Мишљења

Западни свет заглупљује пред нашим очима

Обратна еволуција

Многе западноевропске земље имају развијене економије и показују неке од највиших животних стандарда у свету. Међутим, ситуација се ускоро може променити. Ствар је у томе да, како пише Еван Хоровиц, на страницама колумне „Размисли“ на NBC News, стопа IQ (интелигенције) међу становницима Француске, Скандинавије, Британије, Немачке и чак Аустралије почиње да опада.

Тако се појавио и следећи знак апокалипсе у стилу филма „Идиократија“. Подсећамо да се у овој филмској причи говори о томе да становништво Земље постаје све себичније, јер глупи људи потискују своје интелигентније сународнике. Истина, за разлику од филма, узрок овог разочаравајућег тренда у Европи тек треба да се утврди, јер чак и деца релативно интелигентних Европљана постају све глупља.

Судећи према расположивим подацима, резултати се донекле разликују у зависности од анкете и локације. Тако је смањење нивоа интелигнеције у Норвешкој и Данској откривено током вишегодишњег истраживања међу војним регрутима, док се информације о стању интелигенције становништва у Француској заснивају на другом узорку, при чему су и узорци на којима се истраживлао били мањи. Ипак, укупна слика је јасна: од почетка 20. и 21. века, у многим економски најразвијенијим земљама, ниво IQ становништва је из неког разлога почео да опада.

Једно од могућих објашњења донекле подсећа на аргументе који су својствени еугеници. Исказано је мишљење, слично оном које постоји у већ помињаном филму “Идиократија”, да је пад просечног нивоа интелигенције повезан са великим бројем деце код родитеља са ниском интелигенцијом (постоји чак и посебан термин – “дисгенска плодност”). Алтернативно објашњење је повећање имиграције, што доводи до појаве мање интелигентних миграната у друштвима са вишим стопом интелигенције.

Међутим, прошлогодишње истраживање проведено у Норвешкој умањило је значај ових теорија, јер је показало да се ниво IQ смањује не само у контексту друштва у целини, већ и код појединачних породица. Другим речима, проблем се не исцрпљује тиме што се образовани Норвежани све више „утапају“ у бројчано супериорније имигранте са ниском интелигнецијом – а проблем није ни у себичности мање образованих становника. Како је истраживање показало, чак и деца рођена од родитеља са високим IQ показују слабе резултате.

Могућа објашњења укључују раст броја паметних телефона и других уређаја који утичу на способност људи да се концентришу, као и повећање броја радних места у услужном сектору, која не захтевају високе квалификације и стога не пружају довољно хране за ум и не стимулишу интелектуални развој.

Без обзира на разлог, дугорочно изгледа да овај тренд наговештава пад продуктивности и одступање од постигнутих економских успеха, који су међусобно повезани са нивоом интелигенције међу становништвом.

Аутор: Зоран Милошевић

Извор: balkanskageopolitika.com