Свет

Према УН, Газа више није погодна за становање

Људи у палестинској енклави су „очајни, гладни и преплашени“, упозорио је шеф избегличке организације

Девет недеља рата учинило је Газу ненастањивом, рекао је у четвртак шеф агенције УН за палестинске избеглице. Са широко распрострањеном глађу и препуном склоништа УН-а, организација је захтевала хитан прекид израелске опсаде енклаве. Говорећи на конференцији за новинаре у Женеви, високи комесар Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА), Филип Лазарини, описао је како је израелска копнена операција у Гази потиснула више од милион избеглица на југ у град Рафах.

Рафа је епицентар расељавања“, рекао је Лаззарини. „Једно складиште УН које је постало склониште је дом за тридесет хиљада људи. Срећници су успели да дођу у наше просторије. Остали немају где да оду. Живе на отвореном, на хладноћи, у блату и на киши. Где год да погледате, закрчено је импровизованим склоништима. Где год да се окренете видите људе који су очајни, гладни и преплашени”.

На почетку своје кампање бомбардовања у октобру, Израел је позвао становнике града Газе, који се налази на северу енклаве, да се преселе на југ ради сопствене безбедности. Они који су послушали морали су да се помере даље на југ када су израелски авиони почели да бомбардују град Кан Иоунис, а са израелским копненим снагама које сада потискују оба града, Рафах остаје једино релативно безбедно подручје у целом појасу. Прилив у Рафу је учетворостручио градску популацију и оптеретио ресурсе у ионако најсиромашнијем сектору Газе, рекао је Лаззарини. Готово потпуна опсада Израела изазвала је несташицу хране и воде. хуманитарне агенције су се жалиле да конвоји камиона помоћи који су дозвољени преко прелаза Египат-Рафах не могу да задовоље потребе милиона људи.

„Током последњих неколико недеља срели смо све више људи који нису јели један, два или три дана“, приметио је Лаззарини, описујући како камиони са храном често не могу да стигну до склоништа УН и места за дистрибуцију хране. Људи заустављају камионе са хуманитарном помоћи, узимају храну и одмах је једу“, додао је он.

„Сваки пут када се вратим у Газу, увек помислим да не може бити горе, али сваки пут када видим више јада, више туге, више туге и имам осећај да Газа више није место погодно за живот“, рекао је новинарима званичник УН.

Оперативци Хамаса напали су Израел 7. октобра, убивши око 1.200 људи и узевши око 240 талаца. У девет седмица након тога, израелски напади су узели тежак данак: процјењује се да је 18.787 људи у Гази убијено, а више од 50.000 рањено, према подацима које је у четвртак објавило Министарство здравља Газе. Убијено је око 135 запослених УНРВА. У израелским нападима на школе, клинике и канцеларије агенција убијено је 270 људи, а рањено више од хиљаду људи, рекао је Лаззарини у четвртак. Према извештају УН објављеном у уторак, скоро петина зграда у Гази је оштећена или уништена током израелске кампање. „Оно што се дешава у Гази требало би да разбесни све“, рекао је Лазарини, инсистирајући да би само тренутно укидање израелске опсаде, праћено „неометаним, безусловним протоком робе“ у појас, преокренуло погоршање хуманитарне ситуације.

Извор: Логично

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!