Istorija

Engleski novinar o srpskoj vojsci na Vaskrs

Engleski novinar o srpskoj vojsci na Vaskrs:

U vreme Prvog svetskog rata jedan engleski književnik i novinar obišao je savezničke frontove, pa je bio i na srpskom frontu baš o Vaskrsu. Ono slobodne vojske što je bilo, postrojilo se u paradni stroj na dan Hristova Vaskrsenja, i srpski Vladar, Petar I Karađorđević, izašao je, okružen oficirima, pred stroj i pozdravio je:

“Hristos vaskrse, junaci!”

Na ovaj pozdrav vojska gromoglasno odgovori:

“Vaistinu vaskrse!”

Ovaj događaj, koji je za nas običan, uticao je na Engleza silom groma:

Ja ništa veličanstvenije nisam doživeo ni na jednom frontu, govorio je on posle na jednom predavanju u Londonu.

“Zamislite, da jedan Vladar objavljuje svome oružanom narodu, da je Hristos vaskrsnuo, i da sav taj narod jednodušno odgovara potvrdno, da je Hristos zaista vaskrsao! I to se, gospodo moja, nije dogodilo u nekoj katedrali ili u nekom salonu, nego na polju smrti, jada i užasa. I još uz to Vladar van prestola i narod van otadžbine, oboje na krvavoj golgoti! To je tako nešto uzvišeno, da se ne može jezikom izraziti. Ja sam se osećao kao da prisustvujem samom faktu Hristova Vaskrsenja u Jerusalimu pre devetnaest vekova.

Taj narod je nepobediv. I nemojte se čuditi što ću vam reći, da sam ja tek tada i na tom frontu stekao nepokolebljivo uverenje, da će Saveznici pobediti. Pobedićemo – zbog silne vere onoga malenog naroda!”

Na fotografiji su naši preci na Vaskrs u Kosovskoj Mitrovici, 1913. godine.

Hristos vaskrse!

Izvor: Identitet – Otačastvo

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!