Србија и србске земље

Михајловићка агент у служби страних компанија

Зоранa Михајловић годинама, откако је министарка, припремала терен за пројекат рудника литијума

Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину и Kоалиција за одрживо рударство у Србији издали су саопштење у коме захтевају да се “под хитно прекину све илегалне активности компаније Рио Сава експлорејшн и да се преиспитају усмена одобрења која је иста фирма добила од званичника Републике Србије”.

У саопштењу такође постављају питање да ли је случајно то што је за потребе отварања рудника надлежно баш ресорно министарство под ингиренцијом Зоране Михајловић “која је сад већ очигледно кроз своја претходна министровања припремала терен за пројекат ‘Јадар’”

Рио Тинто хоће да гради без одобрења и дозвола

Саопштење преносимо у целости:

Kако имамо поуздане информације о томе да се у селу Брњац на територији града Лознице припрема откуп земље од мештана, а за потребе изградње трансформатора електричне енергије за потребе планираног рудника литијума, имамо неколико питања и захтева за надлежне.

СА СВИМ АМБАСАДОРИМА: Прошлог новембра потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, састала се са Марни Финлејсон, генералном директорком компаније “Рио Тинто”. Састанку су присуствовале и амбасадорке Аустралије и Велике Британије у Србији, Рут Стјуарт и Сон Меклауд, амбасадор САД Ентони Годфри, као и начелник Мачванског округа Владан Kрасавац.

Прво, на основу чега, како и зашто се наставља са дивљом градњом за пројекат који је сада већ евидентно противан јавном интересу Републике Србије, у тренутку када још нису завршене студије, нити постоји и један други наговештај да ће студије уопште проћи и да ће пројекат бити одобрен? Подсећамо да пројекат није финализован, не зна се тачна структура, нема процене утицаја на животну средину, не постоје експлоатационе дозволе.

Да ли је случајно то што је за потребе отварања рудника надлежно баш ресорно министарство под ингиренцијом Зоране Михајловић која је сад већ очигледно кроз своја претходна министровања припремала терен за пројекат „Јадар“?

Да ли је случајно да је иста била у Г17+ у тренутку доласка спорне компаније у Републику Србију, затим кроз цео свој политички рад до данашњег дана упозната са пројектом „Јадар. Па је тако баш случајно дотична била министар грађевинарста, инфраструктуре и саобраћаја у тренутку када поменуто министарство одобрава Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ на криминалан и илегалан начин?

Kада је криминални ППППН усвојен, дотична постаје министар рударства и енергетике, јер управо то министарство наставља континуитет претходног у вези пројекта „Јадар“ и сада би требало да одобри експлоатационе дозволе.

Саслушати у тужилаштву и криминалистичкој полицији представнике Рио Тинта и Рио Саве експлорејшн

Захтевамо да се под хитно прекину све илегалне активности компаније Рио Сава експлорејшн и да се преиспитају усмена одобрења која је иста фирма добила од званичника Републике Србије (да се испита тачно од којих), да се директор Рио Саве експлорејшн саслуша у УKП-у (Управи криминалистичке полиције)  и Републичком јавном Тужилаштву и да се прекине са финансирањем инфраструктуре за пројекат стране приватне компаније од нашег новца и на нашу штету, јер је очигледно да Рио Сава експлорејшн никакве дозволе нема за даље активности на терену осим истраживања.

Рио Тинто уместо да прибави дозволе, изнесе факте о руднику се као хоботница обмотао око званичника Србије и све ради илегално

Такође захтевамо од Републичког јавног Тужилаштва да под хитно саслуша министра Зорану Михајловић, председника Владе Ану Брнабић и по потреби остале учеснике у истом криминалном и насилном спровођењу пројекта „Јадар“ и о исходу обавести јавност Србије у што краћем року, а у међувремену да се изда налог о привременом затварању представништва Рио Сава експлорејшн на територији града Лознице.

Александар Јовановић Ћута, неуморни активниста за заштиту људи и за здраву животну средину не дозвољава угрожавање живота грађана Србије,а компанија Рио Тинто је управо највећа опасност за Србију

Уколико Рио Сава експлорејшн настави са истим активностима не поштујући српске законе, сматраћемо да и ми, грађани Србије, тј. мештани Јадра и Рађевине имамо ако не већа, оно иста права да се понашамо баш као и Рио Сава експлорејшн, а онда морате се сложити са нама куд пукло-да пукло.

Линк

http://www.nspm.rs/hronika/nova.rs-zorana-mihajlovic-sve-vreme-spremala-teren-za-projekat-rio-tinta.html

Извор: Између сна и јаве

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!