Србија и србске земље

Кад неко одраста на злослутној пароли „Убиј Србина“ – последице су све језивије

Слављење Олује у Сплиту - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Сарајлије ухапшене због напада ножем и насиља над родитељима младих фудбалера из Београда који су дошли на турнир у Сарајево рођени су по завршетку рата у БиХ. Зато је то друштвени проблем који има посебну тежину, јер очигледно за такво понашање имају узоре у свом окружењу међу одраслима, сматра стручњак за безбедност Предраг Ћеранић.
На међународном фудбалском турниру за младе у Сарајеву, „Шампион јуниор купу“, дошло је до напада на родитеље српских дечака у хотелу у коме су одсели са својом децом. Хулигана, од којих су неки били са фантомкама на главама, било је и у хотелу и испред њега. После бибер спреја, потегнули су и нож и један од родитеља је посечен, након чега му је у болници, на сву срећу, лакша повреда санирана и он се придружио екипи из Београда.

Копирају одрасле

Сарајевска полиција је ухапсила четворицу нападача, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је да је напад директна последица антисрпске кампање.
Декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић сматра да се ово не може сматрати инцидентом, већ насиљем које представља кривично дело. Том насиљу је, како напомиње за Спутњик, претходио инцидент у спортској хали у којој се турнир одржава.
„Треба разликовати оно што се догодило на терену када је група деце, млађих малолетника загрљена скандирала – убиј, убиј Србина. Деца копирају родитеље. Они су из Сплита и ако то могу да чују на стадиону, путем интернета, гледају у другим спортским дворанама, онда је логично да се то дешава и у том млађем узрасту. Жалосно. Не би требало, али деца копирају одрасле“, наводи наш саговорник.
Нож - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Хулигани су усред хотела у Сарајеву ножем напали родитеље младих фудбалера из Београда и једног повредили

На стадионима је и почело

Међутим, оно што се после дешавало у хотелу када је група хулигана са фантомкама ушла у хотел, напала родитеље те деце, покушала да отме заставу клуба која уопште нема нека национална обележја осим ћириличног писма, на којој је црвени цвет уоквирен зеленом бојом, то је већ насиље, истиче Ћеранић.
По његовој оцени, реч је о насиљу везаном за спортске терене и навијачке групе, јер су имали фантомке бордо боје, што значи да се ради о групи највијача фудбалског клуба „Сарајево“ који сами себе називају Хорде зла.
Декан Факултета за безбедност сматра да никако не треба заборавити да су ратним сукобима на подручју целе Југославије претходила управо збивања на спортским теренима, на стадионима и хулиганско понашање навијачких група.
На питање откуд толико мржње према гостима из Београда од стране младих, с обзиром на то да су четворица ухапшених рођени по завршетку рата у БиХ, 1995,1996, 2000. и 2003. године, он каже да је то последица окружења у каквом живе.

У позадини политичке структуре

„И ово што се дешавало на Илиџи посматрам у политичком контексту јер свака пажљивија истрага откриће које политичке структуре су у позадини и ко одржава контакте са навијачким групама. Те навијачке групе, а ради се о малолетницим, представљају шири друштвени проблем који се истражује али се не предузимају адекватне мере. Уместо да се нешто учини у смеру толеранције, заједничког суживота, ми имамо ове немиле сцене“, истиче Ћеранић.
Јасно је да долазак хулигана пред хотел и упад и насиље није био спонтан, већ организован чин.
Секретар фудбалског клуба „Звездара“ Иван Стојимировић је медијима пренео да су и претходних година хулигани били присутни, али да инцидената није било.
Организатор турнира у Сарајеву, Алмир Пргуда је изјавио да је фудбалски клуб Галакси Сплит чији су млади фудбалери скандирали „Убиј, убиј Србина“, искључен са турнира.
Њихов тренер је, каже Пргуда, покушао то да спречи, али је било касно, па се извинио, али је клуб одмах искључен са такмичења. Такви ексцеси неће бити толерисани и тај клуб више неће бити позиван на турнир, нагласио је он.
Марко Перковић Томпсон у Книну - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Скандирање младих фудбалера из Сплита Убиј, убиј Србина не треба да чуди пошто су хрватски сениори добро усавршили репертоар Томпсонових проусташких песама

Стасавају нови јуришници

Оно што је, међутим, факат је да су Хорде зла у бордо фантомкама посегле за насиљем, као и да су и претходних година били присутни када се турнир одржавао.
Политика је, нажалост, присутна на стадионима, у спортским дворанама. Навијачке групе су посебна категорија која заслужује друштвену пажњу и рад са младима. Насиље је присутно на свим тим борилиштима бивше Југославије. Ово у Сарајеву што се догодило у спорсткој хали има посебну тежину јер се ради о млађим малолетницима, што се дечаци од 10-12 година уместо фудбала баве другим стварима имитирајући одрасле“, каже Ћеранић.
Нови јуришници се, дакле, регрутују на време. Имали су шта да науче млади Сплићани са недавног дочека фудбалске репрезентације Хрватске из Катара, када су у Загребу прослављали бронзу. Разноврстан репертоар проусташких песама зачињен поздравом „За дом спремни“, био је разлог да се ових дана најгрлатији међу њима Дејан Ловрен, однедавно фудбалер „Олимпика“ из Лиона, због тога нађе на мети француских медија.
„Убиј, убиј Србина“ из уста младих Сплићана и напад ножем Сарајлија из Хорде зла је зато сасвим очекивана последица, а суживот и толеранцију ће политичари помињати тек као овешталу фразу у коју ни сами не верују.
Аутор: Мира Канкараш Тркља
Извор: Спутник

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!