Црква

Снага молитве

Чињеница је да нема здраве садашњости без познавања прошлости. Нема нам будућности без познавања и решавања проблема из садашњости и прошлости. А Србима се прошлост под плаштом и злоупотребом науке систематски брише кроз „нова историјска и научна сазнања“, кроз промену модела понашања, рушење породице и школства – стубова образовања; рушења државе и друштва. Кроз накарадне законе мења нам се и језик, губи се истинитост речи; лаж се проглашава за истину, кукавичлук за храброст, издаја за патриотизам и бригу о људима…

Наша Српска академија наука је од оснивања била под већим или мањим утицајем Немачке и Аустро-Угарске, да би ту улогу преузео тзв. колективни Запад. Слично се дешава и са врхом Српске Православне цркве која је годинама под малигним утицајем Ватикана, а сада и Фанара и Евроунијата. Зато, молимо се светитељима, заштитницима наших домова, молимо се Богородици и архангелу Гаврилу, благовеснику тајни Божјих – Белом анђелу, заштитнику верујућих Срба… Молимо се Господу Богу, Пресветој Тројици. Молимо се постојано и непрестано, да бисмо делима сведочили истину…

У вери, у очувању православља и слободе, у преумљењу палих и заблуделих Срба, слози свих нас, је спас…

Јутарња  молитва  Господу  Богу

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе, и да могу да следим Твоју свету вољу. Да ниси само у мојим мислима и речима, већ и у осећањима, жељама, и мојим делима. Да не бих грешио, већ да би ме преко Анђела чувара упућивао, и у критичним ситуацијама помагао. И да не бих, у неком тренутку искушења, постао горд, заборавивши на захвалност за живот, и за дарове које нам дајеш. Да увек целим бићем знам да све потиче од Тебе, и да је само труд мој, а успех Твој, Боже. Јер све је, све је Твоје…

Научи ме да будем правичан према ближњима, и никога не ожалостим. Да могу да трпим и да праштам, сталожено и смирено поступам, и да се на нанесену неправду и зло не разгневим, не ражестим. Зато Господе, помози да исправно реагујем на све што се у току дана догоди: да ме тешкоће и неправда не могу да сломе, а да ме радост живота неког тренутка сувише не понесе да не уочим жалост и патњу ближњих, и да их нехотице не растужим, не повредим, или, не дај Боже, озлоједим.

Господе, подај ми мудрост и снагу да могу да препознајем, да следим, и вршим Твоју свету вољу. И не само да верујем и осећам, већ и да сазнајем, и целим бићем знам да је све од Тебе створено, и да у најмање обоженом, бар нешто Твоје постоји. Да све покрећеш, у кретању и животу одржаваш и подржаваш, и моћне, непрегледне, васионе и космосе, Собом обухваташ, и обуздаваш. А истовремено, са крхком, мајушном клицом бога, у мени малом, и  у сваком детету, обитаваш. Зато, Милостиви,  помози да се надам вечном животу са Тобом, да могу да истрајем, и на том путу ка Теби да трпим и праштам, али и да се блажено радујем, и све, све што је од Тебе створено, волим.

Господе, подај да будем оруђе Твоје доброте, љубави и Твога мира. Да тамо где је мржња – сејем и пружам љубав, где је вређање – молим за праштање, a где раздор – да мирим за слогу. Где je заблудa – да говорим истину, а где бесмисао безверја – да упућујем на живу веру; да код очајања будим наду, а у тами – указујем на божанску светлост: доброту, љубав и милост, што безнађе, тугу и жалост претвара у радост.

О, небески Родитељу и Утешитељу, утеши ме, и подај ми снагу, да бих могао ближње да тешим. Просветљуј ме, да бих могао и друге да разумем, и помогнем им. Помажи ми да не грешим, да би ме надахњивала Твоја љубав; да бих и ја могао безусловно све да љубим. Да  могу увек и да праштам, а када праштамо, тада се и нама прашта; ланце прошлости раскидамо, проклетства и зло на Земљи смањујемо. Јер када и на зло добротом успевамо да узвраћамо, доброту, врлине и љубав, највише увећавамо. Пожртвовано дајемо, више примамо. Вечне дарове задобијамо… А када за Тебе Боже, у себи, или смртним телом умиремо, онда спознајемо, ако већ не знамо, да се за вечни живот рађамо.

Свети Душе, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Теби, Господу Богу Оцу и Сину Спаситељу, Пресветој Тројици. Амин.

          *Лична молитва приређивача Духовне читанке „Све је Твоје, Боже“, (Прометеј, Нови Сад, 2022. године), инспирисана  „Јутарњом молитвом Светог Филарета, митрополита Московског“ (1782-1867), која следи; Православни молитвеник, Србска Православна заједница Шид, Шид 2012.

          Јутарња молитва светог  Филарета митрополита московског*

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе, и да се потпуно предам светој вољи Твојој. Упућуј ме и помажи ми сваког часа у току овог дана. Управљај мислима мојим и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Научи ме да се правично односим према своме ближњем, да никог не разгневим и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана, и све што ће се у току дана догодити. Управљај вољом мојом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, праштам и волим.

Господе, дај да будем оруђе мира Твога: Да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање – праштање, где је раздор – слогу, где је очајање – наду, где је тама – светлост, где је жалост – радост.

О, Божански Учитељу, не дај никада да мене теше, него да ја друге тешим; не дај да мене разумеју, него да ја друге разумем; недај да мене љубе, него да ја друге љубим. Јер када праштамо, онда се нама прашта, када дајемо, онда добијамо, а када умремо, онда се рађамо за Живот Вечни.

Душе Свети, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Господу и Спаситељу.                                                         

Аутор: Слободан Бојковић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!