Историја

ЗАБЛУДЕ САРАЈЕВСКИХ ИСТОРИЧАРА: Ако је Исак Исхаковић основао Сарајево у Босни, ко је основао 15 Сарајева у Русији?

Нисам историчар и може ми се са те стране замјерити што се усуђујем писати о историји. Али како се нећу ослањати на историјске списе него на чисту здраворазумско размишљање, имам право да са тог становишта пишем о било чему, а не само о историји, пошто у свакој ствари на свијету сигурно постоји логика и некакав разуман и лако објашњив склоп ствари.

Бошњаци воле да шире варијанту како је мој родни град Сарајево основао извјесни Исхак бег Исхаковић, што може бити тачно, али и не мора. На простору данашњег Сарајева је одвајкада била нека људска настамба, тако да је Исхак могао само да на ту постојећу настамбу нешто надогради и прошири је. Није сигурно од ливаде и некакве пустахије кренуод да прави град. Ко до сада није био упознат са овим, нека сада у овом тексту сазна да бутмирска култура, а Бутмир је данас дио Сарајева, датира од неолита, када и Винчанска култура. То је у ствари све једна те иста култура са истим људима.

Тврдити да ништа није било на простору данашњег Сарајева док нису стигли османлијски окупатори је прилично тупаво.

Само Исхаково презиме које је на „ић“, говори да се не ради ни о каквом азијату него о Србину. Наставак „Ић“ на презимена је србска баштина одвајкада. Прије доласка османлијског окупатора, на простору Сарајева су обитавали Срби и имали своје владаре над собом, владари чија су се презимена завршавала на „ић“. Србски племићи су имали презимена на „ић“ јер се тиме показивало, да се води рачуна о томе ко је чији потомак, чије и какве гене носи у себи.

Ко не вјерује у србску прошлост Босне нека само баци поглед на писмо повеље и подпис једног од највећих и најмоћнијих босанских владара, Твртка Котроманића, па нека из тога сам својим мозгом закључи којим се писмом писало у то вријеме на овим просторима, и који се једино народ спомиње.

Ова слика је лично моје ауторско дјело и дозвољавам да се слободно шири (шерује тј. ширује*) даље. Можете је објављивати у оквиру било којег текста, штампати на магнет за хладњаке, на мајице, капе итд. Чак шта више, инсистирам да се ова слика што више рашири, досадила нам је више лажна историја и паламуђења сваке врсте на историјске и сваке друге теме. Срамота је бити слијеп поред очију, мада очи знају добро да виде, али мозак зна погрешно из разних разлога да декодира виђено.

Да је Исхаковић основао ово наше Сарајево око Миљацке је можда и тачно, али је још тачније да је био стварно способан, основао је многа Сарајева широм Евро-Азије. Једна апликација ми је тражила да укуцам мјесто боравка и када сам укуцао Сарајево изненадио сам се колико га има. Много способан тај Србин мухамеданац, Исак Исаковић, колико је стигао Сарајева да оснује само по Русији.

*- ово је само један од србизама у енглеском језику, а о овој теми други пут.

Душко Бошковић, дописник из Сарајева

Извор: https://balkanskageopolitika.com/2021/06/26/zabluda-sarajevskih-sitoricara-ako-je-isak-ishakovic-osnovao-sarajevo-u-bosni-ko-je-osnovao-15-sarajeva-u-rusiji/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!