Природа и здравље

Све је популарнији међу младима, јефтин је и изазива рак: Шта је „снус“?

Можда ваше дете неће мирисати на цигаре, али то не значи да у себе није унело никотин. „Снус“, дуван у праху запакован у врећице, постао је нови тренд међу српским тинејџерима. Ти никотински пакетићи коштају свега 1.000 динара и користе се врло лако. Исто тако стварају зависност и могу да изазову читав низ болести, попут парадонтопатије и – рака.

Према наводима домаћих медија, „снус“ је постао веома популаран међу тинејџерима, који га купују у малопродаји или преко интернета за 900 до 1.000 динара, а дуванска индустрија је промовисала мању штетност тог производа, па чак и да помаже у одвикавању од пушења.

Обично се користи тако што се стави између десни и усне дупље, где испушта материје које директно улазе у организам, што, заправо, може довести до кобних последица.

„Снус“ – Зависност без повученог дима

Некадашњи председник Савеза Србије против пушења прим др Петар Боровић објаснио је за Спутњик да је „снус“ прерађени дуван коме се укус ублажава, па је због тога привлачан младима.

Боровић истиче да корисници „снуса“ често прво неколико пута сажваћу врећицу, како би никотин за неколико секунди допрео до мозга, након чега је наместе између десни и образа за касније коришћење, а приликом чега штетне материје директно продиру у крвоток мозга и тела.

Том приликом прво настају локална оштећења – лимфни чворови отичу, десни и зуби се оштећују, јавља се парадонтопатија, а повећава се и шанса за оболевања од рака.

„У Индији имамо типичан облик рака за кориснике њиховог модификованог ’снуса‘, од ког образ бива потпуно пробијен, виде се зуби и масовна туморозна маса која захвата образ, вилицу, десни… Дугогодишњим зависницима, којих ће бити и код нас, поручујемо да им дуван није пријатељ, без обзира што има другу арому. Оштетиће вам и срце и мозак и плућа“, категоричан је Боровић.

Према Боровићевим речима, дуван садржи око 7.600 штетних материја, од којих је 76 канцерогено, које продирањем у крвоток обарају имунитет.

„Кориснци ’снуса‘ обарају имунитет, а то чине у времену короне. Тиме постају подложни Ковиду 19, вирусној инфекцији. Ако су уз то гојазни, ситуација је врло компликована“, упозорава Боровић.

Он посебно истиче да „снус“ врло брзо изазива јаку зависност, јер му се додају хемикалије, пре свега препарати на бази амонијум хлорида, и тврди да се због тога никотинска изједначила са хероинском зависношћу.

„Хероин до главног центра у мозгу за то путује 14 секунди. Дуван је путовао седам секунди, а кад су му додали хемију, и у ’снус‘ и у цигарете, више не путује седам већ две до три секунде“, напомиње Боровић.

Пушењем против здравих плућа
© Фото : Откако су у дуван додали хемикалије, никотину треба само три секунде да дође до мозга

Није забрањен, али ни регистрован

Иако „снус“ није експлицитно забрањен Законом, из Управе за дуван су за Спутњик предочили да до сада није регистрован ниједан такав производ, нити је било захтева за то.

Ипак, Управа за дуван је, на захтев два привредна субјекта, регистровала 23 марке дуванског производа који је специјално припремљен за жвакање – пакује се у мале кесице – од којих су четири биле у промету на српском тржишту у првој половини ове године.

Цена паковања тих производа, који се тренутно налазе у промету, креће се распону од 1.040 до 1.200 динара.

Они напомињу да се појам „снус“ у народу често погрешно употребљава и за друге дуванске производе паковане у кесице, као што су дуван за жвакање и никотинске врећице, производ који не садржи дуван и није дувански производ.

Према Директиви ЕУ, државе чланице забрањују пласирање „снуса“ на њихово тржиште. Из те забране је изузета Шведска, где је „снус“ настао, која је гарантовала да се производ неће продавати ван те земље. Дувански производи попут дувана за жвакање и шмркање нису забрањени у ЕУ.

Извор: https://rs.sputniknews.com/zivot/202009171123406008-snus-trend-koji-izaziva-zavisnost-i-rak-stefan-djuric/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!