Породица и школа

Марија је родила четворке: Уместо помоћи, стигао сраман одговор Града Београда

Фото: Тањуг/Тара Радовановић

Ирис, Инда, Ирина и Ина, сестрице старе само четири месеца, рођене у истом дану, здраве су и напредне бебе, које добијају сву пажњу и љубав родитеља Марије и Ђорђа Гаћеше, али и старије секе, двоипогодишње Искре. Међутим, сва љубав овог света не може да купи пелене и дохрану, на шта, из буџета ове породице, одлази чак 90.000 динара сваког месеца, док су остали трошкови на чекању. У нади да ће им обезбедити ове најнеопходније потребе за четворке, док не напуне две године, родитељи су писали Граду Београду, председнику државе Александру Вучићу и Министарству за демографију. Одговор је код једних изостао, а код других је гласио да – нема пара.

“Нисмо ми социјално угрожена породица којој треба милостиња, али би нам много значио ветар у леђа. Радни смо и вредни људи, који живе у земљи где цене скачу свакога дана, а плате се не померају. Трошкови живота са петоро деце су огромни. Одрекли смо се свих наших прохтева, за нас двоје купујемо само најосновније, ако треба да једемо паштету и хлеб сваки дан, у реду, јешћемо. Важно је само да преживимо, да останемо здрави, јер потребни смо нашој деци. Страшно је што држава и град не могу да обезеде овакву врсту помоћи за породице са петоро деце и што морамо да молимо“, прича за Нова.рс Марија, мама пет ћерки.

Родитељи ових предивних девојчица, од Града Београда тражили су пелене и дохрану за бебе, док не напуне две године.

„Нису нам одобрили. Тражили смо да нам изађу у сусрет као што је бебама породице Крстић у Суботици, град обезбедио пелене и дохрану до 24. месеца живота. Њихов пример навела сам у молби коју сам послала Граду. Међутим, када смо коначно добили одговор, писало је да не постоји буџет који може да нам испуни овај захтев. Међутим, када смо се обратили за помоћ, за пето дете, које иначе не постоји за државу Србију, јер се за пето дете не добија родитељски додатак, морала сам да нагласим да је рођено из првог порођаја. Тек онда су помогли и Град је старијој ћерки одобрио родитељски додатак у висини од 19.000 динара месечно. Нажалост, то није ни близу довољно да покрије наше месечне трошкове“, наглашава Марија, која иначе ради код приватника и пријављена је на минималну зараду, а док је на породиљском прима плату од 28.000 месечно.

Маријин супруг, Ђорђе, запослен је у здравственој установи, а његова месечна примања су испод просека за нашу земљу.

„Месечно потрошимо 90.000 динара само на пелене и дохрану за бебе, али та цифра ће с временом да пада. Оне ће кроз неколико месеци јести чврсту храну, са две године неће више носити пелене и ти трошкови неће постојати. То је разлог зашто сада тражимо помоћ, да издржимо још годину и по дана, а да нам се животи не претворе у пакао“, објашњава ова храбра мама.

Међутим нико у држави, ни у граду, за ову породицу нема разумевања, јер како кажу ‚не постоји такав буџет‘, па измислите га! Ако је наталитет заиста приоритетан проблем Србије, ево прилике да надлежни почну са решавањем: Купите пелене и дохрану за бебе!

„Вртић, одећа, обућа, храна за старије дете и за нас, рачуни, струја, инфостан, телефон, нису ту само пелене и дохрана проблем, имамо ми ‚брдо‘ трошкова. Ипак, решили бисмо их некако, када не бисмо морали да дајемо тих 90.000 сваког месеца. Деци четири пута недељно долази физијатар, који кошта 2.500 динара по детету. Нама је докторка изашла у сусрет и спустила цену на 1.000, али и то када се сабере, много је. Не можемо да их водимо у Сокобању, нити да оставимо Искру саму код куће. Бабе и деде имају доста година и болесни су, тако да нису у могућности да чувају четири бебе, просто не могу да помогну у мери која је нама потребна“, прича Марија.

Четворке су на рођењу добиле 300.000 динара, део тог новца породица чува, јер не знају шта их још чека.

„За бебе смо добили око 300.000 динара, део смо потрошили за њихове потребе, а део чувамо да имају касније. Међутим, ако не добијемо никакву помоћ од града и државе, од тих пара подмирићемо трошкове за месец дана, а после ћемо да продамо бубрег“, кроз кисели осмех, али забринутог погледа прича Марија, док успављује четири бебе истовремено.

Помоћ за сада стиже од грађана, који су чули за проблем породице Гаћеша.

„Морам да захвалим певачици Ани Штајдохар, која је препознала наш проблем. Она је такође мајка превремено рођене бебе. Обратила сам јој се с нашом причом и она је објавила на мрежама. После објаве, људи су почели да нам се јављају и да шаљу помоћ да купимо пелене, дохрану, одећу, обућу.. Колико је ко могао и ја сам им неизмерно захвална на томе. Ипак, плашим се да ћемо убрзо бити заборављени, а нама је помоћ потребна док оне не напуне две године“, закључује Марија.

Породиљско за тате – немогућа мисија

Ђорђе Гаћеша ради у једној београдској болници, која је дуго била у ковид систему, а постоји бојазан да поново пређе на такав режим рада, што би угрозило његово здравље, а самим тим и безбедност беба.

"Обраћали смо се држави и тражили да му омогући да и он добије породиљско, јер имамо четири бебе и пето дете које је такође мало. У болници у којој ради изложен је свим вирусима, а ако поново дође до прелажења у ковид систем, не знам како ћемо преживети, јер мени је помоћ потребна током целог дана, а не дај боже да се он разболи. У Црној Гори, која је мања држава од наше, по закону, оба родитеља могу да оду на породиљско ако добију близанце. Тачније, отац има право на шест месеци одсуства са посла и сваки дан за то добија 22,5 евра. У Србији тако нешто не постоји ни у најавама, а код нас се врло често рађају тројке и четворке. Да ли ћемо и када дочекати и ми овакве законе?" пита се Марија.

Аутор: Ана Мартковић

Извор: Нова.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!