Русија и руске земље

У Донбасу настављене борбе

© Sputnik / Сергей Аверин

У селу Михајловка почеле су борбе између војника Оружаних снага Украјине и припадника Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике, саопштио је на свом каналу на Телеграм бивши портпарол милиције Андреј Марочко.

Марочко је објавио видео на којем се чује интензивна пуцњава из различитог оружја. Према његовим речима, Оружане снаге Украјине користе лако оружје и бацаче граната, а у зони гранатирања налази се школа.

„Локално становништво пише да много метака рикошетира о зидове кућа“, додао је.

Уништени положаји украјинских снага

Народна милиција самопроглашене Луганске Народне Републике уништила је ватрене положаје украјинских снага у Донбасу, са којих је, према наводима ЛНР, пуцано на територију републике, саопштио је портпраол Министарства одбране ЛНР Иван Филипоњенко.

Он је додао да је рањен један припадник Народне милиције.

Народна милиција била је принуђена да „сузбије непријатељска упоришта на подручју насеља Катериновка (под контролом Кијева) из оружја које није забрањено Минским споразумима“, прецизирао је Филипоњенко.

Он је нагласио да све оптужбе украјинских Оружаних снага на рачун Народне милиције о кршењу режима прекида ватре представљају информационе провокације, као и покушај Оружаних снага Украјине да оправдају своја дејства на контакт линији у Донбасу у очима међународне заједнице.

Заоштравање ситуације у Донбасу

Сукоб у Донбасу траје већ седам година, у борбама је страдало 13 хиљада људи. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.

Од фебруара ове године ситуација је почела да се погоршава: извршен је покушај убиства команданта батаљона Народне милиције Доњецке Народне Републике, украјинске снаге гранатирале су насеље Горловку и предграђе Доњецка, а борбе су се појачале.

Самопроглашене републике сматрају да се Кијев припрема за велику офанзиву, довлачећи нове снаге на контакт линију. Украјинска престоница делимично потврђује ове информације: врховни командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак изјавио је 22. фебруара да војска вежба сценарио јуриша у градским срединама.

Последњих дана на друштвеним мрежама објављују се видео-снимци из различитих украјинских региона који приказују возове са војном техником.

Извор: https://rs.sputniknews.com/evropa/202103101124816717-u-donbasu-nastavljene-borbe/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!