници покушавају да се извуку из незгодних ситуација.

Лакше је оптужити некога да је луд, него открити своје мрачне тајне, но ове су се ипак објелоданиле. Питање је колико је још таквих теорија за које ће вријеме показати праву истину.

1.Тестирања болести на људима

На примјер, америчка влада је од 1932. до 1972. водила тајни експеримент у којем су 400 Афроамериканаца заразили сифилисом без њиховог знања, а камоли пристанка. Мушкарцима су рекли да имају „лошу крв“ умјесто да их обавијесте како су заражени полном болешћу те да их лијече од ње. Циљ студије био је анализа да ли погађа сифилис другачије црнце од бијелаца, а до завршетка студије само је 74 оригиналних испитаника остало живо.

2. Пројекат МК-УЛТА

Портал „Wired“ понудио је доказе о томе како су у овом пројекту агенти америчке ЦИА-е људским субјектима давали разне коктеле лијекова с циљем испробавања техника контроле ума и проналаском серума истине који ће касније користити на непријатељима државе. Такође, жељели су да створе и тзв. пилуле за амензију, а користили су се и терапијом електрошоковима, хипнозом, сублиминалним увјеравањем и техникама изолације. Овај се програм спомиње у књизи „Мушкарци који буље у козе“, по којој је касније настао и истоимени филм с Џорџом Клунијем у главној улози.

3. Операцијом Спајалица убице су постале угледни грађани

Адолф Хитлер сигурно ни у најгорој ноћној мори није могао замислити да ће стотине његових научника након Другог свјетског рата постати амерички грађани и помоћи САД-у да постане технолошка велесила. Након Другог свјетског рата САД је хтјела да повећа технолошку и научну предност над другим земљама. Стога су одлучили да искористе знање нацистичких научника и да их запосле код код себе. Тајна операција америчке владе названа је „Операција Спајалица“ а циљ је био домоћи се научника из поражене нацистичке Њемачке.То су били највећи стручњаци из нацистичке ратне индустрије, медицине и одјељка хемијског оружја. Претпоставка је била – ако их не узмемо ми, узеће их Руси. Скоро 1600 талентованих и успјешних нацистичкинаучника, љекара и инжењера добило је визе, постали су амерички држављани и до краја живота угодно живјели захваљујући америчкој војсци која је системски радила на лажирању нацистичких биографија те од Хитлерових некадашњих блиских сарадника направила узорне америчке грађане.

4. Лажно свједочење пред Конгресом

Наџира, 15-годишња дјевојчица из Кувајта., 1990. је свједочила пред америчким Конгресом како је видјела да ирачки војници извлаче дјецу из инкубатора у болници те их бацају на под. Касније је истрага показала да је свједочење организовао један ПР из компаније „Хил & Нолтон“, а да је Наџира кћи кувајтског амбасадора у САД-у, писао је „Њујорк тајмс“. Испрва је „Амнести Интернешнл“ потврдио дјевојчин исказ. Но након поновне истраге, групе и друге организације за људска права промјениле су свој став. Циљ је био убрзати америчку акцију у Заливском рату.

5. Хилдбороу

15. априла 1989., 96 Ливерпулових навијача здробљено у стампеду је те више од стотину њих повређено док су гледали утакмицу полуфинала на стадиону „Хилибороу“. Судија 2011. говорио породицама страдалих да су теорије завјера о томе чија је све кривица за догађај глупост, но истина је изашла на видјело након пуне 23 године – за трагедију је ипак била крива полиција, а не навијачи. Више од двије деценије портодице жртава водиле су кампању да се објаве документи који би дали увид у несрећу, односно пропусте полиције у њеном спречавању или ублажавању посљедица. Када су објављени резултати независе истраге засноване на проучавању више од 400.000 докумената, све сумње огорчених породица су потврђене. Међу њима су и полицијски извјештаји с руком писаним коментарима „уклони посљедњу страницу“, „уклони посљедњи одломак“ и „преправљено на захтјев“.

6. Отровали су алкохол за вријеме прохибиције

САД је 18. амандманом у јануару 1920. забранио производњу, продају и транспорт алкохола – али не и његово конзумирање. Упркос напорима владе, проблем алкохолизма заправо је нарастао у том раздобљу. До средине 1927., влада САД-а стављала је смртоносне хемикалије у алкохол. Прије је користила метилни алкохол, али послије су одлучили да стављају керозин, хлороформ и ацетон због чега је конзумација алкохола постала још тежа. Иако је главни ислиједник у Њујорку Чарлс Норис покушао да упозори јавност, 1926. отровни алкохол убио је 400 људи у Њујорку. Следеће године их је умрло седамсто.

7. Операција Нортвудс

Ово је био амерички план из доба Хладног рата. Они су намјеравали да лажирају разне нападе широм САД-а за које би потом оптужили Кубу, коју би потом напали и уништили, а притом имали свјетску потпору. Иако су пронађени и објављени документи о томе, на срећу план никад није прешао у активну фазу.

Извор: https://www.glassrpske.com/cir/plus/istorija/7-teorija-zavjere-za-koje-se-ispostavilo-da-su-istina-video/221310

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!