Помозимо ближњима

Муке борца Живојина и његове породице – са шесторо деце живи без струје и воде

ЖИВОТ ТЕЖАК КАО БИТКА НА КОШАРАМА

Борац са Кошара Живојин Босиљкановић (45) са супругом Ксенијом Николић (34) и шесторо деце живи на брду према планини Мироч, изнад села Мосна код Доњег Милановца, без воде и струје, иако је њихов дом удаљен свега 45 километара од хидроцентрале Ђердап.

ЖИВОТ ТЕЖАК КАО БИТКА НА КОШАРАМА: Муке борца Живојина и његове породице - са шесторо деце живи без струје и воде
Фото: Пут, истина, живот

Живојин и Ксенија су у новембру 2014. године доживели велику трагедију, кад су у пожару изгубили ћерке од две и тригодине, а наставили су да пате са још четворо деце коју су у међувремену добили. Имају Душицу (13), Драгишу (12), Дејана (8), Анђелу (6), Давида (5) и Јулијану (1). Дејан је рођен сутрадан пошто су се његове сестрице угушиле у пожару, који је од запушеног димњака захватио кућу од дрвета и блата док је мајка Ксенија са двоје старије деце била на извору да наточи воду.

Фото: Пут, истина, живот

Акцију да се овој породици помогне покренула је песникиња Љубинка Димитријевић из Мосне, која се са њиховом ситуацијом упознала радећи у октобру на попису становништва.

Потражила је на интернету хуманитарне организације и одазвала јој се једна од њих, звана „Пут, истина, живот“ из Жабља у Бачкој, чији је тим, предвођен председником Милетом Јовановићем, посетио породицу, решен да јој, у сарадњи са општином Мајданпек и уз помоћ добрих људи, купи и потпуно уреди и опреми кућу у Мосни.

Фото: Љ. Димитријевић

– Нисам веровала кад сам од Живојинових родитеља у Мосни чула да његова осмочлана породица станује у 26 квадрата. Попела сам се на брдо и затекла их збијене у кућерку, како се није живело ни пре 100 година. Уверила сам се да су Ксенија и Живојин велики борци за своју децу. Ксенија храни свиње у домаћинству, а пере веш у кориту изворском водом, коју греје на шпорету, а тако се укућани и купају. Живојин од јутра до мрака ради за надницу у шуми – рекла нам је Љубинка.

Јовановић каже да су га потресле жеље малих Босиљкановића.

– Набројали су ми да би желели да имају струју, воду, купатило, телевизор… Наше акције зову се „Спасимо живот“, а овде ћемо све учинити да спасемо осам живота – казао је Јовановић.

Фото: Љ. Димитријевић

Сви чланови породице спавају у једној просторији, у којој је осим два лежаја могао да стане још једино шпорет. Астал се налази у другој просторији, која је заправо оџак у којем се суши месо.

– Четворо деце спавају попреко на једном лежају, а Ксенија и ја, она са Јулијаном у једном правцу, а Давид и ја контра – на другом. Иако сам уморан, не смем да се испружим да не бих повредио децу. Кад нам се десила трагедија, хтели су сву децу да нам одузму због лоших услова, али их ја никад не бих дао и не сме да се деси да они буду гладни – одлучан је Живојин.

Фото: Пут, истина, живот

Породица је после трагедије почела да добија социјалну помоћ, а прима и дечје додатке и родитељски додатак за четврто дете. Живојин каже да му није јасно зашто за пето и шесто дете немају никакву помоћ кад се стално говори о повећању наталитета. Он ради код приватника на обарању дрва у шуми. Напомиње да се није цењкао око наднице, него је газди рекао да га плати онолико колико сматра да вреди.

Као и он за посао, тако и деца рано устају за школу, јер им је потребно сат и по времена да се са брда пешке спусте до села. Тамо једно дете иде у школу, а друго у предшколско одељење, а двоје из Мосне (где се учи само до четвртог) путује у више разреде у Доњи Милановац. Пошто се рано смркава, кад се врате кући уче уз петролејку.

РАЧУНИ ЗА ПОМОЋ

Прилози за помоћ породици Босиљкановић могу се уплатити посредством Хуманитарне организације „Пут, истина живот“ на динарски рачун: 165-0007011388568-34, а из иностранста (у еврима) на: CITII2X CITIBANKEUROPE PLC DUBLIN, Beneficiary Customer IBAN: HAABRSBG RS35165000701157556591. Контакт телефон ХО „Пут, истина, живот“ је +381611683133.

НА ВАТРЕНОЈ ЛИНИЈИ

ЖИВОЈИН је, као војник на редовном служењу у Ђаковици, био девет месеци на ватреној линији на Кошарама. Војни рок му је истекао у децембру 1998. године, али је остао да се бори до марта 1999.

– Ишао сам напред где год се и кад год се припуцало. Изгубио сам сваки страх кад ми је погинуо другар из Неготина. Изгорела ми је војна књижица у пожару, али су ми за успомену остале плочице које смо носили на ланчићу ради препознавања, на којима је утиснуто да сам био у Специјалној граничној јединици у Ђаковици и на Кошарама – поносан је Живојин.

Аутор: Зоран Рајић

Извор: Новости

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!