Црква

Амфилохије је био Милов кардинал

Фото: kodex.me – “Amfilohije: Milo je moj prijatelj, uspio je da uradi mnogo toga“1

Када је Амфилохије увео неканонски “Епископски савјет (С)ПЦ у Црној Гори“, сви ми који смо говорили да је то почетни корак ка аутокефалији Амфилохијеве Митрополије, били смо посматрани као чудаци. Ево, Мило овде каже да је на састанку код једног њиховог заједничког пријатеља, Амфилохије прихватио те Милове идеје о епископском савету и називу “Православна Црква у ЦГ“ како би се кроз ту аутономију отишло потом ка аутокефалији.

* Узгред, да ли би могли ђедоимани идолопоклоници да нам кажу ко је тај Амфилохијев кућни пријатељ који је истовремено пријатељ и Милу, како Амфилохије може у својој келији да збор збори са људима који заједно са Милом кидишу на светиње о којима су они толико трубили?

Мило овде такође каже исто оно што слушасмо од Амфилохија и његових аколита – да је потребно да Митрополија интегрише и помири све православне у Црној Гори кроз брисање одредница “српски“ или “српска“ из својих докумената како се народ у ЦГ “не би дијелио даље“. Мило овде каже да је свестан да аутокефалија Митрополије не може ићи тако брзо попут независне ЦГ ономад, те да је дао Амфилохију доста лабавије рокове да му одради ту ствар. А када се сетимо да је након смрти Амфилохија Мило ово рекао у саучешћу Амфилохијевој Митрополији:

“Iz dugog perioda naše saradnje, tokom kojeg smo razmenjivali mišljenja o važnim pitanjima za razvoj savremene Crne Gore, pamtiću njegov doprinos stvaranju pozitivne atmosfere uoči referenduma na kojem je naša zemlja obnovila nezavisnost mirnim i demokratskim putem – naveo je Đukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.“

Дакле, Мило овде захваљује Амфилохију што му је помогао да добије “вјечну ЦГ“. А у снимку који прилажем. Мило жали што је Амфилохије кренуо да му створи и ауткоефалну “цркву у ЦГ“, али да стицајем околности (промењених прилика у Србији и свету, не промене и Амфилохијевог мишљења како Мило каже), то није могло до краја да се заврши.

Амфилохије је био Милов кардинал – аминовао је његову државу, и кренуо је са њим да цепа хитон СПЦ унуар граница ЦГ. Амфилохије је папа црногорског – како државног тако и црквеног – сепаратизма.

Ко год из Србије ми муља причу како је Амфилохије био позитивна личност (или још горе светитељ), за мене је само точкић у црногорској машинерији негирања свега српског. Ма колико се драо из бијела грла како он “брани светиње од Призрена до Румије“. У ствари, они Мирашеви су мање опасни по српску ствар, јер са њима одмах сви знају на чему су и са њима нема никаквих контаката, како и треба да буде.

Но, Милов тројански коњ у виду Амфилохија, одавно стоји у средишту “српске Троје“. И уместо да се та коњина избаци одатле на сметлиште историје заједно са његовим творцем Милом, већина Срба зомбирано и даље то одбија и инсистира да тај коњ остану међу Србима и да још треба да кренемо да га сврстамо у светитеље!

Колико смо површни, склони патетици и националној хистерији (без обраћања пажње на конкретне резултате у борби за Српство), још добро и пролазимо као народ.

Аутор: Марко Пејковић

1. Amfilohije: Milo je moj prijatelj, uspio je da uradi mnogo toga

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!