Русија и руске земље

Турска покушава да окупи бивше совјетске републике у нови (антируски) савез

НОВИ УДАРАЦ РУСИЈИ И ПРАВОСЛАВНИМ СЛОВЕНИМА: Турчење Централне Азије узима маха

У другој половини октобра, државе чланице Организације турских држава (ОТД), на састанку одржаном у Бурси, Турска, одлучиле су да у оквиру структуре ОТД створе посебну комисију за прелазак на заједничко писмо и „ постизање језичког јединства турских држава“. Укључиће по два члана из сваког званичног тела које се бави језичком политиком у њиховим земљама.

Први састанак Комисије за стварање јединственог турског писма тек треба да се одржи (у Киргистану), али, како наводи турска агенција „Анадолу“, научници из земаља чланица ОТД (Азербејџан, Казахстан, Киргистан, Турска, Узбекистан) већ су дали информације о томе како да се створи јединствено писмо и информацију како о писму тако и о „историјским језичким процесима у својим земљама“.

Азербејџан, Казахстан, Киргистан и Турска су крајем јуна одобриле јединствене школске уџбенике „Општа турска историја“, „Општа турска књижевност“ и „Географија турског света“. Сврха ових иновација је „просветљење школараца о заједничким историјским и културним вредностима Турака, почев од древних времена“.

Садржај уџбеника „Географија турског света“ усмерен је на формирање турскоцентричне слике света у целини и карте света са акцентом на поједине туркистичке земље и регионе. У Киргистану, захваљујући протоколу који је крајем јуна потписао локални министар просвете на састанку научног савета Међународне турске академије, у школама ће се предавати и „Историја религије“ уз турску географију, историју и књижевност.

У НОВИМ УЏБЕНИЦИМА ГЛАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ ТУРСКИХ НАРОДА ЈЕ… РУСИЈА!

Начин на који је представљена оваква „протоколско-пантуркистичка“ интерпретација односа између муслиманског становништва централноазијских постсовјетских република и Русије може се судити из уџбеника историје препуних описа „руског колонијализма“ и борбу локалног становништва против тога.

Странице уџбеника историје Казахстана, према којима уче и Руси. Аутори уверавају да је народ био подвргнут тоталној русификацији

Пантуркистички пројекат не улази само у школе и друге образовне институције. Ово је далеко од јединог великог корака под заставом ОТД. И ствар даљег развоја турског света није ограничена само на њих.

Турска покушава да окупи бивше совјетске републике у нови савез и показује интересовање за стварање транскаспијске транспортне осовине. Ердоган се већ састао са председником Киргизије Садиром Џапаровом у оквиру IV Пантурске олимпијаде, или тзв. Светске игре номада, одржане у турском граду Изнику од 29. септембра до 2. октобра.

На завршетку Олимпијаде, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да би Туркменистан, који има статус посматрача у Организацији турских држава, ускоро могао да постане њен пуноправни члан – одговарајућа одлука биће донета на самиту ОТДЦ у Самарканду 11. новембра.

Осим тога, Турци, користећи престанак оптицаја руског платног система „Мир“, намеравају да представе свој, који је намењен грађанима постсовјетских република (укључујући и Руску Федерацију), а за коришћење у Турској. Пошто ће нови систем бити турски, Турци ће контролисати све трансакције у њему и имати комплетну базу података, укључујући и личне податке корисника.

Турска такође активно уводи своје војне стандарде и моделе наоружања у централноазијске републике. На пример, почетком ове године се сазнало да ће Азербејџан и Турска обучавати питомце воних школа по јединственом програму. Министар одбране Азербејџана Закир Хасанов рекао је у јануару да је програм обуке војних специјалиста на Вишој војној школи Гејдара Алиијева већ усклађен са програмима војних школа Универзитета националне одбране Турске.

Лист „Турска“ позива на стварање јединствене пантуркистичке војске коју би чинили Азербејџан, Казахстан, Киргистан, Туркменистан, Таџикистан, Узбекистан и сама Турска. Публикација из октобра 2020.

Киргистан је у првој половини октобра постао други (после Пакистана) страни оператер турских дронова Bayraktar Akinci. Ово је саопштио председник Државног комитета за националну безбедност Киргизије Камчибек Ташијев, који је на друштвеним мрежама написао: „Акинџи су наши! Хвала вам братски народе“.

Готово истовремено се сазнало да Узбекистан снабдева украјинску војску топлим доњим вешом, а Казахстан и Турска потписали су меморандум о разумевању о производњи сателита и подсистема за надзор и комуникацију. Пантуркисти полазе од тога да војни савези данас нису заједничке представе/параде са војном опремом, већ, пре свега, размена обавештајних информација.

Серија одеће од узбекистанског добављача намењена је јединицама Националне гарде и Оружаних снага Украјине

Постсовјетски пантуркисти умирују великог турског брата не само пропагандом пантурцизма у школама, обавештајним подацима и гаћама за Украјинце који пропагирају „Бајрактар“, већ и именовањем одговарајућих руководећих кадрова. На пример, у Казахстану, одмах после јануарских догађаја, Токајев је своју миљеницу Јерлан Карин Тинимбајули, која је породични пријатељ са лидером казахстанских протурских Сивих вукова (Бозкуртом), Аманом Мамбеталијевим, поставио за државног секретара.

На првој фотографији су Тинимбајули и Мамбеталијев. На другом – Мамбеталијев (у центру) са заставама Туркестанске легије Вермахта и украјинског „Десног сектора“. На трећем – Тинимбајули демонстрира гест забрањених „Бозкурта“ у близини зграде Државне Думе Руске Федерације

Ништа мање изузетан је јш један Кандидат Токајева – министар информисања и друштвеног развоја Казахстана, клинички русофо пантуркиста Аскар Умаров, коме је од стране Руске федерације због многобројних „подвига“ у борби са Русијом, Русима и руским језиком забрањен улазак у државу.

Астана је најавила непризнавање референдума које је Руска Федерација одржала на територијама бивше Украјинске ССР, а самим тим и њихов улазак у састав Русије. Исти став има и Турска. „Окупиране земље од стране Русије су земље Украјине. Турска од самог почетка није признала незакониту анексију Крима, што је Русији јасно речено. Такође не признајемо резултате референдума на територији Украјине“, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Користећи ситуацију у Украјини, Турска данас настоји да спроведе пројекат приступа Казахстану, Узбекистану, Киргистану и Туркменистану преко Каспијског мора. За то се користе алати „меке моћи“, који искоришћавају турско порекло становништва ових република и идеју стварања макрорегионалне асоцијације држава турског говорног подручја (Велики Туран). Интерес Турске за стварање таквог макрорегионалног ентитета је зона слободне трговине, у којој сва правила успостављају и регулишу искључиво Турци (из Турске).

С руског превео Зоран Милошевић – https://www.fondsk.ru/news/2022/10/28/oturechivanie-centralnoj-azii-nabiraet-oboroty-57551.html

Извор: Наука и култура

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!