Породица и школа

7 ствари које ће ваша деца заиста памтити о вама када порасту

Којих ствари се ви сећате из вашег детињства? Да ли су то сцене које ваши родитељи и пријатељи помињу или нешто сасвим друго? Да ли се сећате баш оног новогодишњег поклона из ’85. или су у вашим мислима заступљенији фрагменти попут тога како је мама реаговала када види тату, кућне атмосфере, школске представе на коју су сви дошли (или можда нису), где сте ишли на летовање, како сте се осећали када бисте хтели да причате са својим родитељима итд? Кладимо се да је ово друго вероватније. То је нормално јер постоје неке ствари које се деци задржавају у глави како расту. Сетите се тога када планирате своје приоритете па се фокусирајте на праве ствари, јер ће се њих деца сећати о вама. То су:

Искуства и авантуре које сте заједно прошли

Искуства, а не ствари, су оно што породице зближава и оно што остаје у глави. Зато се ваше дете неће сећати сваке играчке које сте му купили за рођендан или колико сте сладоледа појели, али ће се сећати да сте ишли заједно на сладолед и смејали се, сећаће се да је тада било срећно и узбуђено јер су то мисли које остају са нама целог живота.

Позитивне речи које сте им упутили

Много је лепих речи које деци можете да упутите како би се осећала посебном – „Поносна сам на тебе“, „Ти ову породицу чиниш бољом“ или „Ти си баш добар другар“. Оно што је заједничко овим реченицама је то што све почињу наглашавањем добре особине детета. Ако тако причате детету од малена, у фокус стављате позитивно а не негативно и то је сигурно нешто што се памти.

Оно када сте оставили телефон и све што радите због детета

У данашње време напредних технологија, често нам се дешава да посебне тренутке посматрамо кроз камеру телефона и тако пропустимо мале ствари које деца желе да поделе са нама јер нисмо довољно присутни у том тренутку. Када деци пружате потпуну пажњу (када спустите телефон), она осећају да сте потпуно њихови и осећају како су вољена. Знају деца да их волите, али у тим посебним тренуцима то посебно примећују, јер сте све зауставили, време је стало да бисте били са њима.

Како сте се понашали у тешким ситуацијама

Деци сте ви узор и водиља јер она корачају несигурним животом и рањива су. Када дођу тешка времена, попут оних када се морате борити са неком болешћу у породици, она ће се сећати начина на који сте причали о томе, да ли су се осећала безбедно и спокојно и како сте ви реаговали.

Начин на који ви и ваш супруг третирате друге одрасле људе (и једно друго)

Деца стално уче од вас! Тако ће и када оговарате некога иза леђа или се лоше понашате према некој особи деца то покупити и мислити да је у реду да се и сама тако понашају. Када сте код куће са децом и породицом, трудите се да са партнером причате на позитиван начин уз пуно љубави и поштовања. Тако ће деца имати добар пример на који ће се угледати.

Када нисте били ту за њих

Иако звучи јако негативно, ово је и позитивна ствар. Иако ће се сећати неке прилике у којој баш нисте могли да будете ту, то је у реду јер је то саставни део живота, једноставно је немогуће да сте увек ту. Али, сходно томе, деца ће се сећати и првог пута када су негде преспавала без вас, или првог пута када се десило нешто толико важно да су трчала кући да вам саопште то. То су ствари којих ће се сећати када порасту.

Како сте се понашали под притиском или стресом

Живот није увек цвеће, и не може да буде, а ваша деца ће опонашати ваше понашање када сте под стресом. Нормално је да треба урадити домаћи, вечера није спремна, а ви се осећате као да ћете пући. Ако сте тип који се ломи и парализује под притиском, деца то могу да осете. Ако желите да ваша деца одрасту у особе које се лако носе са стресом, морате се и ви тако понашати.

Извор: https://najboljamamanasvetu.com/7-stvari-koje-ce-vasa-deca-zaista-pamtiti-o-vama-kada-porastu/5d3b00f0bee16c0afb6f78b9#page=1

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!