Природа и здравље

Потврђено! У маскама за једнократну употребу, нанопластика и остали отрови! Истраживање радили познати универзитети!

Научници са Универзитета Сванси открили су потенцијално опасне хемијске загађиваче који се ослобађају из једнократних маски за лице када су уроњени у воду.

Слике микроскопских честица које се налазе у једнократним маскама за лице: (лево) микровлакна са дечје маске; (десно) пластични фрагменти

Истраживање открива висок ниво загађивача, укључујући олово, антимон и бакар, унутар влакана на бази силиката и пластике стандардних једнократних маски за лице.

Огледни рад подржавају Институт за иновативне материјале, обраду и нумеричке технологије (IMPACT) и СПЕЦИФИЧНИ центар за иновације и знање (SPECIFIC Innovation & Knowledge Centre ).

Вођа пројекта др. Сарпер са Сванси Универзитета, Факултет за инжињеринг, рекао је:

„Сви ми морамо наставити носити маске јер су оне кључне за окончање пандемије. Али такође су нам хитно потребна већа истраживања и прописи о производњи маски, како бисмо могли смањити све ризике по животну средину и људско здравље ”.

Као што је наведено у недавном раду, тестови које је провео истраживачки тим користили су разне маске – од стандардних обичних маски за лице до новитета и свечаних маски за децу, а многе се тренутно продају у малопродајним објектима у Великој Британији.

Пораст маски за једнократну употребу и припадајући отпад због пандемије ЦОВИД-19 документован је као нови узрок загађења. Циљ студије био је истражити ову везу – са истрагама ради утврђивања нивоа присутних токсичних супстанци.

Налази откривају значајан ниво загађивача у свим тестираним маскама – са микро/нано честицама и тешким металима испуштеним у воду током свих испитивања. Истраживачи закључују да ће ово имати значајан утицај на околину, а осим тога, постављају питање потенцијалне штете по јавно здравље – упозоравајући да би поновљено излагање могло бити опасно јер пронађене супстанце имају познате везе са ћелијском смрћу, генотоксичношћу и стварањем карцинома.

Да би се борио против тога, тим савјетује да се у процесу производње и испитивања успоставе даља истраживања и накнадни прописи.

Др Сарпер је наставио:

“Производња једнократних пластичних маски за лице (DPF) само у Кини достигла је приближно 200 милиона дневно, у глобалном напору за сузбијање ширења новог вируса SARS-CoV-2. Међутим, неправилно и нерегулисано одлагање ових DPF-оvа је проблем загађења пластиком са којим се већ суочавамо и само ће се наставити повећавати.

Постоји забрињавајућа количина доказа који указују на то да отпад из DPF-а може потенцијално имати значајан утицај на околину испуштањем загађивача једноставним излагањем у води. Многа токсична загађивача су пронађена у нашем истраживању и имају биоакумулативна својства када се испуштају у природу, а наша открића показују да би ДПФ-ови могли бити један од главних извора ових загађивача околине током и након пандемије Ковид-19.

Стога је императив да се током производње и одлагања/рециклирања DPF-а морају спроводити строжи прописи како би се утицај на околину довео на минимум.

Такође је потребно разумети утицај испарења таквих честица на јавно здравље. Једна од главних брига код ових честица је та што су се лако одвојиле од маски за лице и спале у воду без узнемиривања, што сугерише да су те честице механички нестабилне и лако доступне за одвајање.

Стога је неопходно потпуно испитивање како би се утврдиле количине и потенцијални утицаји спирања ових честица у природи и нивоа који корисници удишу током нормалног дисања. То је значајна брига, посебно за здравствене раднике, кључне раднике и децу која морају носити маске у већем делу радног или школског дана. ”

У истраживачком тиму су професор Тристан Ватсон, др. Хавиерр Делгадо Галардо и др. Гераинт Суливан.

Операцију ИМПАЦТ делом финансира Европски фонд за регионални развој преко Велшке владе и Универзитета Сванси.

Ако желите да прочитате нешто више о овом истраживању – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0043135421002311#!

Аутор: Елена Чакар

Извор: https://nultatacka.rs/potvrdjeno-u-maskama-za-jednokratnu-upotrebu-nanoplastika-i-ostali-otrovi-istrazivanje-radili-poznati-univerziteti/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!