Istorija

ZABLUDE SARAJEVSKIH ISTORIČARA: Ako je Isak Ishaković osnovao Sarajevo u Bosni, ko je osnovao 15 Sarajeva u Rusiji?

Nisam istoričar i može mi se sa te strane zamjeriti što se usuđujem pisati o istoriji. Ali kako se neću oslanjati na istorijske spise nego na čistu zdravorazumsko razmišljanje, imam pravo da sa tog stanovišta pišem o bilo čemu, a ne samo o istoriji, pošto u svakoj stvari na svijetu sigurno postoji logika i nekakav razuman i lako objašnjiv sklop stvari.

Bošnjaci vole da šire varijantu kako je moj rodni grad Sarajevo osnovao izvjesni Ishak beg Ishaković, što može biti tačno, ali i ne mora. Na prostoru današnjeg Sarajeva je odvajkada bila neka ljudska nastamba, tako da je Ishak mogao samo da na tu postojeću nastambu nešto nadogradi i proširi je. Nije sigurno od livade i nekakve pustahije krenuod da pravi grad. Ko do sada nije bio upoznat sa ovim, neka sada u ovom tekstu sazna da butmirska kultura, a Butmir je danas dio Sarajeva, datira od neolita, kada i Vinčanska kultura. To je u stvari sve jedna te ista kultura sa istim ljudima.

Tvrditi da ništa nije bilo na prostoru današnjeg Sarajeva dok nisu stigli osmanlijski okupatori je prilično tupavo.

Samo Ishakovo prezime koje je na „ić“, govori da se ne radi ni o kakvom azijatu nego o Srbinu. Nastavak „Ić“ na prezimena je srbska baština odvajkada. Prije dolaska osmanlijskog okupatora, na prostoru Sarajeva su obitavali Srbi i imali svoje vladare nad sobom, vladari čija su se prezimena završavala na „ić“. Srbski plemići su imali prezimena na „ić“ jer se time pokazivalo, da se vodi računa o tome ko je čiji potomak, čije i kakve gene nosi u sebi.

Ko ne vjeruje u srbsku prošlost Bosne neka samo baci pogled na pismo povelje i podpis jednog od najvećih i najmoćnijih bosanskih vladara, Tvrtka Kotromanića, pa neka iz toga sam svojim mozgom zaključi kojim se pismom pisalo u to vrijeme na ovim prostorima, i koji se jedino narod spominje.

Ova slika je lično moje autorsko djelo i dozvoljavam da se slobodno širi (šeruje tj. širuje*) dalje. Možete je objavljivati u okviru bilo kojeg teksta, štampati na magnet za hladnjake, na majice, kape itd. Čak šta više, insistiram da se ova slika što više raširi, dosadila nam je više lažna istorija i palamuđenja svake vrste na istorijske i svake druge teme. Sramota je biti slijep pored očiju, mada oči znaju dobro da vide, ali mozak zna pogrešno iz raznih razloga da dekodira viđeno.

Da je Ishaković osnovao ovo naše Sarajevo oko Miljacke je možda i tačno, ali je još tačnije da je bio stvarno sposoban, osnovao je mnoga Sarajeva širom Evro-Azije. Jedna aplikacija mi je tražila da ukucam mjesto boravka i kada sam ukucao Sarajevo iznenadio sam se koliko ga ima. Mnogo sposoban taj Srbin muhamedanac, Isak Isaković, koliko je stigao Sarajeva da osnuje samo po Rusiji.

*- ovo je samo jedan od srbizama u engleskom jeziku, a o ovoj temi drugi put.

Duško Bošković, dopisnik iz Sarajeva

Izvor: https://balkanskageopolitika.com/2021/06/26/zabluda-sarajevskih-sitoricara-ako-je-isak-ishakovic-osnovao-sarajevo-u-bosni-ko-je-osnovao-15-sarajeva-u-rusiji/

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!