Мишљења

Упокојио се велики човек који је расветлио злочине Мађара над Србима

Александар Вељић: У Рацији је убијено и оно људско у људима

Дана 20. марта у САД је преминуо аутор Александар Вељић. После два дана узалуд сам на свим могућим претраживачима на интернету покушавао да нађем вест о његовој смрти, али није је било. Онда сам исто тако упорно покушао да нађем његову биографију, и ње нигде на огромном интернету нeмa! Онда се после два дана за дивно чудо на Википедији покојникова биографија појавила, хвала ономе који је за то заслужан.

Покојни Александар Вељић је рођен је у Београду. На Колеџу „Амбасадор“ у Биг Сендију, у америчкој савезној држави Тексас, дипломирао је енглески језик и књижевност 1995. године.

Био је оснивач и председник Друштва за очување сећања на Холокауст (енгл.The Holocaust Memorial Society) и непрофитне библиотеке „Нада Израела“ (енгл.The Hope of Israel), која садржи колекцију књига о библијским учењима, те о десет „изгубљених“ племена Израела и Холокаусту. Свој истраживачко-стваралачки рад и највећи број дела Вељић је посветио идентификовању жртава Рације у јужној бачкој 1942. године.

Преминуо је након краће болести у 54. години живота, у граду Гејнсвил, у савезној држави Џорџији, приликом посете Америци.

Издао је следеће књиге: Рација – заборављен геноцид (Metaphysica, Београд, 2007), Миклош Хорти– некажњени злочинац (Metaphysica, Београд, 2009), Истина о Новосадској рацији (Еден,Сремска Каменица, 2010), Злочин у Ђурђеву: јануарска рација 1942 (Еден, Сремска Каменица, 2011) Случај Кепиро (Еден, Нови Сад, 2011) Genocide Revealed: New Light on the Massacre of Serbs and Jews Under Hungarian Occupation (Something or Other Publishing, Медисон, Висконсин, САД, 2012), Веродостојност библијског канона (издање аутора, Нови Сад, 2013), Мисија Христових апостола (издање аутора, Нови Сад, 2013) Genocide Revealed: New Light on the Massacre of Serbs and Jews Under Hungarian Occupation – друго издање (Something or Other Publishing, Медисон, Висконсин, САД, 2024).

Како то да у земљи Србији имамо на насловној страни новина вест да се упокојио босански писац србомрзац, а уз хвалоспевни текст, да су нам на гробљу заслужних грађана и Роми музичари, а да вест о аутору чија су књиге набројане није поменута. Грех према актуелној власти покојног нам брата у христу Александра Вељића није био само што је написао књиге већ што је организовао предавања, давао интервјуе …, а све са мисијом да се не забораве злочини, пре свега мађарских фашиста у другом светском рату, а који се нама из знаниних и незнаних разлога крију.

Упокојио се нажалост баш у временима када актуелна мађарска власт чак и у државном парламенту вредно ради на рехебилитацији мађарских крвника, чак иду и до тога да им као „жртвама комунизма“ подигну споменик баш у оном крају, јужној Бачкој, где су из српских кућа у хиљадама (аутор помиње цифру од 100.000 убијених у Војводини) одводили на стрељања или их живе бацали под лед на залеђеном Дунаву.

Стално је истицао да „Новосадска рација“ није никаква „рација“ него по свим могућим прихваћеним критеријума гнусни геноцид против невиних људи само зато што су друге Вере и друге националности.

Нек Бог тихом борцу за незаборав невино побијених да рајско насеље и вечити помен међу живима, а захваљујући његовој заоставштини остаће заувек запамћен ма колико се српски душмани и продане душе трудили да остане у забораву.

„Имао се рашта и родити!“:

Аутор: Предраг Вучинић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!