Мишљења

Да ли је битка за Украјину еквивалентна другом опседању Беча од стране Турака, и где смо у свему томе ми Срби?

Турци су опседали Беч два пута – први пут 1529.године, други пут 1683.године – а после другог опседања почиње њихово велико повлачење после вишевековног напредовања, повлачење које се више никада није зауставило, све до 1912.када су протерани са највећег дела Балкана. А пре тога су у 18.веку одбачени на границе Србије, па је у годинама пре Првог српског устанка граница Запада са Турском била већ дуго на Дунаву, и дешавали су се спорадични упади Запада у српске земље под турском контролом. И само у таквим околностима где Срби више нису били са свих страна окружени Турским царством је и било могуће припремати, и на крају и извести сам српски устанак и ослобођење од Турака.

И данашња Западна империја је по други пут на границама Русије. Први пут је на Русе почела да пуца у Донбасу (али и широм Украјине) 2014.године, а ево је на руском границама и 2022.године. И као што су при првој опсади Беча Турци на једвите јаде били одбачени од Беча, јер су били врло јаки у том тренутку, и није било озбиљнијег контранапада који би Турке одбацио више уназад, тако је и 2014.године Русија једва успела да како-тако одбрани Донбас, али се Запад није могао далеко одбацити из Украјине и он се тамо жестоко позиционирао.  А у овом другом нападу на Русију, слично другој турској опсади Беча, Запад је напао иако је био слабији него раније, а одговор Русије је био много жешћи, као и ономад одговор Запада на Турски напад.

Русије је у децембру 2021 послала јасан захтев Западу да се НАТО повуче на границе из 1997, што би отприлике било као да је Запад од Турака пред други напад на Беч тражио да се повуче потпуно са Балкана. То се за сада није десило, као што се ни ономад није десило. Тачније, није се десило одмах, али турски пораз  под зидинама Беча је био судбоносан за Турску империју, јер је од тада она непрестано била у жестоком опадању и повлачењу.

Размак између две опсаде Беча је био око 150 година, а размак између Првог српског устанка 1804.године и другог, одсудног, повлачења Турака од Беча је око око 120 година. Данашње време је много брже него у 17-18 веку, и ако упоредимо 8 година између почетака два сукоба у Украјини 2014 и 2022 са ових 150 година између 2 опсаде Беча,  и у то све уведемо и период од 120 година од турског повлачења од Беча до српског устанка против Турака, брзо се може проценити да ако се Запад ове године крене повлачити после пораза у Украјини ми у Србији можемо очекивати да ће се повлачити и са ових простора за око 5-7 година.

А то је скоро па догодине.

Аутор: Александар Миљевић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!