Мишљења

Валентин Јурјевич Катасонов: А „почетак краја“ може бити 3. новембар 2020. године

Од краја двадесетог века написано је на десетине књига и стотине чланака да је америчко златно време прошло и да се суочава са озбиљним искушењима…

Police clashes with protesters as people react after a decision in the criminal case against police officers involved in the death of Breonna Taylor, who was shot dead by police in her apartment, in Louisville, Kentucky, U.S. September 23, 2020. REUTERS/Bryan Woolston – RC2M4J9734BG

Патрик Бјукенен је у својој познатој књизи „Смрт Запада“ (The Death of the West: How Dying Populations and Immigrant Invasions Imperil Our Country and Civilization) писао о предстојећој „смрти“ Сједињених Држава, тачније, о кризи америчке цивилизације, о пропадању Америке као велике силе. Ништа мање познати политиколог Самјуел Хантингтон објавио је 2004. године књигу Ко смо ми? (Who Are We? The Challenges to America’s National Identity). Његов поглед на будућност Сједињених Држава такође је песимистичан. Френсис Фукујама, седам година након свог „Краја историје и последњег човека“ 1992. године, написао је „Велики раскид“  (The Great Disruption: Human Nature and the Reconstitution of Social Order) и у њему између редова изражавао страх за будућност Америке.

Сви ови аутори видели су посебну претњу за Америку у чињеници да су англо-протестантску културу почеле да нагризају друге културе које су увели неевропски имигранти. „Мелтинг пот“ у којем се народи и етничке групе на крају претварају у нову историјску заједницу звану „амерички народ“ није успео из Америке. Иначе, пуни наслов књиге Патрика Бјукенена на руском језику гласи овако: „Смрт Запада: Како умирућа популација и инвазије усељеника угрожавају нашу земљу и цивилизацију“. Под „умирућим становништвом“ аутор је мислио на беле Американце, чији се удео у укупној америчкој популацији алармантно смањује због све већег удела црнаца и обојених људи.

По мишљењу Хантингтона, транснационалне банке и корпорације почеле су да прилажу своју лепту у подривању културних и верских вредности „добре старе Америке“. Они су нагризали традиције.

Сва ова дела написана су у прилично академском стилу. Међутим, данас је пажња Американаца усмерена не толико за дебеле књиге насловљених политиколога и футуриста, колико за прогнозе друге врсте. Оне у којима се 2020. појављује као критична тачка за Америку. А таквих прогноза је много.

Дакле, данас Интернетом и друштвеним мрежама кружи пророчанство „Нострадамуса“ да ће 2020. године Америци „доћи крај“.

Ништа мање позната нису ни пророчанства „Уснулог пророка“ Едгара Кејсија (Edgar Cayce), који је живео 1877-1945. Само од средине 1943. до средине 1944, Кејси је спровео преко 1.500 сесија са мистериозним „информаторима“, остављајући неколико хиљада стенографа одговора (названих „читања“) на најразличитија питања. Сва „откривења“ која је Кејси примио била су у стању транса, слично сну (отуда и надимак „Успавани пророк“). Кејси је, у стању транса, примио поруку да ће 44. председник Америке бити последњи. Према званичним подацима, Барак Обама био је на 44. месту у реду америчких председника, који је провео у Белој кући два мандата (од 20. јануара 2009. до 20. јануара 2017.).

А Доналд Трамп, који га је заменио, је под бројем 45. Међутим, стручњаци су израчунали да је Трамп и даље 44. председник, пошто је у историји Сједињених Држава постојао председник Стивен Гровер Кливленд, који је два пута пребројаван, што је погрешно. Ако добро рачунате, онда је Доналд Трамп 44. председник Америке. Кажу да Трампови саветници знају предвиђање Едгара Кејсија и активно га користе у предизборној кампањи. Ако Трамп буде поново изабран, и даље ће бити број 44. А ако победи Џо Бајден, то ће значити „крај Америке“. А „почетак краја“ може бити 3. новембар 2020.

Едгај Кејси у свом гатању није именовао датум 2020. Говорио је само о 44. председнику Сједињених Држава. Међутим, знам за две прогнозе у којима њихови аутори директно именују 2020. годину. Криза у Сједињеним Државама, према овим прогнозама, не би требало да започне раније или касније, већ управо 2020. године.

О једној прогнози и њеном аутору већ сам писао. То је познати норвешки социолог Јохан Галтунг (Johan Vincent Galtung), који има 90 година. 1980. године тачно је предвидео распад Совјетског Савеза. Такође је прилично тачно предвидео терористички напад 11. септембра 2001. у Њујорку. Галтунг је стручњак за геополитику. Због тачних предвиђања добио је надимак „Норвешки пророк“. Почетком 21. века Галтунг је рекао да ће Америка нестати као царство. Њен пад започиње 2020. године, а до 2025. године потпуно ће изгубити статус велесиле. Норвежанин је тврдио да ће губитак међународног престижа САД бити праћен „порастом фашистичких осећања“ у овој земљи.

А сада желим да именујем још једног пророка који је 2020. годину назвао критичном за америчку историју. Ово је Томас В. Читам (Thomas W. Chittum), рођен 1947; Амерички писац, независни истраживач и аналитичар, професионални програмер.

У првој половини свог живота наш јунак је био војник и војни плаћеник. У доби од 18 година био је мобилисан за рат у Вијетнаму: служио је као војник 1. класе 173. ваздухопловне бригаде америчке војске у Индокини, учествовао у бројним војним операцијама. Седамдесетих година служио је по уговору у оружаним снагама Зимбабвеа (тадашња Јужна Родезија), чувајући границу. Почетком 90-их завршио је у Европи као плаћеник, током рата у бившој Југославији служио је у хрватској војсци.

Вративши се из Европе 1993. године, Т. Читам започео је цивилни живот. Поседујући изванредне способности, бавио се професионалним програмирањем. И одлучио је да осмисли запажања акумулирана током четврт века војне службе у различитим деловима света бавећи се аналитичким и писаним активностима. Аутор је три књиге.

Његово најпознатије дело била је прва књига коју је написао 1994-1995. а која је објављена 1996: Други грађански рат: Надолазећи крах Америке Civil War Two: The Coming Breakup of America. Према Т. Читаму, амерички развојни трендови су претећи. Највећу претњу представља промена у етничком и културном саставу становништва земље. Говоримо о смањењу укупног броја америчких становника у уделу оних који се називају „белим Американцима“ – носиоцима културе коју аутор понекад назива „хришћанском“, понекад „протестантском“ (са повећањем удела носилаца других култура).

Чак и они Афроамериканци који су рођени у Америци (а чији су преци рођени у Америци) нису постали део протестантске културе. Они су наставили да не воле беле Американце чак и након што су укинута последња расна ограничења 1964. године и проглашена пуна једнакост белих Американаца и црнаца.

Наставило се преплављивање Америке емигрантима из целог света. Амерички имиграциони закони били су либерални, а америчка државна граница била је дупке пуна, посебно на мексичкој страни. Сваке године стотине хиљада илегалних имиграната улазило је у земљу преко јужне границе. Уместо „топионице“ из Америке, добијен је још један „котао“, где се појачавао притисак заоштрених етно-расних и културних противречности. Т. Читам је упозорио да би овај „котао“ могао да експлодира. Патрик Бјукенен, Самјуел Хунтингтон, Франсис Фукујама писали су о истом, али процене и прогнозе Т. Читама су изоштреније

Прво, његов језик је разумљивији обичном читаоцу. Т. Читам разуме шта је рат боље од професионалних политиколога и футуриста из Вашингтона. Друго, прогнозе ових политиколога и футуриста дају се без одређених датума, док је код Т. Читам има све врло конкретно: други грађански рат у Америци започиње 2020. године.

Студија Т. Читама садржи низ показатеља за које је аутор предложио да прате и обични грађани и савезне власти како би проценили брзину приближавања катастрофи. Списак показатеља Т. Читама састоји се од 36 ставки. Ево само првих позиција са ове листе (дајем резиме).

1. Примена „расних тетоважа“ – назнака националности у личним картама и другим документима:

2. Давање имигрантима (чак и илегалним имигрантима) гласачког права на изборима;

3. Најпре ограничење, а затим укидање права на ношење оружја (уништавање војног потенцијала класе белих радника);

4. Расна подела пороте (поротници почињу да бране и оправдавају своје саплеменике).

Наравно, и остале ставке на листи су не мање важне. На пример, тачка 16: појава и раст подручја затворених за полицију у градовима, односно подручја која је полиција престала да контролише и где владају уличне банде. Тачка 20: Ширење предграђа, опасаних зидовима, које стидљиво називају „затвореним заједницама“ (тврђаве за бело становништво). Параграф 28: Пад вредности долара у односу на друге водеће валуте. Клаузула 32: промена равнотеже миграција САД-а и Канаде (окретање тока миграната за 180 степени).

Амерички естаблишмент био је опрезан према прогнозама Т. Читама. Методологија за праћење растућих претњи коју је предложио аутор књиге је занемарена. Прогнозе ратног ветерана квалификоване су као алармантне, способне да дестабилизују ситуацију у земљи. Аутор је назван параноичним, након чега је настала тишина. Око Т. Читама и његове књиге организована је завера ћутања.

У Русији је име Т. Читама познатије него у САД-у: књига америчког војног ветерана преведена је на руски језик и објављена два пута (издавачка кућа «Книжный мир»). Први пут 2010. године, други у текућој 2020. години. На насловници издања из 2010. године, после наслова великим словима: „2020“. С времена на време, руски медији интервјуишу Т. Читама.

Међу бројним „пророчанствима“ и предвиђањима у вези са судбином Сједињених Држава, предвиђања Т. Читама су најутемељенија и најтачнија. И она се остварују пред нашим очима.

Амерички медији догађаје последњих месеци у Сједињеним Америчким Државама радије називају социјалним немирима, али то није тачно. Оно што се дешава има све знаке грађанског рата. Пре четврт века, амерички војни ветеран упозорио је на то.

Аутор: Валентин Јурјевич Катасонов, професор, председник Руског економског друштва „С.Ф. Шарапов“

Извор: http://borbazaveru.info/content/view/13525/1/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!