Свет

Климатске карте изманипулисане да обману јавност

Рекорди хладноће и снега постављени су широм света и ове зимске сезоне и током пролећа. На свим континентима забележене су хладноће и падавине које значајно одступају од тзв. климатских норми, што је просек истих података мерења током три деценије. New Times је о томе извештавао неколико пута. Такође смо недавно детаљно погледали податке о температури, снегу и леду за месеце април и мај из целог света и пронашли неке веома интересантне разлике. Између осталог, ове зимске сезоне снежна маса и количина везане воде на северној хемисфери била је далеко изнад нормале.

Фото: РТЛ Луксембург

Хладан април у Луксембургу. Ова мала земља имала је један од најхладнијих и највлажнијих априла у историји. Просечна температура је била хладних 8 степени Целзијуса током целог месеца. То је за 1,6 степени мање од просека за период 1991-2020. У „креативној” глобалној температурној мапи НОАА за април, коју системски медији презентују јавности, наводи се да су земље Бенелукса „топлије од просека”.

Према канадском климатском телу, Environment and Climate Change Canada (ECCC), њихова статистика је показала да је количина воде везане у снежној маси северне хемисфере крајем априла ове године износила око 2.600 кубних километара воде, у поређењу са норма од око 1.600 кубних километара. То значи да је ова зима била више од 60 процената снежнија од норме за године 1998-2011 (погледајте „Рекордно хладно и снежно пролеће широм света – Хладно окаљени Монголи траже помоћ“ у Nya Tideru). То је видљиво, између осталог, и по висини снежног покривача у САД. У најмање 13 америчких држава, од којих се неколико налази на југу САД, снег је прекрио два до 4,5 пута више од нормалне површине. То је довело до недовољних државних буџета за уклањање снега. Метеоролошке станице високе неколико метара морали су да ископају шокирани метеоролози у држави Јута (погледајте „Пролеће је почело рекордном хладноћом – САД затрпане огромним снежним масама“ у Nya Tideru). У Калифорнији је ситуација била толико екстремна да су куће биле потпуно затрпане снегом после укупно више од 20 метара снега током зиме. Куће су почеле да израњају из снежних маса тек у мају, уз блаже температуре и топљење. Ни калифорнијске власти још нису успеле да очисте све аутопутеве, јер су они на већим надморским висинама и даље испод око три метра тврдог снега, иако улазимо у лето. На пример, очекује се да рута 120 буде очишћена од снега и проходна до јула (погледајте „Снежни хаос у САД: Калифорнијски путеви остају непроходни“ у Nya Tideru).

Необично хладан април 

New Times је, проучавајући податке о температури од надлежних и истраживачких организација из више различитих земаља, открио да је април био необично хладан у многим деловима света. У априлу је забележено много хладних рекорда. У Северној Америци и континенталном делу САД, такође је постављено неколико хладних рекорда од почетка мерења. Аљаска је доживела један од најхладнијих априла откако су почели записи пре скоро сто година.

Слично је изгледала и Европа са необично хладноћом и падавинама првенствено у централној и источној Европи. Хладан и пролећни снег довео је до пораста глечера на Алпима, а скијалишта која су била затворена због сезоне могла су да се поново отворе и наставе да скијају до лета. Извјештавали смо да је ледени покривач Арктика током друге половине априла био за око 20.000 квадратних километара већи од просјека за године 2011. до 2020.

Поремећај климе у високој брзини: потопљени градови и отапање које се „храни само од себе“

Централна Азија и Индија поставиле су вишеструке хладне рекорде из недеље у недељу у априлу, који су се наставили све до маја. У случају Индије, Индијски институт за тропску метеорологију (IITM) је потврдио да је ово тренд током времена, а не аномалија овог пролећа. На јужној хемисфери је такође био хладан април, који је тамо јесењи месец. У Аустралији и многим другим земљама, температуре су биле испод тридесетогодишње такозване климатске нормале.

У мају је Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) америчке владе објавила мапу света која приказује температуре за април… то јест, две глобалне температурне мапе – једну за истраживаче и једну за ширу јавност. Прва карта приказује одступања температура копна и мора од просека у априлу, где се просек рачуна на основу 30-годишње климатске норме, а то су у овом случају године 1991-2020. Оцењен је бојама на скали са тачношћу од 0,5 степени, показујући хладнија одступања у плавим нијансама, неутрална у белим и топлија одступања у црвеним нијансама. Ово је мапа коју користе сами истраживачи климе.

ОДСТУПАЊА ТЕМПЕРАТУРЕ ЗА КОПНО И МОРЕ, АПРИЛ 2023.

У односу на температурну норму, просек година 1991-2020. На овој мапи, која користи јасно означену, бојом означену температурну скалу коју користе сами научници, аномалије температуре које смо пријавили у последњих неколико месеци из Северне и Јужне Америке, Централне и Источне Европе и Централне Азије погодиле су Монголију, Индију , а Аустралија тешко, потврђени су. Ово је упркос чињеници да критичари тврде да константно показује више температуре због нерепрезентативних, а затим искривљених података мерења. Извор и мапа: НОАА

ПЕРЦЕНТИЛ ТЕМПЕРАТУРЕ ЗА КОПНО И МОРЕ, АПРИЛ 2023. на основу неодређеног просека. Овде можемо видети да су земље Бенелукса, у којима су Белгија и Холандија биле 1,4 и 1,1 °Ц хладније од нормалне климе 1991-2020 у априлу, лажно представљене као да имају просечне априлске температуре „изнад просека“ или „много изнад просека“ . Централна и Источна Европа, која је у априлу била много хладнија него нормално – на пример, Чешка Република, Словачка и Србија биле су 2,1 до 2,8 °Ц испод климатске нормале у априлу, што је значајно у климатском контексту – означене су као „Близу просек“ варљиво неутралне беле боје. Извор и мапа: НОАА

Истовремено, НОАА је објавила још једну мапу на својој веб страници Националног центра за информације о животној средини (НЦЕИ), а ово је она коју главни медији репродукују за јавност. Приказује оно што се назива „Процентили температуре за копно и море, април 2023. Дакле, не ради се о одступањима у степенима Целзијуса или процентима, како би неупућени могли да верују. Питамо политички коректног технолошког гиганта Гугл шта значи проценат. Одабрали смо Гугл јер су познати по строгој контроли резултата претраге и обезбеђивању усклађености са климатским наративом како то прописује естаблишмент и њихови медији. Одговор који добијамо је следећи:

„У статистици, процентил је термин који описује како се јединица вредности упоређује са другим јединицама вредности из истог скупа [података]. Иако не постоји универзална дефиниција перцентила, он се обично изражава као проценат вредности у скупу резултата података који су испод дате вредности.“

Можемо закључити да овако нејасан опис отвара могућност за креирање „креативне статистике“. Перцентили се обично користе у статистици да би се приказале дистрибуције као што су различите старосне групе унутар популације, где је јасно који проценат свака група чини. Проблем са НОАА-ином мапом „прилагођеном медијима“ је у томе што не наводи температуре, проценте или било коју стварну вредност. Уместо тога, неодређене температуре се пореде са просеком, који такође није јасно дефинисан, за разлику од „истраживачке верзије“ мапе.

За разлику од температурне карте која је дата истраживачима, мапа температуре коју јавности представљају главни медији је скоро у потпуности црвена. Штавише, слабије плаве нијансе су веома сивкасте, стварајући илузију да све делује топлије и ништа хладније. Све ово ствара погрешан утисак да је април био топлији од нормалног чак и у деловима света где имамо званичне податке који не само да говоре супротно, већ су у неколико случајева то најниже температуре икада забележене. Ако га погледате не знајући да је веома обмањујуће, ствара се лажна илузија да потврђује наводно глобално загревање.

Смеће у ђубре 

Оно што га чини још горим је то што је већ „истраживачка верзија“ температурне мапе погрешна, јер такође извештава о вишим температурама од стварних. Ово се, између осталог, постиже коришћењем мерних станица које се налазе у ненормално топлим условима, посебно у градовима, који стварају такозвана топлотна острва. Градови су топлији од села због такозваног ефекта урбаног топлотног острва. То је зато што градски често неприродни материјали замењују природне површине, а осенчену вегетацију замењују густе концентрације асфалта, зграда и других површина које апсорбују и задржавају топлоту. Ако се велика већина свих места за мерење температуре налази у градовима, који могу бити неколико степени топлији од околних мање густо насељених подручја, измерене температуре ће такође бити неколико степени више од стварних.

New Times је био први шведски лист који је у августу 2022. известио да чак 96 одсто мерних станица америчке НОАА у старој мрежи показује превисоке температуре. Такође бисмо могли да покажемо да су НОАА и друге америчке агенције биле свесне овога, али су наставиле да користе ове погрешне мераче – упркос томе што је нова мрежа која испоручује прецизне мераче постала доступна (погледајте „Обмањујуће високе температуре са преко 19 од 20 метеоролошких станица у САД – мерење станице са тачним подацима намерно се игноришу” у Nya Tideru).

НОАА-ова перцентилна мапа температуре – коју мејнстрим медији воле да репродукују – је стога крајње погрешна на два начина. Приказује земље и области које су у априлу заправо биле хладније или много хладније од уобичајених, са температурама „Близу просека” у белој боји, „Изнад просека” у јарко црвеној, или чак „Много изнад просека” у црвеној.

Оно што ову температурну обману чини толико озбиљном је то што се користи за доказивање наводног глобалног загревања које је проузроковао човек, што је прича коју глобалисти затим користе да наметну потпуно реструктурирање друштва и наших живота светским владама и популацијама. Ови мандати су већ озбиљно оштетили енергетску и прехрамбену сигурност, нагризајући западне трезоре и приватну економију, и одузимајући нам велики део слободе и квалитета живота.

Аутор: Free West Media

Прилагодили србском језику уредништво Борба за истину

Извор: Логично

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!