Zanimljivosti

SOKOLOV LEKSIKON – šta znače pojmovi: Nevladnik, EUropska unija, Žutija, Vojvodindijanci…

  • Tokom godina pisanja za Antiwar.com i Sokola, trudio sam se da poštujem Orvelovo upozorenje o obesmišljavanju jezika. S tim na umu, počeo sam da izbegavam reči lišene značenja, ili reči čije je značenje svesno iskrivljeno u suštu suprotnost. Na primer, kada na Sokolu pročitate „demokratija“, to će značiti „mehanizam odlučivanja većinom glasova“, a ne neko fiktivno otelovljenje svakolike ovozemaljske dobrote

U nameri da dugogodišnjim čitaocima, kao i one koji nam se tek pridružuju, olakšam čitanje i razumevanje tekstova, prilažem mali pojmovnik:

Imperija – parazitski organizam u čijem središtu se nalazi ljuštura nekada poznata kao Sjedinjene Američke Države, ali koji sa ustavom i vrednostima te zemlje nema skoro više ništa zajedničko. NATO je organ Imperije, dok je EUropska unija vazalni državoid, koji doduše ponekad pokazuje znake poluautonomne misli.
Etimologija: Zvezdani ratovi.

DOSmanlije – organizam sa 18 glava i nijednim mozgom.
Politička koalicija skupljena s koca i konopca da bi 5. oktobra 2000. izvršila puč prerušen u „demokratsku revoluciju“, a po šablonu koji je osmislila, organizovala i finansirala Imperija.
Po isteku upotrebljivosti, pretopljena u žutokratiju.
U sprezi sa nevladnicima.
Etimologija: 400+ godina bliskoistočnih integracija.

Nevladnik (mn. nevladnici) –
1) aktivista tzv. nevladinog sektora.
Teoretski nezavisan od vlade – uglavnom zemlje-domaćina, mada se ponekad i nađe na njenoj grbači. U praksi ga finansira vlada, ali inostrana. Od srpskog „neradnik“, u smislu da se ne bavi poštenim poslom. U Srbiji, posvećen zatiranju srpskog imena, kulture, tradicije, vere i istorije, i njihovoj zameni EUropskim identitetom.
2) Slovenački: radnik u nevladinoj organizaciji.

EUropska unija – Savez evropskih država koji sebe smatra Evropom. Politička, ekonomska i vojna kolonija Imperije.
Etimologija: ulazak u EU znači prihvatanje ropstva neizabranoj birokratiji u Briselu.

EUropstvo – bezalternativna budućnost koju zagovara Kvislinški (kargo) kult, a nameću razni režimi u njegovoj službi.
Na putu do EUropstva, Srbija treba da učini sve što može da bi nekog neodređenog dana u fiktivnoj budućnosti postala članica EUropske unije. Dotad, međutim, to više niti će biti Srbija, niti će u njoj živeti Srbi.

Žutija – zemlja nekada poznata kao Srbija, a koja je do te mere preumljena i upropašćena da je to prestala da bude. Prelazno stanje na putu u EUropstvo. Neostvareni san Žutokratije.

Žutokratija – naziv za režim koalicione vlade ZES-SPS (jul 2008-jun 2012). Izveden od grčke reči kratos (sila, vlast) i srpskog prideva žut, što je boja zvezda na zastavi EUropske unije i Demokratske stranke. Izvršni organ Kvislinškog kulta.
Predvodi je Vrhovni Žutnik.

Vrhovni Žutnik – Poglavar svih žutokrata, izvršilac volje Imperije na prostoru Žutije.

(Drug) Bota – izraz kojim se označava predsednik Partije i države (2004-2012), baštinik kulta ličnosti, Boris Tadić.
Na albanskom znači „svet“, što i priliči, pošto mu je (bar zapadni) svet važniji od Srbije.

Borat – nadimak koji su Drugu Boti dali na još nekim „antidržavnim“ forumima i blogovima, valjda zbog sličnosti sa fiktivnim kazahstanskim novinarom Boratom Sagdijevim, jednim od likova britanskog komičara Saše Koena. U stvari grdna uvreda za filmskog Borata, jer se on, na kraju krajeva, nikome nizašta nije izvinjavao…

Žutahije – dahije i pustahije žutokratskog doba.

Žutograd – Nekada Beograd, metaforički okrečen u žuto.

Žuta štampa – tradicionalni izraz za jeftine tabloide štampane na požutelom papiru slabog kvaliteta; na Sokolu označava medije u Srbiji lojalne žutokratiji, pa tako „žute“ ne samo po kvalitetu izveštavanja, već i po vrednosnom opredeljenju.

EUroregija Donau-Margus – faza u projektu kvislinškog kulta za „društvenu transformaciju“ Srba na putu do EUropstva.
Zamišljena kao Srbija koja preostane kada se namire sve teritorijalne pretenzije njenih suseda, a njeni žitelji prestanu da se identifikuju kao Srbi.
Od nemačkog Donau (Dunav), i latinskog Margus (Morava).

Kvislinški (kargo) kult (KK) – sveobuhvatni termin za ostrašćene idolopoklonike Imperije (sinonimi: „Jakobinci“, demoboljševici, čedonisti, „Druga Srbija“).
Urođenici na Novoj Gvineji su za vreme 2. svetskog rata gradili aerodrome od pruća kako bi i njima „beli bogovi“ bacali „kargo“ – hranu, oružje i opremu koja je avionima stizala Amerikancima na tom ostrvu.
Poput originalnih kargo kultista, i KK veruje u apsolutnu moć magičnih stranaca, trudi se da im se udvori na bilo koji način, a narod iz kojeg su potekli mrzi, prezire i želi da promeni do uništenja.

NDK – „Nezavisna država Kosovo“, ponekad „Kosovija“ (v. Kosovijanci). Skraćenica inspirisana prethodnom istorijskom tvorevinom izgrađenom na kostima Srba i programu njihovog fizičkog i duhovnog zatiranja. Niti je nezavisna, niti je država, niti je Kosovo – srpsko ime je Kosovo i Metohija, a okupatorsko „Kosova“.

Kosovijanci – žitelji NDK. Ironični prevod engleske floskule „Kosovars“ koju  (trenutno) većinsko stanovništvo u NDK i ne koristi, već sebe zovu svojim nacionalnim imenom – Šćiptar, tj. Arbanas.

Nacionalizam – relativistička odrednica u diskursu Žute štampe i Kvislinškog kulta. Kada je srpski, onda je oličenje sveg zla, koje zahteva bespoštedno suprotstavljanje. Bilo čiji drugi, međutim, postaje legitiman, dobar, plemenit i vredan poštovanja, i za njega se koriste isključivo pridevi demokratski, tolerantan i civilizovan.

Vojvodindijanci – stanovnici Banata, Srema i Bačke koji su prihvatili ubeđenje da nisu Srbi već nekakvi EUropljani i Vojvođani, po imenu „autonomne pokrajine“ koju je stvorio J.B. Tito od nekadašnje Srpske Vojvodine, izbacivši ono „srpska“. Niko ne zna koliko ih tačno ima, ali su strahovito glasni u žutoj štampi i među nevladnicima.

Basarijada – izliv maloumnosti u štampani tekst; najbolji opis dvodelnog razgovora Vrhovnog Žutnika sa nevladničkim piscem Svetislavom Basarom, objavljenim u žutoj štampijuna 2011.

Toris – Predsednik Žutije (2012-) , na papiru drugačiji a u praksi iste političke orijentacije kao stari. Otud i ime. (ref. Vukajlija)

Mali Žutnik – saosnivač i Prvi Pendrek žutokratije (2008-2012), onda premijer pod Nazadnom vladom (2012-2014), odlučan da u svojoj službi stranim gospodarima nadmaši i Druga Botu.
Beskrajno zahvalan Imperiji što mu je ubistvom Slobodana Miloševića omogućila avanzovanje.
Zbog „zasluga“ takođe poznat kao „Dači“.

Gospodar Vucich – alias Wolfgang, PPV, Olyksandr Vuchych.
Za razliku od svog slavnog imenjaka iz doba slobodne kneževine Srbije, ovaj „vicepremijer“ i lider Nazadne stranke ilustruje da su u Žutiji pod čizmom Imperije poželjne samo beskičmenjačke karikature. (ref. JankovićPavić).

Nazadnjaci – režim koji je u junu 2012. nasledio žutokratiju, ali je po sopstvenom priznanju ostao u potpunom kontinuitetu s njom, tj. u službi Imperije i kvislinškog kulta. Koaliciju načelno predvodi stranka koja se naziva naprednom, i tvrdi da vodi Srbiju u bolju budućnost – dok je faktički vraća u prošlost: prvo na status vazalne kneževine, a kasnije valjda na status i obim osmanskog pašaluka.

Pravilo 7,62 – Primena hemijske reakcije kojom se kompozitni metalni projektil navedenog kalibra upućuje u pravcu jedne ili više osoba koje svojim delovanjem direktno ugrožavaju suverenitet ili teritorijalni integritet države, a kojima se nije moglo stati u kraj redovnom zakonskom procedurom, merama društvenog pritiska, građanskom neposlušnošću, ili drugim mirnim putem.

IZVOR: Sivi soko