Црква

Васељенска Патријаршија је постала срамота Православне Цркве…

У Кијеву одржана екуменска „молитва јединства“ УГКЦ, Фанара, РКЦ и ПЦУ. Глава УГКЦ и егзарх Фанара изјавили су жељу „за нашим јединством“.

Дана 20. јануара 2023. године у Саборном храму Васкрсења Христовог у Кијеву (УГКЦ) одржана је екуменска „молитва јединства“ у којој су учествовали представници УГКЦ, Фанара, РКЦ и ПЦУ, саопштила је прес-служба УГКЦ.

„Молитву јединства“ организовала је комисија УГКЦ за међуверске и међурелигијске односе. Екуменску молитву предводио је поглавар УГКЦ Свјатослав Шевчук. Присуствовао је и апостолски нунције у Украјини Висвалдас Кулбокас (РКЦ), егзарх Фанара, тј. Васељенске Патријаршије, у Кијеву Михаил Анишченко, представници ПЦУ и протестанти. Током богослужења проглашаване су молбе „о искреној жељи за јединством нашег народа“.

Свјатослав Шевчук је изјавио да „архијерејска молитва изражава најдубљу жељу Бога за јединством међу ученицима“.

Егзарх Фанара је изјавио да „све хришћанске јурисдикције улажу напоре да се ово жељено јединство приближи свим могућим средствима“. Према његовим речима, „треба да сведочите о својој жељи за јединством. Управо на оно јединство за које се молио Господ Исус Христос“. Молебан је завршен молитвом за Украјину „ Боже, ВЕЛИКИ Једини“.

Раније је саопштено да је поглавар УГКЦ рекао да ће у Украјини постојати јединствена црква католика и православаца.

Извор: Православље живот вечни

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!